YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


Önce iptal et sonra kapat

FP'nin kapatılması için sözlü savunmasını yapan Vural Savaş, kapatmaya engel teşkil eden yasanın iptal edilerek partinin kapatılmasını istedi. Savaş, AİHM kararlarının Türkiye'yi bağlamadığını iddia etti

ANKARA- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, FP yöneticilerinin yaptığı ve yaptırdığı başörtüsü eylemlerinin, kapatılan RP yöneticilerinin yaptığı eylemlerden çok daha fazla olduğunu savunarak, "FP Genel Başkanı dahil tüm yöneticileri, halkımızın bir bölümünü devletimize karşı kışkırtmayı alışkanlık haline getirmişlerdir" iddiasında bulundu. Savaş, FP'den İstanbul Milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı'nın "türban eyleminin" de FP yöneticileri tarafından planlandığını ve teşvik edildiğini ileri sürdü.

RP'yi kapattığınız gibi kapatın

Başsavcı Savaş, RP aleyhine açılan kapatma davasında Anayasa Mahkemesi'nin "davaya bakmakta olan mahkeme" sıfatıyla Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmeden önceki 103. maddesinin ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına vararak, davayı bu aşamada bekletip, sözkonusu maddeyi inceleyerek iptaline karar verdiğini anımsattı. FP'nin kapatılması istemiyle açtığı davadan sonra, parti kapatmayı zorlaştıran SPY'nin 103. maddesinin 2. fıkrasının yeniden düzenlendiğini belirten Savaş, bu düzenlemenin de Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, sözkonusu düzenlemenin iptal edildikten sonra kaptma davasına devam edilmesini istedi.

Başörtüsü ayrım aracı

Anayasa Mahkemesi'nin RP'nin kapatılmasına ilişkin kararından da alıntı yapan Savaş, sözkonusu kararda, kamusal kuruluşlarda ve öğretim kurumlarında başörtüsü ve onunla birlikte kullanılan belli biçimdeki giysinin, bir ayrıcalıktan öte bir ayrım aracı niteliğinde olduğuna ve dinsel kaynaklı düzenlemeler ve girişimlerin Anayasa karşısında geçerli olamayacağına ve bu tür eylemlerin Anayasa'daki laiklik ilkesine aykırılık oluşturacağına işaret edildiğini belirtti. Savaş Cenevre Kanton Hükümeti'nin, 1996'da Müslüman bir kadın öğretmenin İslam dini geleneğine uyarak türban takarak okula girmesini yasakladığını da hatırlattı.

"Başörtüsü insan hakkı değil"

Savaş, hiçbir uluslararası sözleşmede, "dinsel kimliğini açığa vuran giysilerle öğrenim görme veya kamu kuruluşlarında görev yapmanın inanç özgürlüğünün bir parçası olduğu veya insan haklarından sayıldığına" dair herhangi bir hüküm bulunmadığını savunarak, şu iddialarda bulundu: "Buna rağmen FP Genel Başkanı dahil tüm yöneticileri, milletvekileri ve belediye başkanları vatandaşlarımızın bir kısmının dinsel inançlarını en kolay bu yoldan sömürüp laik devlet düzenimiz ile çatışmaya sokabileceklerinin bilincinde olarak 'kamu kurumlarında ve üniversitelerde başörtüsü ile çalışma ve öğrenim görmenin vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu, yasaklar getiren ve bunu uygulayan kamu görevlilerinin laikliğe aykırı davranışta bulunarak suç işlediklerini' iddia ederek halkımızın bir bölümünün devletimize karşı kışkırtmayı alışkanlık haline getirmişlerdir."

Kavakçı iddialarını yineledi

Savaş, "annesinin türbanını çıkarmadığı için bir kamu kuruluşundan uzaklaştırılmak zorunda bırakıldığını, kendisinin de türbanlı olduğunu ve hiçbir zaman ve hiçbir yerde türbanını çıkarmayacağını" söyleyen Merve Kavakçı'nın 18 Nisan seçimlerinde FP yöneticileri tarafından seçilebilecek bir yerden milletvekili adayı gösterildiğini ifade etti. Vural Savaş, "Başta Recai Kutan olmak üzere FP'nin tüm yöneticileri, Merve Kavakçı'nın özel olarak seçildiği ve Meclis'te yapacağı eylemi tüm FP milletvekilleri ve parti yöneticilerinin önceden bildiği anlaşılmaktadır" görüşünü savundu. Savaş, şunları kaydetti: "Kavakçı'nın TBMM'de yaptığı ve başörtüsü eylemini insafsız ve ancak bir ajan provokatöre yakışacak bir biçimde ABD'de zencilerin insan hakları için yaptığı mücadeleye benzettiği basın toplantısına FP Grup Başkan Vekili Abdüllatif Şener ile FP'nin pekçok milletvekilinin katılması, eyleminin FP yöneticileri tarafından planlandığını ve teşvik edildiğini açık bir şekilde göstermektedir."

Türkiye hukuk devleti değil

Ne çeşit propaganda ve tahriklerin açık, somut ve yakın tehlike oluşturacağını her ülkenin hakiminin dahi iyi takdir edeceğini kaydeden Savaş, şöyle devam etti: "AİHM'yi oluşturan hakimlerin bizim bazı uygulamalarımızı doğru değerlendirememeleri doğaldır. Nitekim biz de onların bazı uygulamalarını anlayamıyoruz. Ülkemizde en vahim insan hakkı ihlallerine, devlet görevlileri değil, dünyanın en kanlı terör örgütü PKK'ya destek veren ve çoğu Avrupa Birliği'ne üye olan devletler sebep oluyor." Yargıtay Başsavcısı, ilginç bir mantıkla sözde insan hakları savunucuları sayesinde alınması gereken yasal ve idari tedbirleri alamamadığı için Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan çıktığını ileri sürdü.

Türkiye suçlular cenneti

Türk mahkemelerinde, tüm demokratik ülkelerin mahkemelerinde sanıkların cezalandırılabilmesi için rahatlıkla kullanılabilen delillerin bir kısmının kullanılamadığını belirten Savaş, "Ülkem, bir suçlular cenneti haline getirilmiş, masumu korumanın sanığı korumak kadar önemli bir insan hakkı olduğunu düşünen yok" görüşünü dile getirdi.

Yasalara en saygılı olması gereken bazı baroların dahi yasaları açıkça ihlal etmekten çekinmediğini iddia eden Başsavcı Savaş, terör örgütüne yardım ve yataklık etmek suçundan mahkum olan bazı avukatların yasalara aykırı şekilde görev yapmalarına, bu baroların, "Biz DGM'nin kararlarını tanımıyoruz" diyerek izin verdiklerini ileri sürdü.

Siyasi partilerin mahkeme kararlarına uymayacaklarını açıkca ilan edebildiklerini ifade eden Savaş, "Böyle bir devlete hukuk devleti denebilir mi? Böyle bir ülkede hukukun üstünlüğünden söz edilebilir mi? Gerçek insan haklarının hayata geçirilmesi için atılan her adımın insan hakkı ihlali olarak ilan edildiği başka ülke dünyada yok" dedi.

Mahkemeye delil dersi

"Hukuka aykırı şekilde elde edilen delillerin, mahkemelerde kullanılıp kullanılmayacağına" ilişkin olarak bazı hukukçuların ileri sürdükleri görüşlerin hiçbirinin, çağdaş ülkelerin uygulamalarıyla bağdaşmadığını ifade eden Başsavcı Savaş, bu görüşte olanların özel şahıslarca, hırsızlık suretiyle bile olsun, hukuka aykırı şekilde elde edilmiş delillerin hükme esas alınamayacağına ilişkin AİHM dahil, çağdaş demokratik ülkelerin mahkemelerince verilmiş bir tek örnek karar dahi gösteremeyeceklerini bildirdi.

Savcının böyle bir eyleminin suç olacağını, hiçbir mahkemenin de herhangi bir delilin dosyadan çıkarılmasına karar veremeyeceğini savunarak üstü kapalı mahkemeyi tehdit eden Başsavcı, mahkemenin delili incelemek zorunda olduğunu öne sürdü.

Halk cahil, aydınlar hain

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Savaş, sözlü açıklamasının sonuç bölümünde, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın bekçisi olmak üzere kurulmuş bir kurum olduğunu bildirdi. Savaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye Cumhuriyeti, karşılaştığı ekonomik zorluklara, halkımızın önemli bir kesiminin kültürel seviyesinin düşüklüğüne, dış destekli bölücü ve irticai akımların giderek güçlenmesine, her devirde rastlanan aydın ihanetlerine, iç ve dış kışkırtmalara rağmen ayakta kalabilmişse; mahkemelerimizin Türk ordusunun ve halkımızın önemli bir kesimi cumhuriyetimizin temel felsefesinden, Anayasamız'ın temel ilkelerinden ve özellikle Atatürk milliyetçiliğine bağlı laiklik anlayışından hiçbir zaman ödün vermemeleri sayesindedir. Türk demokrasinin yaşayabilmesi, Anayasa dışı eğilimleri olan partilerin Anayasa ve yasalarımıza aykırı eylemlerinin önlebilmesine bağlıdır.

Fazilet Partisi, açıkladığım eylemleriyle Anayasa Mahkememiz'in kararlarına ve Anayasamız'ın yasaklayıcı hükümlerine adeta meydan okuyor. Ancak unuttukları birşey var, cumhuriyetimizi savunmakla görevli kurumlarımızı yozlaştırmak, onların zannettiği kadar kolay değil. Tüm bu nedenlerle ve Anayasamız'ın 2, 24/son, 68, 69, 84, Siyasi Partiler Kanunu'nun 78, 86 ve 87. maddeleri gereğince FP'nin temelli kapatılmasına karar verilmesi görüşünde olduğumuzu bilgilerinize arzederim."




Kağıda basmak için tıklayın.

Velioğlu teşhis edildi
İstanbul Emniyeti'nin önceki gün gerçekleştirdiği operasyonda öldürülen kişinin Velioğlu olduğu parmak izi tespitiyle belirlendi.
'OPERASYON BİTMEDİ'
Hizbullah Operasyonu ile ilgili açıklama yapmayan Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, "Operasyon henüz bitmedi" dedi. Operasyonda ölen kişinin kimliğine ilişkin resmi açıklama da yapılmadı.
MOSSAD parmağı
İSTANBUL'DA gerçekleştirilen Hizbullah operasyonunda MOSSAD'ın elinde bulunan bilgi ve belgelerden yararlanıldığı ileri sürüldü.
'Sağ da sol da güdük'

GSM ihalesi gecikecek
TÜRK Telekom'un özelleştirilmesi kapsamında 15 Ocak'ta yapılması gereken GSM hattı ihalesinin Ulaştırma Bakanlığı bürokratlarının Bakanı yanıltması sonucu gecikeceği ileri sürüldü.
Taşgetiren'e 1 yıl hapis
MALATYA- Malatya DGM'de aralarında gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ile Ahmet Taşgetiren'in de bulunduğu toplam 11 tutuksuz sanık hakkında karar verildi. Dilipak ve Taşgetiren'in de aralarında bulunduğu 4 kişi birer yıl hapis cezasına çarptırılırken, 7 kişi beraat etti. Malatya 1. No'lu DGM'de dün yapılan duruşmada Bayram Taşkın, Adil Akkoyunlu ve Mehmet Sağman bulunurken, diğer sanıklar katılmadı. Kısa bir oturumdan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Dilipak, Taşgetiren ve Dilipak'ın gelini Sezin Topçu Dilipak ile Adil Akkoyunlu'nun TCK'nın 312/2 'Halkı, din, ırk, sınıf ve mezhep farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa açıkta tahrik etmek' maddesi gereğince birer yıl hapis cezasına çarptırırken, sanıklar hakkında ceza indirimini içeren TCK'nın 59. maddesini uygulamadı. Mahkeme, sanıklardan Bayram Taşkın, Mehmet Battal, Hacı Ahmet İlhan, Fahrettin Karaçorlu, Vasfi Yıldırım, Bilal Yağan ve Mehmet Sağman'ın beraatine karar verdi.
'Hizbullah'ın ne boyuta ulaştığı görüldü'
DİYARBAKIR- Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, İstanbul'daki operasyonun, Hizbullah örgütünün ne boyuta geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Vali Serhadlı, kendisine nezaket ziyaretinde bulunan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ile görüşmesinden sonra gazetecilerin Hizbullah örgütüyle ilgili sorularını yanıtladı. İstanbul'daki operasyonun çok başarılı geçtiğini ve Diyarbakır'dan giden ekibin de büyük katkıları olduğunu kaydeden Vali Serhadlı, şunları söyledi: "İstanbul'daki operasyon ve çatışma, örgütün ne boyuta ulaştığını tüm Türkiye'ye gösterdi. İstanbul'daki operasyona Diyarbakır'dan da bir ekip gönderildi. Daha önce de bir ekip gönderilmişti. Ekibin yapılan operasyonlara da katkısı var. Yani ev tespit aşamasında değil, onlar küçük iş, ama örgütün ne olduğu aşamasında büyük katkıları var. İstanbul'dan gelen talep üzerine buradan giden ekip, örgüt hakkında genel bilgiler, detaylar, onların eksik kaldığı noktalarda tamamlayıcı bilgiler verdi. Şu anda da ekip orada zaten. İstanbul'daki operasyonlarda sağ yakalanan teröristlerden birinin Diyarbakırlı olduğu belirtildi. Yakında İstanbul Emniyeti bunu zaten açıklayacaktır."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...