T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Şirketler yok pahasına

Kriz nedeniyle zor duruma düşen pekçok şirket hem içerde, hem yurtdışında müşteri arıyor. Satılık şirketlerin değerleri üçte bir fiyatına kadar inmesine rağmen talep yok.

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan sanayici, ekmek kapısı şirketlerini satmak zorunda kalıyor. Şirket evlilikleri konusunda araştırma ve danışmanlık hizmeti veren Prometheus Turkey Genel Müdürü Yücel Atış, ekonomik kriz nedeniyle zor duruma düşmüş pekçok şirkete hem içerde, hem yurtdışında müşteri aradıklarını belirterek, "Değerinin üçte biri fiyatına tesis satan çok sayıda sanayici var. Özellikle Avrupa ülkeleri, Türkiye'deki şirketlere ciddi ilgi gösteriyor" dedi.

Yarım kalmış yatırımlar ile işletme sermayesi problemi nedeniyle satılan şirketler olduğunu açıklayan Atış, satış talebinin özellikle tekstil, otomotiv yan sanayi, gıda, mermer ve sanayiye ara mal üreten sektörlerden geldiğini söyledi. İstanbul'un yanısıra Anadolu'da Muğla, Aydın, İzmir, Konya, Gaziantep gibi birçok ilden özellikle yarım kalmış yatırımlara ilişkin satış isteği geldiğini anlatan Atış, "Malını elinden çıkarmak isteyen çok fazla, alıcı ise az" diye konuştu.

İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği'nin (İNKADE) Başkanlığını da yürüten Yücel Atış, şirketlerin fiyatlarının çok ucuzladığına işaret ederek, şunları söyledi: "Krizden önce, çalışan bir tatil köyünün fiyatı 35-40 milyon mark iken, bugün orayı 20-22 milyon marka satıyoruz. Bir başka avantaj ise bazı şirketlerin bankalara olan borçları nedeniyle satılması. Bankalar, çok daha uygun ödeme koşulları sağlıyor. Kriz, nakiti olanlar için inanılmaz bir dönem. "

Yabancılar dürüst

Yücel Atış, Türk şirketlerinin yabancılar tarafından 'ucuza kapatılması' söyleminin de doğru olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Kelepir fiyat olduğu doğru. Ama, ucuza kapatma durumu yok. Yabancılar, aslında etik davranıyor. Onları, çok suçlamamak lazım. Yabancıların ilk önerisi bize, 'ortaklık' oluyor. " Atış, Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki şirketlere gösterdiği ilginin, ucuza kapatmaktan daha çok, 'Bu ekonomi nasıl olsa büyüyecek. Biz, bu ekonomideki yerimizi alalım' şeklinde olduğunu da belirtti.

Beyin göçü artar

İşten ayrılanların önemli bir kısmının yurtdışında iş ve yaşama olanakları araştırdığını bildiren Atış, yurtdışına önümüzdeki günlerde önemli bir 'beyin göçü" yaşanabileceğinin altını çizdi. Atış, 'Beyin göçü, en fazla teknoloji sektöründe yaşanacak. İlk aşamada bilgisayar sektöründekiler gidecek ki, zaten gidiyorlar"diye konuştu.

600 bin kişi işinden oldu

Yücel Atış, açıklamasında, kriz nedeniyle, maliyetlerini düşürme yoluna giden şirketlerin eleman çıkarttıklarına işaret ederek, kriz sonrasında 600 bin civarında kişinin işinden olduğunu kaydetti. Atış, nitelikli işgücü grubundaki çalışanların maaşlarının da düştüğünü kaydederek, 'Kriz öncesinde bu gruptakilerin ücretleri genellikle ABD'deki ücretler ile karşılaştırılırdı. Kriz öncesinde bir genel müdür ortalama 15 bin dolar, genel müdür yardımcısı 10 bin dolar, net maaş alırdı. Dolar olarak alırlardı. Şimdi ise bir genel müdüre 5-6 milyar, genel müdür yardımcısına 3-3.5 milyar, müdüre 2-2.5 milyar lira maaş veriliyor. Daha da acısı, yeni mezun birisine önerdiğimiz rakam 200-300 milyon lira' dedi.

 
Programın düşmanı hükümette
TÜSİAD Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski, hükümetin içinde yer alan ve kayırmacılıkla beslenen ortaklardan birinin programın düşmanı olduğunu savundu.
İndirim tutmadı
Merkez Bankası, gecelik faizi 5 puan aşağı çekerek yüzde 62'ye indirdi. Bono faizleri yüzde 87.5'dan 89.5'e yükseldi. Dolar 1 milyon 350 bine çıktı.
EGS ve Tarişbank çıkmazı
EGS Holding Kurucu Başkanı Gürgüç, Ege'nin çok ortaklı iki bankasına el konulmasının ekonomik olduğu kadar sosyal sorunları da beraberinde getireceğini söyledi.
İlk destek tekstile
Reel sektörün sorunlarına çözüm için başlayacak toplantıların ilkinde tekstil ve müteahhitlik sektörleri ele alınacak
Maliye cezaları tahsil edemiyor
Ekonomik krizden, devletin ceza gelirleri de etkilendi. Vatandaşlar, idari, vergi ve trafik cezalarını bile ödeyemez hale geldi. Maliye Bakanlığı, yılın ilk altı ayında kesilen 998 trilyon liralık cezanın yüzde 32.7'sini tahsil edebildi. Vergilerden sonra, devletin ceza gelirleri de ekonomik krizden etkilendi. Vatandaşlar, kriz nedeniyle cezalarını dahi yatırımaz hale geldi. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, yılın ilk altı ayında kesilen cezaların ancak yüzde 32.7'si tahsil edildi. Devlet, idari, vergi ve trafik olmak üzere, yılın ilk altı ayında toplam 998 trilyon liralık ceza kesti. Sözkonusu ceza gelirlerinin sadece 326 trilyon liralık kısmı tahsil edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 521 trilyon liralık cezanın 208 trilyon lirası tahsil edilmişti. Buna göre, geçen yılın ilk altı ayında cezaların yüzde 39.9'u tahsil edildi. Böylece, Hükümet, 2001 yılında vatandaşlara kesilen cezalardan toplam 512 trilyon liralık gelir elde etmeyi planlıyor. Geçen yıl ise yılsonuna kadar tahakkuk eden toplamın yüzde 54'ü olan 447 trilyon liralık ceza geliri sağlandı.
7 Ağustos 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED