YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


Ecevit Apo ve HADEP'i uyardı

TÜRKİYE için en iyi kararı aldıklarını ifade eden Başbakan Bülent Ecevit, Öcalan ve HADEP'i uyararak, "Ayaklarını denk alsınlar. Susmaları kendi lehlerine olur. HADEP'in dikkatli davranması gerekiyor" dedi

ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit 12 Ocak'ta yapılan liderler zirvesinden çıkan sonucu, "Türkiye için en iyi uzlaşı metni" olarak değerlendirdi. PKK'yı ve HADEP'i açık bir dille uyaran Ecevit, "Ayaklarını denk alsınlar yoksa derhal gerekli tepkileri gösteririz" dedi. Başbakan, TSK'nın Türkiye'nin konumundan kaynaklanan özel bir durumu olduğunu belirterek, MGK'nın gerekliliğini de savundu. Başbakan Ecevit, dün Başbakanlık'ta basın mensuplarının karşısına çıktı. 12 Ocak'ta alınan kararların siyasi istikrar ve ekonomik istikrar bakımından önemli olduğunu vurgulayan Ecevit, bir soru üzerine, bölücübaşını ve destekçilerini uyardı. Ecevit, "Bölücü terörün teşvik edilmesi yolunda ciddi adımlar atıldığını görürsek derhal gerekli tepkileri göstereceğiz. Bölücü terörün yeniden hızlanmasına izin vermeyeceğiz. Yeni şehitler verilmesine asla müsade edemeyiz. Ayrıca Apo veya onu destekleyen çevreler, PKK çevreleri Türkiye'de rejimi yönlendirmeye çalışıyorlar bunu kabul etmeyiz. Susmaları kendi lehlerine olur. HADEP'in dikkatli davranması gerekiyor." dedi.

'Ayaklarını denk alsınlar'

Ecevit, PKK'nın Avrupa destekçilerinin hatırlatılması üzerine ise,"Türkiye'yi bölmeye kalkan kesimler ayaklarını denk alsınlar." diye konuştu.

Şehit ailelerine yönelik bir mesajının olup olmadığının sorulması üzerine Ecevit, onların acısının Türk milletinin acısı olduğunu söyledi. Ecevit, Türkiye'de yeni şehitler verilmesine neden olacak olayların olmaması için bu kararın verildiğini belirterek şöyle dedi: "Şuna inanıyorum; 12 Ocak'ta alınan karar düşünülebilinecek en olumlu en yapıcı tutumdur. Bazı uluslararası anlaşmalara bağlı durumdayız. Elbette bu konuda üstümüze düşeni yerine getirdiğimiz zaman Türk adaletinin kesin kararları etkilenmeyecektir."

'Anayasayı Meclis değiştirir'

Ecevit bir gazetecinin Yargıtay Başkanı Selçuk'un Anayasa değişikliği önerisine ilişkin bir sorusu üzerine ise, bu tür görüşlerin doğal fakat anayasayı değiştirme görevinin TBMM'ye ait olduğunu söyledi.

Ecevit şöyle dedi: "Bu arada TSK'nın Türkiye'nin konumundan kaynaklanan özel bir durumu vardır. Türkiye, dünyanın çok kritik bir bölgesinde yeralıyor. Bunun için iç güvenlik ve dış güvenlik ayrılamaz duruma geliyor. Bundan dolayı AB ülkeleri örnek alınabilecek durumda değil. Kendine özgü bir konumu var. MGK'da gündeme getiriliyor. MGK olmasaydı kurulması gerekirdi."

Bahçeli'yi savundu

Ecevit, MHP'nin bu konuda geri adım attığı yorumlarına da katılmayarak, "Türkiye'nin en çok yararına olacak karar verildi. Ne infazın kayıtsız şartsız ertelenmesine boyun eğdik, ne hayır ertelemiyoruz dedik. Hukuka en uygun bir formüle bağladık. Kimse taviz vermemiştir. Hiçbir parti Türkiye'nin çıkarlarından ödün veremez. Her şeyi Öcalan'a endekslemek yanlış olur. Yoksa haketmediği şekilde önemli hale getirmek anlamını taşır."




Kağıda basmak için tıklayın.


"Anayasa tasarısı Yargıtay'ın"
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Anayasa değişiklik taslağının kendisine ait olmadığını, Yargıtay üyelerince hazırlandığını belirtti
Ecevit'e Aydın Doğan sorusu
FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, Ecevit'e İMKB'de hisse senedi alım-satım yapan ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Aydın Doğan'ın yaptığını belirttiği 'Born Invenstment Holding'in sahibinin kim olduğu sordu.
Apo asılmazsa, PKK meşruluk kazanır
İSTANBUL- Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın idam dosyasının bekletilme kararına tepkiler sürüyor. Nizam-ı Alem Ocakları İstanbul İl Temsilciliği yaptığı basın açıklamasında hükümetin Apo ile ilgili aldığı kararı protesto etti. Açıklamada, insan hakları ve uygulamalarında sınıfta kalan, milli ve kutsal imajı zedelenen devletin, Apo'yu infaz etmemesi halinde PKK'nın meşruluk kazanarak, yandaşlarının da zafer kazanmış olacağı ifade edildi. Devleti temsil makamında olanların halkı hiç temsil etmediği de vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirildiğinde mangalda kül bırakmayanlar, bugün barıştan, medeni dünyaya entegre olmaktan, memleket menfaatlerinden söz etmektedirler. Bu hükümet yönetimindeki ülkede politikacılar, yazarlar, sanatçılar konuştukları ve yazdıkları için cezaevlerine atıldılar. Gençlerimiz inançları gereğince giyindikleri için üniversitelere sokulmadılar. Bütün bunlar yapılırken, demokratik ülkeleri ve çağdaşlığı hatırlamayan hükümet, şimdi Öcalan'ın şahsı için demokratik girişimi savunmakta".
DYP: Hükümet Meclis'e güvenmeli
ANKARA- DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sağlam, "AB'ye giriş ne Öcalan davasındaki tutumumuza bağlı, ne de Diyarbakır'dan geçiyor anlayışı doğru" dedi. Sağlam, DYP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Liderler Zirvesi"nde Öcalan'la ilgili dosyanın bekletilmesi yönünde alınan karar ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki bazı uygulamaları değerlendirdi. DYP olarak bir taraftan AB'yi, diğer taraftan da üniter devleti hiçbir taviz vermeksizin savunageldiklerini ifade eden Sağlam, "AB'ye giriş, ne Öcalan davasındaki tutumumuza bağlı, ne de 'Diyarbakır'dan geçiyor' anlayışı doğru. AB'ye giriş, demokratikleşmeden geçiyor. AB'nin Maastrich'teki kriterlerine bakın, Kopenhag'daki kriterlerine bakın, bütün bunlarda ne bir kelime olarak, ne bir davaya, ne bir kişiye özgü bir şart görürsünüz." Koalisyonu oluşturan partilerin liderlerinin, aldıkları kararla TBMM'ye ait yetkiyi kullandıklarını belirten Sağlam, "TBMM'nin güvenoyu ile ayakta duran hükümetin TBMM'ye güvenmemesi talihsizliktir" diye konuştu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...