T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

DGM Yasası'na zorunlu onay

Cumhurbaşkanı Sezer, yasa değişikliğini Anayasa gereği onayladığını vurguladı, ancak kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını söylemedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, suç örgütü oluşturmak suçlarını DGM'lerin görev alanından çıkaran yasa değişikliğini onayladı. Cumhurbaşkanlığ'ndan yapılan açıklamada, Sezer'in 4723 sayılı "Devlet Güvenlik Mahkemeleri Kanunu, 3842 Sayılı Kanun ile Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladığı belirtildi. Açıklamada, Sezer'in kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağına ilişkin bir bilgi yer almadı.

Açıklamada, Sezer'in yasa değişikliğini yeniden görüşülmek üzere 28 Kasım'da Meclis'e gönderdiği, ancak değişikliğin TBMM'de aynen kabul edildiği belirtildi. Anayasa'nın 89. maddesinde "TBMM, geri gönderilen kanunu aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanı'nca yayımlanır" hükmü bulunduğu kaydedilen açıklamada, Sezer'in bu kural gereğince yasa değişikliğini onayladığı ifade edildi.

Değişiklik ne getiriyor?

Cumhurbaşkanı Sezer'in onayladığı DGM Kanunu'ndaki değişikliği yapan kanun, TCK'nın 313 ve 314. maddelerinde düzenlenen cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve bunlara yardımcı olmak suçlarını DGM'lerin görev alanından çıkarıyor. Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte bu tür suçlara ağır ceza mahkemeleri bakacak.

DGM kapsamına giren suçlarda da CMUK'un 104. maddesindeki tutuklamaya ilişkin şartlar aranacak. Yasa, çıkar amaçlı suç örgütüne ilişkin tanımda yer alan "zor veya tehdit" kullanılması ifadesini "tehdit, baskı, cebir veya şiddet" olarak değiştiriyor.

Dosyalar Ağır Ceza'ya gidecek

Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun 11. maddesini de değiştiren yasa, birden fazla DGM bulunan yargı çevrelerinde sadece 1 No.'lu DGM'lerin değil diğer DGM'lerin de bu suçlara ilişkin davalara bakmasına imkan sağlıyor. TCK'nın 313 ve 314. maddeleri kapsamına giren fiillerle ilgili olarak DGM başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturma dosyaları, yetkili Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilecek. DGM'lerde görülen dava dosyaları da ağır ceza mahkemelerine devredilecek.

Bu arada isimlerinin açıklanmasını istemeyen Ankara DGM savcıları, "Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullar gereği çete suçlarında DGM'lere en az bir beş yıl daha ihtiyaç vardı" dediler.

 
Hükümetten Sezer'e tepki
Cumhurbaşkanı Sezer'in hükümete yönelik eleştirileri tepki alırken, Başbakan Ecevit, "Büyütmeyin" dedi.
ÇANKAYA'YA KRİZ RAPORU
Hak-İş, Sezer'e Türkiye'nin ekonomik krizden çıkış için yapması gerekenleri içeren bir rapor sundu.
Türkiye'ye AB ordusunu veto yetkisi
AB'nin Türkiye'ye, AB müdahale gücünün harekat alanıyla ilgili olarak veto hakkı vermeye hazırlandığını yazan Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, anlaşmanın yırtılmasını istedi.
10 milyar dolara 3 yasa
Derviş, "IMF, 10 milyar dolarlık ek kaynağı serbest bırakmak için ihale, tütün ve borçlanma kanunlarının çıkmasını şart koşuyor" dedi.
Yeni Şafak manşetiyle muhalefet
Ecevit: IMF bize kefil
Başbakan Bülent Ecevit, bütçe görüşmelerinde muhalefetin eleştirilerine verdiği cevapta, "O kadar kötü olsaydık IMF bize bu kadar cömert davranmazdı" diye konuştu.
Özgen'den Ecevit'e şok sözler
Özgen, "Kıbrıs davası sadece Denktaş'a kalmış" dedi

13 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED