T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

AB de Şaron'u istemiyor

Özgür-Der, İsrail Başbakanı Şaron'un Türkiye'ye gelişini basın toplantısıyla kınadı. Gazetemiz yazarı Karagül, Şaron'a, Avrupa'da 'savaş suçu' davası açıldığını, bunun da AB'nin tavrı olduğunu söyledi

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), ismi katliamlarla özdeşleşen İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Türkiye'ye davet edilmesini, bir basın toplantısıyla kınadı. Toplantıda konuşan gazetemiz yazırlarından İbrahim Karagül, Belçika'da Şaron aleyhine 'savaş suçlusu' davası açıldığını belirterek, "Bu, AB'nin politikasıdar" dedi.

Çok sayıda gazeteci ve dernek üyesinin katıldığı toplantıda konuşan Özgür-Der Başkanı Hülya Şekerci, "Şaron'u davet edenler, kendini Müslüman olarak tanımlayan ülke halkının duygu ve düşüncelerini yok sayarak, kardeş halkların aleyhinde tutum alarak suç işlemişlerdir. Hükümet, bu ülke halkını açlık ve sefalete sürüklemiş, en temel insah haklarını ihlal etmiş, yetmezmiş gibi siyonist İsrail ile yakınlaşarak ülkeyi bir üs haline getirmiştir" diye konuştu.

Şaron'a dava açılabilecek

Toplantıda konuşan Yeni Şafak gazetesi köşe yazarlarından İbrahim Karagül, Belçika'da Şaron hakkında savaş suçu işlediği gerekçesiyle dava açıldığına dikkat çekerek, "Şaron kabinesinin tümü, aynı akıbete uğrayabilir. Bu, Belçika'nın değil, AB'nin politikası olarak uygulanıyor. AB, muhtemelen İsrail kökenli sabıkalı kişilere soruşturma açacak" dedi.

Güney Afrika'da bu ay sonunda düzenlenecek olan "BM Irkçılık Konferansı"nda İsrail'in ırkçı devlet ilan edileceğini söyleyen Karagül, bunun sayesinde Şaron hakkında birçok bireysel davalar açılabileceğini kaydetti.

Filistin'de cinayetlerin yaşandığı bir dönemde Şaron ve ekibinin Türkiye'ye ziyaretlerinin bir mazeretle ertelenmesi gerektiğine işaret eden Karagül, İran, Irak ve Suriye'nin İsrail'in düşmanı olduğuna dikkat çekerek, "İsrail, kendi güvenliği için, tehdit unsurlarını Türkiye topraklarında engellemeyi planlıyor. Türkiye'yi tetikçi hale getiriyor" dedi.

Türkiye, oltaya takılan balık

Akit gazetesi yazarlarından Abdurrahman Dilipak ise "Oltaya takılan balık yem istemez" diye başladığı konuşmasında, Türkiye ile İsrail'in işbirliği yapmaya mecbur olduğunu savunarak, "Ekonomik kriz örgütlendi. Çıkış yolu olarak da İsrail kapısı açılıyor" dedi.

Ecevit'e Şaron sorusu

Adıyaman Bağımsız Milletvekili Mahmut Göksu, Başbakan Bülent Ecevit'e, yarın Türkiye'ye gelecek İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un niçin davet edildiğini sordu. 1982 Sabra ve Şatilla katliamlarından dolayı adı "Beyrut Kasabı" olarak nitelenen Şaron'un Türkiye'ye gelmesinin Filistin halkının gözünde Türk milletini küçülteceğini ifade eden Göksu, "Türk milleti hep mazlumların yanında yer almıştır. Bu resmi ziyaretin Türkiye açısından sizce bir kazanımı olacak mı?" diye sordu. Göksu, TBMM Başkanlığı'na verdiği önergesinde Şaron'un ülkemize davet edilmesinden kabine üyelerinin bilgisinin bulunup bulunmadığını da sordu. "Şaron, Belçika'da Uluslararası Mahkeme'de, işlediği cinayletlerden dolayı yargılanırken, Hırıstiyan Avrupa, Kudüs konusunda İsrail'e mesafeli davranırken bu davetin gerçekleşmesi Türkiye'nin AB'ye girme hedefini geciktirmez mi?" diyen Göksun, bu resmi ziyaretin Türkiye açısından bir kazanımının olup olmayacağını da sordu.



7 Ağustos 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED