YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

İstanbul'u 'yaşamak' sanatı

Halûk Dursun, yitirilen İstanbul için ağıt yakmak yerine hali hazırda yaşanılan şehre can gözüyle bakmaya çağırıyor okurlarını.

Bağrına gökdelenler saplanan, Boğaz'ı fuil-oile bulanan İstanbul'u yaşanmaz hale getirdikten sonra hâlâ O'nu sevmeye ve sahiplenmeye, hatta bir de utanmadan İstanbul üzerine söz söylemeye hakkımız var mı bilemiyoruz. Belki en çok bu yüzden, her geçen gün bir önceki günden daha da azaldığı için, tıpkı ölümüne gün sayılan sevgilinin eriyişini çaresiz, eli kolu bağlı seyreder gibi seyrediyoruz artık İstanbul'u. Nasıl bir şehirde yaşadığımızı farkettikçe ve bu şehrin bir zamanlar 'nasıl' olduğunu öğrendikçe içimizdeki acı daha da katmerleniyor. Tek tesellimiz en azından yaşadığımız şehrin, geçtiğimiz sokakların, su içtiğimiz çeşmelerin, ferah bulduğumuz mezarlıkların, medreselerin, tekkelerin, türbelerin farkındalığımız...Yaşadığımız şehrin güzelliklerini bizlere farkettirenler de hiç kuşku yok ki nostalji edebiyatını bırakıp, karış karış ezberledikleri İstanbul'u kâh yazıları, kâh dersleri, kâh da sohbetleriyle anlatmayı bir görev bilen İstanbul sevdalıları... İşte onlardan biri olan Halûk Dursun, Ötüken Yayınları'ndan çıkan "İstanbul'da Yaşama Sanatı" adlı kitabında yitirilen İstanbul'a ağıt yakmak yerine hali hazırda yaşanılan şehre alıcı gözle bakmaya çağırıyor okurlarını.

İstanbul'u "İstanbul" gibi yaşamak

İstanbul'da yaşayıp da bir türlü İstanbullu olamayanlara, İstanbul'u yaşayamayanlara acıyan Dursun,İstanbul'da yaşama sanatının gereklerini de sıralıyor kitabında. "İstanbul'un Derûnuna Aşina Olmak", "Yaşayan Boğaziçi", "İstanbulluluk", "İstanbul'da Musiki", "İstanbul'un Florası ve Kuşlar", "İstanbul'da Ağız Tadı", "Su Şehri İstanbul", "İstanbul'un Böyledir Baharı" başlıklı bölümlerden oluşan kitap Halûk Dursun'un rehberliğinde Dersaadet'i yeniden okumamızı sağlarken, avuçlarımızın arasından kayıp gitmeden hafızalarımıza nakşedebileceğimiz İstanbul fotoğrafları vaadediyor bize.

Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.


Kahpe Bizans Geliyor
Müzik yaraları sarıyor
Marmara Depremi sonrası sivil toplum kuruluşlarının gösterdiği dayanışma örneklerinden biri olan "17 Ağustos'u Hatırlayalım" konserleri meyvelerini vermeye başladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Pozitif Tanıtım Üretim A.Ş. tarafından düzenlenen Ekim ve Kasım ayı boyunca süren "17 Ağustos'u Hatırlayalım" Konserlerinden elde edilen tüm gelir Sivil Koordinasyon tarafından projelendirilen Gölcük'te 500 aileye gıda paketi dağıtılması ve Gölcük Saraylı-Örcün Çadırkenti'nin ekmeklik un ihtiyacının karşılanması çalışmalarına aktarıldı. Bu aydan itibaren her hafta salı akşamları Babylon Performans Merkezi'nde yeniden başlayacak olan "17 Ağustos'u Hatırlayalım" konserlerin ilkinde 18 Ocak 2000'de dünyaca ünlü arp sanatçımız Şirin Pancaroğlu sahne alacak.
Osmanlı konulu tekstil yarışması
Türk Tekstil Vakfı'nca düzenlenen "Kumaş Desenleri Yarışması'na başvurular sürüyor. Osmanlı Devleti'nin 700. kuruluş yılı nedeniyle bu yılki teması "3. Bin Yılda Osmanlı Esini" olan yarışmaya amatör ve profesyonel tüm tekstil tasarımcıları en fazla beş eserle katılabilecek. Yarışmaya katılacak eserlerinde, daha önce hiçbir yerde kullanılmamış, ödül almamış ve kopye edilmemiş özgün eserler olması şartı aranıyor. Son katılım tarihi 31 Mart olan yarışmada dereceye girenler 2000 yılı haziran ayında ödüllerini alacak.
(0 212-260 14 05)

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...