T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

10 milyar dolara 3 yasa

Derviş, "IMF, 10 milyar dolarlık ek kaynağı serbest bırakmak için ihale, tütün ve borçlanma kanunlarının çıkmasını şart koşuyor" dedi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, üç önemli yasa çıkmazsa "İMF'nin 10 milyar dolar vermeyeceğini" söyledi.

Ekonomik programa destek arayışları çerçevesinde muhalefet partileriyle görüşme kararı alan Derviş, dün önce AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ı, daha sonra da SP Genel Başkanı Recai Kutan'ı ziyaret etti.

Erdoğan ile görüşmesinde, "IMF, 10 milyar dolarlık ek kaynağı serbest bırakmak için ihale, tütün ve borçlanma kanunlarının yasalaşmasını şart koşuyor" diyen Derviş, İhale Kanunu'nun TBMM'deki görüşmelerinin uzun sürmesinin sıkıntı yaratacağını da vurguladı. Derviş, bu nedenle İhale Kanunu'nun "temel kanun" kapsamına alınması konusunda destek istedi.

Gelen para borca gidecek

Derviş, görüşmede IMF'den gelecek ek 10 milyar doların Ocak ayında kesinleşeceği, alınan kredinin kısa vadeli ve düşük faizli olacağını da söyledi. 10 milyar dolarlık kaynağın 5.5 milyar dolarının borç ödemesinde kullanılacağını belirten Derviş, "2002 iyi olacak ama sevinmek için erken. Yüzde 90 olan borçlanma oranını yüzde 60'lara indiremeden tam rahatlama sağlanamaz. Türkiye'nin en büyük sorunu iç ve dış borç. Toplam borcun Gayrı Safi Milli Hasıla'yı geçmesi ve dünyadaki en borçlu ülkelerden biri olmamız ekonomi yönetimini ve dış kredi almamızı zorlaştırıyor" dedi.

Devletin banka yönetmemesi gerektiğini vurgulayan Derviş, "Bankacılık sistemi çalışmazsa bütün sistem kilitlenir" uyarısında bulundu.

Bakan Derviş, daha sonra SP lideri Kutan'ı ziyaret ederek ekonomi ile ilgili yasalar konusunda destek istedi. Kutan'ın TBMM'deki odasında gerçekleşen ve 50 dakika süren görüşmede Kutan ve SP yöneticileri, uygulanan ekonomi politikalarını sert dille eleştirdi.

Türkiye'yi tanımıyorum ama...

SP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan'ın "Türkiye'yi tanımıyorsunuz" sözlerine Derviş, "Doğru Türkiye'yi tanımıyorum. Ama tanımak için elimden geleni yapıyorum" cevabını verdi. Krizi muhalefet ile işbirliği yaparak aşmak istediklerini belirten Derviş, "Bazı yasalar konusunda desteğinizi istiyorum"dedi. Derviş siyasete girmeyeceğini de açıkladı.

Kutan ise toplumun büyük sıkıntı içinde olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin IMF destekli politikalarla düze çıkamayacağını vurguladı.

Erdoğan'dan 'sosyal kriz' uyarısı

AK Parti lideri Erdoğan, borçla borç ödeyerek krizden çıkılamayacağını belirterek, Devlet Bakanı Kemal Derviş'e "sosyal kriz" uyarısında bulundu. Gelişmeler hakkında kendilerine tam bilgi verilmesi halinde "yapıcı muhalefet" yapacaklarını belirten Erdoğan, "Ancak, IMF'den alınan kredilerle ilgili soru önergesi verdik. Hâlâ cevap verilmedi" hatırlatmasında bulundu. Erdoğan, IMF'den alınan kredilere atıfta bulunarak, "Borçla abat olunmaz. Borcu, borç alarak ödüyorsak hiç abat olunmaz. Halkın içinden geliyoruz. Türkiye'de rakamların dilini değil, sofranın, sokağın dili konuşmak lazım. Herkes 'bize iş bulun' diyor. Siyasi ve ekonomik kriz atlatılabilir ancak sosyal krizi atlatmak o kadar kolay olmayacaktır" dedi. Erdoğan, daha sonra AK Parti Grup toplantısına katıldı. Meclis adına bütçe denetimini yapan Sayıştay'ın, Dış Borçlar, Kredi Anlaşmaları, Kullanılacak Dış Krediler, Genel Bütçe Dışındaki Kurum Borçları ve Genel Bütçe Dışındaki Dairelere Yatırılan Sermayeler hesaplarını reddettiğini hatırlatan Erdoğan, "Hükümet siyasi ahlak gereği bir an önce çekilmelidir" diye konuştu. Erdoğan, Türk askerinin Afganistan'a gönderildiğine dair bir bilgiyi içeren mektubu da açıkladı. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi'nin 28 Kasım'da ABD Temsilciler Meclisi üyesi Houghton'a yazdığı mektupta, "1 Kasım günü ABD ve İngiltere'den sonra Afganistan için kara kuvvetleri taahhüt eden üçüncü devlet Türkiye oldu ve 90 kişilik SAS komanda grubunu, kara harekatına tahsis etti" ifadelerini okuyan Erdoğan, "Hükümetten bir açıklama bekliyoruz" dedi.

'AK Parti gümbür gümbür iktidara geliyor'

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin "gümbür gümbür" iktidara geldiğini iddia etti. Erdoğan, partisinin Ankara İl Teşkilatı'nın, Yimpaş Mağazası restaurantında verdiği iftar yemeğine katıldı. Yemeğin ardından konuşan Erdoğan, Türkiye'yi aydınlık yarınlara partisinin çıkaracağını öne sürdü. "Yan gelip yatmakla bir yere varılamayacağını" dile getiren Erdoğan,"İktidarımız, barışın, sevginin, ezen ve ezilenin olmadığı bir iktidar olacaktır" dedi.

Liderler namazı birlikte kılsın

AK Parti Grup Başkanı Bülent Arınç, liderlerin birlikte bayram namazı kılmalarını önerdi.TBMM'de bütçe üzerine söz alan Arınç, Türkiye'de siyaset kurumunun yıpratıldığını hatırlatarak, "Bu bayram yetişir mi bilemiyorum ama Ecevit, Bahçeli, Yılmaz, Kutan, Erdoğan ve -yanlarına alırlar mı bilemiyorum ama- Çiller'le beraber bayram namazını kılsınlar, halkın bayramını tebrik etsinler. Cemevine ve Gazi Mahalellesi'ne, ölümü bekleyenlerin yanına gitseler 'derdiniz nedir?' diye sorsalar, oradan şehit anaların evine gitseler" dedi.



13 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED