YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

İnternet ve medya: post-modern kartelin ilk oyunu

 
Öyle görünüyor ki, geleneksel medyanın kralları, kendilerini yeni teknolojilere yönlendirmezlerse ciddi bir şekilde yara alacaklar

 

Haberin CNN Türk'de veriliş şeklinden huylanmamak elde değildi. Başta CNN, Time dergisi, Warner Brothers Stüdyoları, Warner Müzik olmak üzere pek- çok medya şirketinin sahibi olan yıllanmış Time Warner'in, yıllık cirosunun beşte biri hasılata sahip olan American Online (AOL) isimli internet servis sağlayıcısı ile evliliği, bu medya devinin muhteşem yükselişi olarak lanse edilmişti.

Oysa kazın ayağı öyle değil. 145 ile 180 milyar dolara mal olacak evlilikte, baskın tarafın Time Warner'dan ziyade AOL olduğu anlaşılıyor. Zira kuruluşunun henüz onuncu yılını kutlayan AOL, daha yeni yeni kâr etmeye başlayan bir şirket olmasına rağmen, yeni kurulan şirketin hisselerinin % 55'ine hükmediyor olacak. Ortaklığın başına da Time Warner'in yönetim kurulu başkanı Gerald Levin değil, AOL'un patronu Steve Case gelecek. En son Microsoft'un internetteki rakibi Netscape'i satın alarak adından söz ettiren ve Bill Gates'in belalısı olarak bilinen AOL, böylece geleceğin iletişim teknolojisi olan internetin, eski medya geleneği karşısındaki gücünü de herkese göstermiş oldu. AOL'un arkasındaki güç, borsaların internet şirketlerine layık gördüğü büyük ilgi.

AOL, telefon hatları üzerinden bağlanan halihazırdaki yirmi milyona yakın abonesine, bu evlilikle birlikte ABD'nin "AT&T'den sonraki ikinci büyük kablolu yayın altyapısına sahip Time Warner'in 13 milyon abonesini de ekleyecek. Böylece hem internet abonelerine daha zengin bir içerik sunacak, hem de kablolu yayın abonelerine internetin sağladığı sayısız avantajları sağlayacak. Benzer bir atılımı, Microsoft'un da AT&T üzerinden yapmaya çalıştığını hatırlarsak, önümüzdeki günlerde büyük bir savaşın patlak vereceğini bugünden söyleyebiliriz. Ancak bu savaşın ilk mağlubu, ne AOL, ne de Microsoft olacak. Öyle görünüyor ki, geleneksel medyanın kralları, kendilerini yeni teknolojilere yönlendirmezlerse ciddi bir şekilde yara alacaklar. Geleceğin, internetten geçtiğine inanan insanların sayısı arttıkça, buna mukabil internetin de kullanıcılarına sağladığı hizmet yelpazesi genişledikçe, AOL benzeri birçok çömezin eski hanedanlıkları yıkacağı artık açık seçik ortada. AOL'un Time Warner'ı satın alışı, Rupert Murdoch ve Disney gibi eski kralları oldukça korkutmuşa benziyor.

Duyduğumuza göre, bizdeki krallardan Aydın Doğan da oldukça telaşlanmış ve aynı akıbetin kendisini yutmaması için yeni projeler başlatmış. Türkiye çapında hizmet verecek bir internet sağlayıcısı şirketin acilen kurulması için talimatlar vermiş. Böylece mevcut internetçilerden biri kendisini kapmadan, o ipini sağlam kazığa bağlamak istiyor. Bu bakımdan şanslı da sayılabilir. Zira AOL ile Time Warner'in evliliği, mevcut ABD anti-tekelci yasalarına takılabilir. Özellikle de AOL, kablo altyapısından faydalanan abonelerine sadece kendi internet erişim paketini empoze ederse. Oysa Türkiye'de kanun bizimkilerin lehine çalıştığı için, Aydın Bey'in kendisini sık boğaz etmesine hiç gerek yok. Vur patlasın, kartel oynasın.


16 OCAK 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Melikşah UTKU

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...