T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Yine katliam, yine Dostum

Adı hep katliam ve savaş suçlarıyla öne çıkan Özbek Raşid Dostum, yine bir insanlık suçuna imza attı. Dostum, binlerce esiri konteynerlere tıkıp Şibirgan'a nakletti. Ancak konteynerlarda havasızlıktan toplu ölümler yaşandı.

Mezar-ı Şerif ve Kunduz bölgelerinde Özbek general Raşid Dostum'a teslim olan binlerce Taliban askeri ve el Kaide savaşçısının cezaevlerine 'konteyner'lerde nakledilmesi felaketlere neden oldu. Çok sayıda esirin nakilleri sırasında havasızlıktan öldüğü bildirildi.

New York Times gazetesi, Kuzey İttifakı'na teslim olan onlarca Taliban askerinin, cezaevlerine 2-3 gün süren nakillerinde sımsıkı kapatıldıkları konteynerlerde öldüğünü ileri sürdü. Raşit Dostum'un komutanlarından General Yurabek, teslim olan ve 6 konteynerde bulunan 43 Taliban askerinin havasızlık ya da yaraları yüzünden öldüğünü, 3 askerin de Şibarghan'a gelişlerinden sonra yaraları yüzünden öldüğünü açıkladı. Ancak, sayının çok daha fazla olmasından endişe ediliyor.

Cesetleri yol kenarlarına atıldı

Gazetede yer alan haberde çok sayıda Pakistanlı esirin, kendi konteynerlerinde birçok kişinin havasızlıktan öldüğünü söylediği belirtiliyor. Esirler aralarından birinin de bulunduğu konteynerde 7 kişi hariç geri kalanların havasızlıktan öldüğünü, toplam ölü sayısının 100 kadar olduğunu söylediği belirtiliyor.

Kendi bulunduğu konteynerde 13 kişinin öldüğünü söyleyen bir başka esir de hayatta kalmayı başaranların bir delikten sırayla nefes aldıklarını anlattı.

Bulunduğu konteynerde 35 kişinin havasızlıktan öldüğünü söyleyen 30 yaşındaki İbrahim adlı bir başka esir ise yaşadıklarını 'oksijen yoktu' diye ifade etti. İbrahim'in yanında bulunan General Yurabek ise hemen düzeltmede bulunarak 5-6 kişinin öldüğünü söyledi.

Adını vermek istemeyen bir görgü tanığı da Dostum'a bağlı askerlerin konteynerden birçok cesedi yola atarken gördüğünü belirtti. Raşit Dostum, Mezar-ı Şerif'te Cenk Kalesi'nde çok sayıda Taliban esirinin ölümüne yol açmakla da suçlanmıştı. İttifak, esirlerin isyan başlattığını söylerken, Uluslararası Af Örgütü, 'katliam' yapılıp yapılmadığına dair soruşturma açılmasını istemişti.

 
İkinci 'Kale-i Ceng' korkusu
El Kaide savaşçıları BM yetkililerine teslim olmak istiyor. BM, Kunduz'dakilerin aynı isteğini reddetti ve bu esirler Kale-i Ceng'de katledildi. BM reddederse yine katliam olacak.
Ortadoğu'da savaş provası
Ortadoğu, Batı Şeria'daki bir otobüse ve Gazze Şeridi'ndeki 2 Yahudi yerleşim birimine, dün hemen hemen aynı anda düzenlenen saldırılarda en az 10 kişinin öldüğü açıklandı.
Nükleer kâbus kapıda
ABD Başkanı George Bush, füze kalkanı kurma niyetini tekrarladı.
MAĞARA BOMBALAYAN UÇAK DÜŞTÜ
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait B-1 bombardıman uçağının Hint Okyanusu'na düştüğünü bildirdi. Düşen uçakta bulunan 4 mürettebatın da kurtarıldığı açıklandı. Afganistan'daki operasyonda yer alan bombardıman uçağının Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia Adası'na 50 kilometre mesafede düştüğü belirtildi. Pentagon, mütettebatın kurtarıldığı ve sağlıklı olduklarını da kaydetti.
13 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED