T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

ANAP'ta koltuk hesabı

ANAP'ta gözler kongre öncesi bakanların istifalarını alarak kendisine rahat bir alan oluşturan Yılmaz'ın kabinede yapacağı değişikliğe çevrildi. Yılmaz, 4 bakanı değiştirebilir

ANAP'ta gözler düzenlenecek yeni vitrine çevrildi. Hafta sonunda yapılan 7. Olağan Kongre'de tekrar genel başkan seçilen Mesut Yılmaz, haftayı yapacağı yeni düzenleme ile geçirecek.

Kongre öncesi bakanların istifalarını alarak kendisine rahat bir alan oluşturan Yılmaz'ın kabineye en az 3 yeni isim ataması bekleniyor. Yılmaz'ın ayrıca Nejat Arseven'den boşalan Meclis Başkanvekilliği ile bazı komisyon başkanlıklarına da atama yapması bekleniyor. ANAP'ta Mehmet Keçeciler, Edip Safter Gaydalı ve Sümer Oral'ın bakanlıklardan alınabileceği konuşuluyor.

Pakdemirli kabineye girebilir

Kulislerde konuşulanlara göre Yılmaz, hâlâ boş olarak beklettiği bir Devlet Bakanlığı yerine yapacağı atamanın yanısıra en az üç bakanı da değiştirecek. Yılmaz'ın bu çerçevede yakın çalışma arkadaşlarından Mustafa Taşar, Ahat Andican ve aralarındaki buzları erittiği Ekrem Pakdemirli'ye bakanlık verebileceği konuşuluyor. Nejat Arseven'i parti yönetimine almak için Meclis Başkanvekilliği görevinden istifa ettiren Yılmaz'ın Arseven'e de bir bakanlık vermesi bekleniyor. ANAP'ta bakanlık bekleyen isimler arasında Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, Diyarbakır Milletvekili Salih Yıldırım ve Afyon Milletvekili Halil İbrahim Özsoy da yer alıyor.

Keçeciler merkeze çekilecek

Bu arada, Yılmaz'ın yapacağı revizyon çerçevesinde Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'i genel merkeze çekebileceği konuşuluyor. Yılmaz'ın ayrıca Edip Safter Gaydalı ve Sümer Oral'a da yeni oluşacak kabinede yer vermeyebileceği konuşuluyor.

Öte yandan Yılmaz'ın yapacağı yeni değişiklikle bakanlar arasında da kaydırmalarda bulunabileceği belirtilirken, ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan'ın da oluşturulacak yeni kabinede bakanlık beklediği iddia edildi.

Mumcu ANAP'ın 'yükselen yıldızı'

ANAP Merkez Karar Yönetim Kurulu seçiminde en fazla oy alan Turizm Bakanı ve Isparta Milletvekili Erkan Mumcu, partide potansiyel genel başkan adayı olarak anılıyor. Genç yaşta politikaya başlayan ve ANAP'ta çeşitli kademelerde bulunan Mumcu, Mesut Yılmaz tarafından sürekli desteklendi. Bakan olduğunda sürpriz bir çıkış yaparak 'Turizm Bakanlığı kaldırılmalıdır" tezini ortaya atan Mumcu, siyasi geleceği ile ilgili ciddi bir ekip çalışması yürütüyor. Bakan Mumcu görevde bulunduğu süre içinde yaptığı açıklamalarla iki kez gündeme oturdu. Mumcu, İstanbul Üniversitesi'nin 2000-2001 öğretim yılı açılışında demokratik olmayan bir konuşma yapan Üniversite Rektörü Kemal Alemdaroğlu'na sözlerine karşılık vererek gündeme oturdu. Üniversitelerin birer özgürlük yuvası olması gerektiğini belirten Mumcu, "Üniversite özgürlüklerin kısıtlandığı bir yer olarak önerilemez" dedi. Mumcu'yu gündemde tutan bir başka olay ise Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı döneminde yaşandı. Sadettin Tantan'ın İran ziyareti sırasında İçişleri Bakanlığı'na vekalet eden Bakan Mumcu, ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın 'Jandarma ile ilgili inceleme başlat' önerisini reddetti. Kendisinin bir bakanlığa vekalet ettiğini, hukuki olarak bu konuda yetkisi olmasına karşın siyasi etik açısından bunun yanlışlığı üzerinde duran Bakan Mumcu, bu tavrı ile büyük takdir topladı.

Portre: Erkan Mumcu

Turizm Bakanı Erkan Mumcu, 1963 yılında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde dogdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Mumcu, 1995 yılında ANAP'ta politikaya atıldı. Mumcu, 20. Dönem Isparta Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Parlamento'da Araştırma Komisyonu Başkanlığı, Adalet ve Anayasa komisyonlarının yanı sıra çeşitli araştırma ve soruşturma komisyonlarında da görev alan Mumcu, 57. Hükümet'te Turizm Bakanı olarak yeraldı. Mumcu, evli ve 2 çocuk babası.

 
Dinçerler ve Kayalar takipte

BBP Meclis'e giriyor BBP'nin, MHP'nin politikalarından rahatsız olan bazı milletvekillerini saflarına katarak Meclis'te temsil edileceği belirtiliyor. Yazıcıoğlu, "Bazı girişimlerimiz var" dedi
Medyadan destek ricası
Halktan bulamadığı desteği gazete manşetlerinde arayan Ecevit, 6 gazetenin temsilcisi ile toplantı yaparak, "Hükümete ve programa destek verin, halkı rahatlatın" ricasında bulundu
'Ulusal güvenlik Meclis'te tartışılır'
Saadet Partisi lideri Kutan, "ulusal güvenlik" konusunun tartışılacağı yerin TBMM olduğunu belirterek, "Özel celsede konuşalım" önerisinde bulundu
Akbulut: ANAP artık beni tatmin etmiyor
TBMM eski Başkanı ve ANAP Erzincan milletvekili Yıldırım Akbulut, partisinden ayrılacağı yolundaki söylentilere, "Şu anda öyle bir düşüncem yok ama daha sonra şartlar neyi gösterir bakalım" karşılığını verdi.
ANAP kongresine gitmeyen Meclis eski Başkanı ve Ankara milletvekili Yıldırım Akbulut, kongreyi şu sözlerle değerlendirdi: "Yeni yönetime başarılar dilerim. Ama partinin hedefi beni tatmin etmedi. Barajı konuşarak bir kongreye gidilmez. Demek ki parti barajı geçer mi geçmez mi noktasına gelmiştir. Hedef olarak barajın geçilmesi konulmuştur. Partinin iddiası yoktur."
Akbulut kongreye niye gelmediğini ise "Sonuç belli hedef belli benim kongreye gelip gelmememim bir manasi yok" sözleriyle açıkladı. Son günlerde Akbulutíun partiden ayrılarak yenilikçilere katılacağı haberleri basında yer alması dikkat çekmişti. Akbulut ANAP'tan ayrılacağı yönündeki bu iddialara ise "Şu anda öyle bir düşüncem yok ama daha sonra şartlar neyi gösterir bakalım" yanıtını verdi.

7 Ağustos 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED