T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Boğaz'da nefes kesen geçiş

Mavi Akım Projesi kapsamında, Türkiye-Rusya arasında denize boru döşeyecek olan "Saipem 7000" adlı dev inşaat gemisi, İstanbul Boğazı'ndan başarıyla geçti.

Mavi Akım Projesi kapsamında Rusya-Türkiye arasında denize boru döşeyecek olan "Saipem 7000" adlı dev inşaat gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı. Denizde 3 bin metre derinliğe kadar boru döşeme kapasitesi bulunan geminin, Boğaz köprülerinin altından geçebilmesi için vinçleri ve kuleleri de ilk kez yatay duruma getirildi. İtalya'nın Palermo Limanı'ndan 3 hafta önce hareket ederek Türkiye'ye ulaşan "Saipem 7000" gemisi, Mavi Akım Projesi kapsamında, Rusya'nın Bregovaya kasabasından Samsun'a doğalgaz boru hattını yardımcı gemilerle birlikte döşeyecek.

Proje 2002'de tamamlanacak

"Saipem 7000"'nin Boğaz'dan geçişi nedeniyle Çırağan'da düzenlenen toplantıya, İtalyan Eni ve Rus Gazprom şirketinin yetkilileri ile, Enerji Bakanı Zeki Çakan, BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı, TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Enerji Bakanı Çakan, Mavi Akım Projesi'nin, Rusya'dan alınacak 165 milyar metreküp doğalgazın, Karadeniz'in derinliklerinden geçirilecek boru hattı ile Samsun'a, buradan da Ankara'ya ulaştırılmasını öngördüğünü söyledi. BOTAŞ Genel Müdürü Gökhap Bildacı da ,"Saipem 7000"nin, Karedeniz'in derinliklerine boru döşemeye Eylül'de başlayacağını kaydederek, 2002 yılının ilk çeyreğinde de boru hattının tamamlanacağını vurguladı.

SAIPEM'in geçişinde intihar

Mavi Akım Projesi kapsamında Karadeniz'e boru döşeyecek olan SAIPEM 7000 adlı dev platformun Boğaz Köprüsü'nden geçebilmesi için su alma çalışmaları sırasında bir intihar olayı gerçekleşti. İsminin Gökhan Tatlıağaç olduğu belirlenen 24 yaşındaki genç, platformun geçişi için görüntü alan kameraların önünde Boğaz Köprüsü'nden atladı. Tatlıağaç, denize düştükten sonra yüzmeye başladı. Ancak, SAIPEM için güvenlik önlemleri alan deniz polisinin hemen harekete geçmesine rağmen, Gökhan Tatlıağaç suda kayboldu. Dev platformun geçişi için ara verilmek zorunda kalınan arama çalışmalarına ise yeniden başlandı. Gökhan Tatlıağaç'ın taksi ile köprü üzerine geldiği ve burada araçtan inerek intihar ettiği belirtildi.

 
Emel Sayın 1-0 galip
Kenan Evren, Gülben Ergen'i dinlerken "Emel Sayın'ın modası geçti" deyince, Sayın, Evren'e yeni bir adres verdi: "Kenan Paşa, Marmaris Kız Lisesi'ne takılsın."
Memo, Hamo isim değiştiriyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde her yıl yüzlerce genç, ailelerinin verdiği isimleri beğenmeyerek değiştiriyor. Gençler özellikle "Mehmet", "Ahmet" ve "Hamit" gibi isimleri "Memo", "Ahmo" ve "Hamo" şeklindeki telaffuzu nedeniyle beğenmiyor. Diyarbakır İl Nüfus Müdürü Hacı Temel, bölgedeki gençlerin artık ailelerinin verdiği isimleri beğenmediklerini ve bu isimlerle anılmaktan rahatsızlık duydukları belirterek, gençlerin isimlerini anlamı olmadığı veya manen zarar gördükleri gerekçesiyle değiştirdiklerini söyledi. Bölgede halen çocuklarına "Abdo", "Ahmo" ve "Hamo" gibi isimler veren aileler bulunduğunu ifade eden Temel, "Son yıllarda isimlerini beğenmeyen çocuklar Vasfiye, Kıymet, Mesih, Abdullah, Abdo, Hamo, Hanife gibi isimlerini Ruşen, Ertuğrul, Yasemin, Barış, Emir, Merve gibi isimlerle değiştiriyorlar" şeklinde konuştu.

7 Ağustos 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED