T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Erdoğan a vurun' kıyağı

Recep Tayyip Erdoğan'ın yükselişinden korkan hükümet, medyanın Erdoğan'a vurmasını sağlamak için medya patronlarına 581 milyon dolarlık KDV kıyağı çekti.

Yenilikçi hareketin lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yükselişinden korkan hükümet, medyanın Tayyip Erdoğan'a vurmasını sağlamak için, yine peşkeş çekme yoluna gitti. Çoğunluğunu medya patronlarının oluşturduğu dev enerji ihalelerindeki KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e çeken hükümet, patronlara bugünkü kurla 755 trilyon tutan, tam 581 milyon dolarlık kıyak çekti. Recep Tayyip Erdoğan'ın aleyhinde yayınlar yapılması için, 581 milyon doların devletin kasasına girmesi engellenirken, bu karar hemen sonuç verdi. KDV kıyağının hemen ardından medyada Recep Tayyip Erdoğan'ın aleyhinde yayınlar başladı.

Doğan'ın kazancı 93.5 milyon dolar

Hükümetin, KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e çekmesine ilişkin "kıyak kararından", 17 dağıtım, 10 termik santralın işletme hakkını alan şirketler yararlanacak. KDV kıyağından yararlanacak şirketlerin başında Aydın Doğan'ın aldığı 500 milyon dolarlık Trakya Dağıtım'ı ile 60 milyon dolarlık Trakya-Gümüşhane Bölgesi geliyor. Yine, Sabah Grubu'nun hisselerini alan Park Holding'in sahibi Turgay Ciner'in 50 milyon dolara aldığı Samsun-Ordu dağtım bölgesi ile Erol Aksoy'un 145 milyon dolara aldığı Tekirdağ-Kırklareli Bölgesi de KDV kıyağından yararlanacak. Buna göre, sadece Doğan Holding KDV indiriminden 93.5 milyon dolarlık bir kazanç elde ediyor.

Dünya Enerji Konseyi Başkanı Hüseyin Arabul'un sahibi bulunduğu Barmek Holding'nin 175 milyon dolar bedelle satın aldığı Ankara Kırıkkale Bölgesi'nin dağıtım işi de KDV kıyağından faydalanıyor. Ceylan Holding de KDV kıyağından yararlananlar arasında bulunuyor.

Vergi indirimi Meclis gündeminde

KDV oranının Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 18'den yüzde 1 düşürülmesi, Meclis gündemine getirildi. Kayseri Milletvekili Salih Kapusuz, sözkonusu vergi indirimine ilişkin olarak Devlet Bakanı Kemal Derviş'in cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı'na verdi. Kapusuz, Derviş'e Türkiye'nin kredi temin etmek için IMF ve Dünya Bankası'na adeta herşeyi ile teslim olurken enerji devir sözleşmelerindeki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesinin gerekçesini sordu.

Kıyaktan yararlanan termik santraller

  • Yeniköy, işletme hakkı: 100 milyon dolar

  • Kemerköy, işletme hakkı: 150 milyon dolar

  • Yatağan, işletme hakkı: 160 milyon dolar

  • Tunçbilek, işletme hakkı: 100 milyon dolar

  • Çatalağzı, işletme hakkı: 75 milyon dolar

  • Soma, işletme hakkı: 255 milyon dolar

  • Orhaneli , İşletme hakkı : 90 milyon dolar

  • Kangalı, işletme hakkı: 125 milyon dolar

  • Seyitömer, işletme hakkı: 200 milyon dolar

  • Aliağa, işletme hakkı: 20 milyon dolar

    KDV kıyağından yararlanacaklar

    1- Tekirdağ-Kırklareli-Edirne Bölgesi: İhaleyi aralarında Erol Aksoy'un da yer aldığı TEDAŞ Elektrik Dağıtım ve Ticaret A.Ş. 145 milyon dolara aldı.

    2- Bursa-Yalova Bölgesi: Ortakları arasında İhlas Holding'in bulunduğu Buryal Enerji Dağıtım Şirketi 165 milyon dolara aldı.

    3- İzmir Manisa Bölgesi: GEDAŞ Gediz Dağıtım Şirketi 360 milyon dolara aldı.

    4- Eskişehir, Bilecik, Bölgesi: Cıngıllı Holding'in de bulunduğu BEK Enerji Dağıtım şirketi tarafından 90 milyon dolara alındı.

    5- Afyon, Uşak, Isparta, Burdur: Özerler Holding, Göltaş Çimento, Aksu Enerji'nin ortaklığı ile kurulan Kocatepe Şirketi tarafından 60 milyon dolara alındı.

    6- Kocaeli Bölgesi: Ceylan Holding tarafından 155 milyon dolara alındı.

    7- Sakarya-Bolu Bölgesi: Işık Holding tarafından 70 milyon dolara alındı.

    8- Ankara, Kırıkkale Bölgesi: Barmek Holding, Fiba Holding ve ASO tarafından 175 milyon dolara alındı.

    9- Samsun, Ordu, Sinop Bölgesi: Park Holding'in tarafından 50 milyon dolara alındı.

    10- Kırşehir-Nevşehir-Niğde Bölgesi: Yıldızlar Elektrik'in önderdiliğinde oluşturulan Andaş Şirketi tarafından 40 milyon dolara alındı.

    11- Yozgat-Sivas-Tokat Bölgesi: Kızılırmak Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından 50 milyon dolara alındı.

    12-Trabzon, Artvin, Rize, Gümüşhane, Giresun: Doğan Holding'in önderliğinde oluşturulan Zigana Elektrik tarafından 60 milyon dolara alındı.

    13- Elazığ-Malatya, Tunceli-Bingöl Bölgesi: GAP Elektrik 60 milyon dolara aldı.

    14- Adıyaman-Maraş Bölgesi: AKEDAŞ tarafından 60 milyon dolara alındı.

    15- Şanlıurfa Bölgesi: Suredaş şirketi tarafından 45 milyon dolara alındı.

    16- Zonguldak, Bartın, Çankırı, Karabük Bölgesi: Batıkaradeniz Dağıtım Şirketi tarafından 60 milyon dolara alındı.

    17- İstanbul Trakya Yakası: Doğan Holding'in önderliğinde oluşturulan İSEDAŞ Elektrik Dağtım tarafından 500 milyon dolara alındı.

    Sağlık -İş'ten KDV kıyağına tepki

    Hükümetin, medya patronlarına sağladığı KDV kıyağı, Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustağa Başoğlu'nun, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ziyaretinde de gündeme geldi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na nezaket ziyaretinde bulunan Başoğlu, hükümetin enerji işletme hakları devirlerindeki KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e düşürmesine eleştirerek, "Bu verginin tahsil edilip, ekonomik yönden güçsüz olan işletmelere destek olarak kullanılması gerekir. Bir kalemde milyonlarca doların birkaç büyük holdinge ikram edilmesini doğru bulmuyorum" dedi.

  •  
    '1 milyar dolarlık yalan'
    Albayrak Grubu, bazı medya organlarında yer alan "Büyükşehir Belediyesi'nden 1 milyar dolar alındığı" şeklindeki haberlerin yalan ve hayal mahsulu olduğunu açıkladı.
    Rahmi Koç da oyuna geldi
    Koç Holding tarafından yapılan açıklamada, Rahmi Koç'un Erdoğan'ın kuracağı partinin 1 milyar dolarlık kaynağına ilişkin ifadelerinin, maksadı aşan bir şekilde yorumlandığı belirtildi.
    'Sümerbank batmadı'
    Sümerbank'ın içinin boşaltılmasıyla ilgili olarak yargılanan Hayyam Garipoğlu, bankaya el konulduğu gün kasada 1.5 milyar dolar bulunduğunu ileri sürdü.
    Altınbaş'a bir dava daha
    Paraşüt Operasyonu sanıklarından Yasin Altınbaş hakkında, Karkamış sınır kapısından hayali ihracat ve ithalat yaptığı iddiasıyla Gaziantep Ağır Ceza'da yeni bir dava daha açıldı.
    Kızılay'da usulsüz ihaleleler sıkıntı oldu
    Kızılay Genel Başkanı Gönen'in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında, "kurum ihalelerinde görevlerine kötüye kullandıkları" gerekçesiyle dava açıldı.
    Hiroşima'ya gözaltı
    Hiroşima'ya atom bombası atılmasının yıldönümünde protesto amacıyla İncirlik Üssü kapısına kendilerini zincirleyen Greenpeace üyeleri gözaltına alındı.
    AB de Şaron'u istemiyor
    Özgür-Der, İsrail Başbakanı Şaron'un Türkiye'ye gelişini basın toplantısıyla kınadı. Gazetemiz yazarı Karagül, Şaron'a, Avrupa'da 'savaş suçu' davası açıldığını, bunun da AB'nin tavrı olduğunu söyledi
    Depremin izi silinemedi
    Gölcük'te, yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları, depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ tamamlanamadı. Bu dönemde psikolojik rahatsızlığı olan kişi sayısı ise yüzde 50 oranında arttı.
    TGC: Basın davaları arttı
    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), basında geçen ayın en önemli olayının, basın davalarında görülen artış olduğunu bildirdi. TGC Araştırma Grubu'nun "Basında Temmuz Raporu"na ilişkin yazılı açıklama yapan TGC, Temmuz ayı içinde gazetelere ve gazetecilere saldırılar olduğunu, bir gazetenin Olağanüstü Hal Bölgesi'ne girmesinin yasaklandığını, yerel bir gazetenin 1 yıl süreyle susturulduğunu ve basın davalarında artış görüldüğünü belirtti. Gazetecilerin, karar aşamasına gelen davalarda milyarlarca lira tazminat ödeme cezasına çarptırıldığına dikkat çekilen TGC açıklamasında, Sabah Gazetesi yazarı Hıncal Uluç'un Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a 15 milyar lira, Milliyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eren Güvener ve muhabir Serhat Oğuz'un DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu'na 5 milyar lira, Aydınlık Gazetesi'nin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz'a 6 milyar lira, Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Kılıç ve köşe yazarı Emin Çölaşan'ın Bursa Özel Nilüfer Lisesi'ne 150 milyon lira manevi tazminat ödeyecekleri kaydedildi. Açıklamada, DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in ise hakaret ettiği gerekçesiyle gazeteci Murat Akan'a 500 milyon lira manevi tazminat ödemeye mahkum olduğu ifade edildi. Bu arada TGC açıklamasında, sanatçı Tarkan'la ilgili bir röportajı izin almadan yayınladığı gerekçesiyle, CNN Türk tarafından Show TV'ye dava açıldığına yer verildi.

    7 Ağustos 2001
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED