T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

TV çocukların arkadaşı

Çocukların yüzde 48'i günde 3-5 saatlik zamanını televizyon izlemeye ayırırken, yüzde 38'i 1-2, yüzde 8'i 6-8, yüzde 2'si 9-11 ve yüzde 1.1'i de 12 saatini tv karşısında geçiriyor.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nce yapılan "Televizyon ve Çocuk" konulu araştırma, çocukların genellikle akşam saatlerinde televizyon izlediklerini ortaya koydu. Çocuklar, televizyonu insan olarak bir "arkadaş", yiyecek olarak "hamburger", içecek olarak "kola" ve hayvan olarak da "köpek" gibi görüyor.

Fakülteye bağlı Akademik Medya ve Kamuoyu Araştırmaları Grubu'nca, İstanbul genelinde değişik bölgelerden seçilen 6-14 yaş grubunda yaklaşık 500 çocuk arasında "Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkisi" konulu araştırma yapıldı.

Her gün izliyorlar

Araştırma sonuçlarına göre, çocukların yüzde 39'u hafta içi her gün 18.00-22.00, yüzde 24'ü 14.00-18.00, yüzde 14'ü de 10.00-14.00 saatleri arasında televizyon seyrederken, hafta sonları yüzde 30'u 18.00-22.00, yüzde 25'i 10.00-14.00 ve 20'si de 14.00-18.00 saatleri arasında televizyon izliyor.

Çocukların yüzde 48'i günde toplam 3-5 saatlik zamanını televizyon izlemeye ayırırken, yüzde 38'i 1-2, yüzde 8'i 6-8, yüzde 2'si 9-11 ve yüzde 1.1'i de 12 saatten fazla zamanını televizyon karşısında geçiriyor.

"Televizyonu insan olarak kime benzettikleri" sorulan çocukların çoğu "arkadaş" diye cevaplarken, "öğretmen, Reha Muhtar, babam, bilimadamı, küçük kardeş, basın mensubu, Fatih Terim, Bülent Ecevit, Ahmet Mete Işıkara, Banu Alkan, geveze biri ve Pokemon" da verilen diğer cevaplar arasındaydı. Çocuklar, televizyonu hayvan olaraksa "köpek", yiyecek olarak "hamburger", içecek olarak da "kola"ya benzettiler.

"Televizyonun cinsiyeti olsaydı ne olurdu" sorusuna çocukların yüzde 53'ü "erkek", yüzde 40'ı da "kadın" cevabını verdi. "Televizyonda gördükleri liderlerden en çok kimin yerinde olmak istedikleri" sorusu yöneltilen çocukların tercihleri arasında yüzde 26"lık oranla Atatürk ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 7.8'le Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer izledi. Fatih Terim, Recep Tayyip Erdoğan, Tansu Çiller, Sakıp Sabancı, Hakan Şükür ve Cüneyt Arkın da tercih edilen diğer isimler oldu.


SEYRİ ŞAHANESeyri Şahane
NTV üzerine düşünmek...
Bu gün söz sırası Havva Setenay İlhan'da: "NTV yayına ilk başladığı günlerde, sonunda bizim de bir haber kanalımız oldu diye heyecanlanmıştım. Ancak zamanla NTV'nin soğuk, 'fazla düzeyli', halktan kopuk haber anlayışı bu heyecanımın sönmesine neden oldu. Bazen NTV'deki habercilik anlayışına bir anlam veremiyorum. Tamam, dakik, hızlı ve düzenli bir habercilik anlayışı var ama bir kanal bu kadar da yaşadığı coğrafyaya uzak olmaz ki... Sanki Türkiye'den değil de bir Avrupa ülkesinden yayın yapıyor... Etrafındaki bunca olumsuzluklara rağmen inatla dezenfekte olmuş haberler yayınlamaya devam ederken, Osmanlı'nın eski hinterlanlandında yer alan ülkelerdeki gelişmelere de bir Avrupa kanalı gibi yaklaşıyor."

 
20:45/Kanal D
Takip devam ediyor
Sven ve Johny, heyecanı ve tehlikeyi seven iki gençtir. En büyük eğlenceleri ise otobandaki kamyonlara tutunarak paten kaymaktadır. Bu tehlikeli oyunu oynadıkları bir gün, Sven bir kamyonun arkasına tutunmuş patenle kaymakta, Johny ve Sven'in kız arkadaşı bir arabayla arkadan onu izlemektedir. Bu sırada arabasıyla yanlarından geçen bir adam durumu telefonla polise bildirir. Adamı gören Johny, Sven'i uyarır. Sven, kamyonun içine atlar. Kamyonun içindeki kutularda çok güçlü ve çeşitli silahlar bulunmaktadır. Kamyon ıssız bir yerde bir depoya gelir. Depo silahlarla doludur. Deponun sahibi Peter Menther ismindeki bir adamdır, aslında özel bir birimin müdürüdür ve yasadışı işler yapmaktadır.
23:00/STV
Vakkas, Beyaz Geceler'de
Yasemin Kumral'ın sunduğu Beyaz Geceler'e sanat ve kültür camiasından farklı kimlik ve düşüncede olan isimler konuk olmaya devam ediyor. Güzele ve iyiye dair herşeyin konuşulduğu programın bu haftaki konuğu, İkinciBahar'da "Vakkas" ve son olarakda basında polemiklere konu olan Koltuk Sevdası'nda "Sinan Polat" tiplemesiyle dikkat çeken tiyatro oyuncusu, Tarık Pabuççuoğlu.
7 Ağustos 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED