YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Kafkaslar'da ateş çemberi

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Rusya'nın Gürcistan ve Azerbaycan'da suikast ve darbeler düzenleyeceği, etnik çatışma çıkaracağı, hatta bu ülkelere doğrudan askeri müdahalede bulunabileceği uyarısında bulundu.

WASHINGTON- ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Rusya'nın, Çeçen güçlerine destek verdiğini iddia ettiği Gürcistan ve Azerbaycan'da suikast ve darbeler düzenleyebileceği, etnik çatışma çıkarabileceği, hatta bu ülkelere doğrudan askeri müdahalede bulunabileceğine dikkat çekti. CSIS tarafından Washington'da yayımlanan "Kafkasya'da Enerji Projeleri" raporunda, Rusya'nın uzun süredir Çeçen güçlerine Azerbaycan ve Gürcistan'dan yardım edildiği yolunda suçlamalarda bulunduğu hatırlatıldı. Rusya'da Mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminin en iddialı adayı konumundaki Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin'in, ABD'nin Vietnam Savaşı'nda başarı kazanamadığı için Laos ve Kamboçya'ya yaptığı müdahaleler gibi, sorunu Gürcistan ve Azerbaycan'a taşıyabileceği belirtildi.

Amerikan politikası iflas etti

Raporda, "Bu ortamda Güney Kafkasya'da suikast, darbe girişimleri ve yeni etnik çatışmalar olup olmayacağı, hatta Rusya'nın doğrudan askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı şu anda açık değil. Ancak Rusya, 6 aydır Azerbaycan ve Gürcistan'a düzenli şekilde çok sert suçlamalar yöneltiyor" denildi. Raporda, ABD'nin Kafkasya'da pasif olarak nitelendirilen politikası ağır şekilde eleştirilerek, Çeçenistan sorununa duyarsız kalan ve Rusya'ya karşı aşırı müsamaha içinde olan Clinton yönetiminin, aslında Rusya'nın Çeçenistan savaşını en kısa sürede bitirmesinden yana olduğu savunuldu. CSIS raporunda, Gürcistan ve Azerbaycan'ın Rusya'dan çok korktuğu bu ortamda, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesinin de zora girdiği ifade edildi.

Bakü-Ceyhan tehlikede

İstanbul'daki AGİT zirvesi sırasında Bakü-Ceyhan anlaşmasının imzalanmasının ABD tarafından büyük bir diplomatik başarı gibi sunulduğu, ancak Washington'ın, projenin finansmanı ve güvenlik konusunda hiçbir güvence vermediği ifade edilen raporda, Rusya'nın, Çeçenistan'daki taarruzu ile Gürcistan ve Azerbaycan aleyhindeki faaliyetlerinin, Bakü-Ceyhan'ı da hedef aldığı vurgulandı. ABD'nin hem Bakü-Ceyhan, hem de Azerbaycan ve Gürcistan ile ilgili olarak Türkiye'ye daha fazla sorumluluk yüklediği belirtilen raporda, Washington'ın açık ve etkili desteği olmadan, bu politikanın başarılı olamayacağı kaydedildi. Raporda, Rusya'da Mart ayında yapılacak başkanlık seçimine hazırlanan Putin'in kamuoyundaki desteği, Çeçenistan'daki muhtemel bir başarısızlık yüzünden kaybetmek istemediği ifade edilerek, bu durumda Rusya'nın Güney Kafkasya'da da daha saldırgan bir politika izlemesine yol açtığı savunuldu.

 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...