T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

İkinci 'Kale-i Ceng' korkusu

El Kaide savaşçıları BM yetkililerine teslim olmak istiyor. BM, Kunduz'dakilerin aynı isteğini reddetti ve bu esirler Kale-i Ceng'de katledildi. BM reddederse yine katliam olacak.

Afganistan'da El Kaide savaşçılarının bulunduğu son nokta olan Tora Bora'da sona yaklaşılıyor. Dün silah bırakmaları beklenen El Kaide savaşçıları sadece Birleşmiş Milletler temsilcilerine ve kendi ülkelerinin temsilcilerine teslim olma şartını öne sürdü. Bunun üzerine teslim olmaları için verilen süre dolunca Amerikan uçakları bölgeyi ardarda hava akını düzenlemeye başladı.

ABD ise bu kişilerin teslim olmalarını sanki engelliyor. Bölgede toplanan ABD ve İngiliz özel timlerinin katliam yapacağı söyleniyor. Sıcak savaşın sürdüğü son nokta olan Tora Bora'da belirsizlik sürüyor. El Kaide savaşçıları, Birleşmiş Milletler'e teslim edilmeleri koşuluyla silah bırakacaklarını açıkladı. Ancak dün varılan anlaşmaya göre, Türkiye saatiyle 05.30'da teslim olmaya başlaması gereken El Kaide üyelerinin silah bırakmaması üzerine ABD uçakları harekete geçti. ABD B-52 ağır bombardıman uçakları iki kez El Kaide mevzilerini bombaladı.

Gazetecilerin bölgeye girişi yasaklandı

Amerikan bombardımanıyla birlikte bölgede, cephe hattı yakınlarında Amerikan askerleri görüldü. Görgü tanıkları, Afgan tarzı giyinmiş ancak ellerinde Amerikan yapımı silahlar ve sırt çantaları olan 60 kadar kişiyi cephe hattı yakınlarında gördüklerini açıkladı. Kuzey İttifakı komutanlarından birisi de özel İngiliz birliklerinden 40 kadar İngiliz askerinin çatışmalarda yer aldığını söyledi. Gazetecilerin çatışma bölgelerine girişinin yasaklandığı bildiriliyor.

Amerika bombaladı, teslim gerçekleşmedi

Taliban'a karşı savaşan güçlerin komutanı Muhammed Lal, teslimin her an gerçekleşeceğini duyurdu. Lal, El Kaide'nin 20-40 kişilik gruplar halinde teslim olma konusunda anlaştıklarını açıkladı ve bölgeyi teslim olmaları için daha güvenli hale getirdiklerini söyledi.

Doğu İttifakı komutanı, El Kaide savaşçılarının bir kontrol noktasında silahlarını bırakacaklarını ve teslim olduktan sonra sorgulanmak üzere karargaha götüreceklerini anlattı. Lal, teslime bu kadar yaklaşılmışken ABD'nin neden hava harekatı düzenlediğini ve teslimin neden ertelendiğini bilmediğini de ifade etti. El Kaide birliklerinin teslim olmak için kendi ülkelerinin teslimcilerinin hazır bulunması şartını koyduğunu duyurdu.

7 tonluk bombalar kullanılıyor

Bu arada, ABD'nin attığı, ağır tahrip gücü olan yaklaşık 7 tonluk BLU-82 bombasının yakınında olduğunun tespit edilen Bin Ladin'in, sağ kalan El Kaide mensuplarıyla kaçış yolunda olduğu ile sürüldü. ABC, Amerikan istihbaratının Ladin'in halen bölgede olduğuna dair somut kanıtları ele geçirdiğini savundu. Habere göre istihbarat kaynakları, Bin Ladin'in, patlama sırasında bombanın yakınında olduğunu ve hemen sonra kaçmaya başladığını da tespit ettiler.

Bombanın etkisiyle, El Kaide'nin üst düzey yetkililerinin öldüğü iddia ediliyor. Bu arada Usame el Kaide ile birlikte Afganistan'da eğitim gören Avustralya vatandaşı, Kuzey İttifakı güçleri tarafından ele geçirildi.




13 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED