YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Rusya'ya karşı yeni cephe

Avrupa basını infazın ertelenmesi kararının, "AB'nin yoğun baskılarının bir sonucu" olduğunu yazdı. Resmî açıklamalarda Öcalan'ın artık idam edilmeyeceği belirtildi.

TİFLİS- Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze'nin resmi davetlisi olarak Gürcistan'a giden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kafkaslar'da bir "istikrar paktı" oluşturulmasını önerdi. Demirel ve Şevardnadze, heyetlererası görüşmeler ve anlaşmaların imza töreninden sonra, ortak basın toplantısı düzenlediler. Demirel, Gürcistan ziyaretine çok büyük önem verdiklerini ifade ederek, 2000'li yılların başında bu bölgede barış ve istikrarı önemsediklerini belirtti. Türkiye'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü, sınırlarının dokunulmazlığı, istikrarı, egemenliği ve siyasi bütünlüğünü savunageldiğini belirten Demirel, bunu bölgedeki barış ve huzurun da vazgeçilmez şartı saydıklarını bildirdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, Hazar Geçişli Türkmen Doğalgazı projelerini bölgedeki dört devletin beraberce meydana getirdiğini ifade eden Demirel, "Bu hususta son toplantı Ankara'da yapılacaktır. Bu toplantıdan sonra başka toplantı yapılmayacaktır. Bu projeleri yenileri takip edecektir. Bunlardan birisi de Trans-Kafkasya projesidir. Orta Asya ülkelerini denizlere ulaştıracaktır. Kafkaslar, Orta Asya ve Avrasya ülkelerini Avrupa'nın bir parçası yapacaktır. Kars-Tiflis Demiryolu, Batum Havaalanı projeleri, Karadeniz Sahil Yolu da bunun bir parçasıdır" dedi.

Kafkaslar Avrupa sorunu

Avrupa'nın 54 ülkeyi AGİT'e almakla sınırlarını Amerika ve Kanada'dan Altay Dağları'na kadar genişlettiğine işaret eden Demirel, şöyle devam etti: "Avrupa'daki problemlerden biri Balkanlar'da, diğeri Kafkaslar'dadır. Barışı muhafaza etmek için 30 devlet biraraya gelerek Bosna'da İstikrar Paktı imzalamışlardır. İkinci istikrar arayan bölge Kafkaslar'dır. Kafkaslar'da kimsenin yeniden nüfuz tesis etmemesi, Kafkaslar'da barış ve istikararın muhafazası bakımından uygar dünyanın İstanbul'daki AGİT toplantısında başlattığı hareketi devam ettirmesi lazımdır. Madem ki Kafkaslar AGİT sınırları içinde, buradaki devletler o teşkilatın üyesidir; AGİT'in Kafkaslar'da istikrar ve bu istikrarın devamını düşünmemesi mümkün değildir."

'Kafkaslar İstikrar Paktı' önerisi

Avrasya gerçeğinin asırlar boyunca uygar dünyadaki barış severlerin önüne gelen çok önemli bir fırsat olduğunu seyleyen Demirel, Balkanlar için yapıldığı gibi Kafkaslar için de bir İstikrar Paktı önerisi getirdi. Bu paktın bir ülkenin damgasını taşımaması gerektiğini belirten Demirel, "AGİT'e dahil barışsever ülkelerin hepsinin yardımıyla aynen Balkan Paktı'nda olduğu gibi çok sayıdaki devletlerin iştirakiyle bu yapılmalıdır. Kafkas halklarının güvenliği uluslararası teminat altına alınmış olmalıdır. Bunu Gürcistan için önemli sayıyoruz. Kafkaslar'daki diğer ülkeler için, komşu ülkeler için Türkiye için, Orta Asya ülkeleri için çok önemli sayıyoruz. Bu hususta beraberce çalışmaya karar verdik" dedi.

Şevardnadze: Tarihi bir öneri

Demirel'in Kafkaslar'da bir istikrar paktı kurulması önerisini "tarihi bir öneri" olarak değerlendiren Şevardnadze ise, İki ülke arasında birkaç yıl içinde ulaşılan seviyenin birçok ülkeyle 10 yılda katedilebilecek bir mesafe olduğunu ifade etti. Bakü-Tİflis-Ceyhan boru hattının inşası konularına açıklık getirdiklerini anlatan Şevardnadze, "Gürcistan problem yaratmayacaktır" dedi. Şevardnadze, "Bugün Cumhurbaşkanı Demirel, bölgemiz için çok önemli bir öneride bulundu. Bu Kafkasya İstikrar Paktı önerisidir. Bu tarihi bir öneridir, çok önemlidir. Dünya kamuoyunun Avrasya'nın birleştiği bu bölgeye çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir' dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.


BASAYEV: 'Fakirler' bize dua etsin
Çeçen komutan Şamil Basayev'le yapılan bu özel görüşme, Ruslar'ın Çeçenistan'da ne kadar perişan durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Hâlâ Ruslar'dan zafer bekleyenlere ithaf olunur.

Erbakan dönebilir
Türkiye'nin de üye olduğu Venedik Komisyonu'nun siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran raporu, Refah Partisi'nin AİHM'deki dava sürecini etkileyebilir

Kafkaslar'da ateş çemberi
ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Rusya'nın Gürcistan ve Azerbaycan'da suikast ve darbeler düzenleyeceği, etnik çatışma çıkaracağı, hatta bu ülkelere doğrudan askeri müdahalede bulunabileceği uyarısında bulundu.

Demirel: Çeçenistan Rusya'nın parçasıdır
Ortak basın toplantısı düzenleyen Demirel ve Şevardnadze daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakü-Ceyhan Petrol boru hattından geçen petrolün bir kısmının Gürcistan'da kalması düşüncesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Şevardnadze, "Konuyla ilgili görüşmeler devam ediyor. Prensip olarak anlaşmaya varıldı. 21-22 Ocak tarihlerinde Ankara'da yapılacak toplantının son olmasını diliyorum. Önemli husus, bu dokümanların Şubat ayına kadar imzalanması ve parlamentolara sunulmasıdır" dedi. Demirel ise, Kafkaslar İstikrar Paktı'nın nasıl kurulacağı sorusuna şöyle karşılık verdi: "Kafkaslar'da sıcak çatışma devam ediyor iddiası yerinde değildir. Çünkü Kafkaslar'da halen Çeçen meselesi dışında sıcak çatışma yok. Çeçen meselesi ise benim söylediğim şeye dahil değildir. Gerek Gürcistan'ı, gerekse Azerbaycan'ı ilgilendiren meselelerde sıcak çatışmalar, kan dökülmeler yok." Demirel, Çeçenistan'daki olayları nasıl değerlendirdiği ve Azerbaycan ile Gürcistan'ın bu olayın içine çekilip çekilmeyeceğine ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı. "Gürcistan ile Azerbaycan'ın böyle bir hadiseye dahil edilmesi için hiçbir sebep yoktur. Gürcistan ve Azerbaycan bağımsız devletlerdir. Çeçenistan ise Rusya'nın bir parçasıdır. Tabii ki Çeçenistan'daki olayları hoşgörmek mümkün değildir. Türkiye olarak düşüncemiz, olayların barışçı yollardan sona erdirilmesidir."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...