T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Güney Asya karışacak

Hindistan ve Pakistan arasında savaş başlamak üzere. Sınıra olağanüstü yığınak yapan ve mühimmat üretimine hız veren Hindistan, halka, 'savaşa hazır olun' çağrısı yaptı. Hindistan, Pakistan ile müttefik olan Çin sınırına da asker yığdı.

ABD'nin Afganistan'a yönelik askeri müdahalesinden cesaret alan Hindistan, Keşmir sorununu bahane ederek Pakistan'a savaş ilan etmeye hazırlanıyor. Füzelerini Pakistan'a yönlendiren, savaş uçaklarını alarma geçiren ve Pakistan sınırına olağanüstü askeri yığnak yapan Hindistan, Keşmir'in Pakistan bölümündeki Keşmirli direniş gruplarını bombalamayı planlarken, Pakistan'la arasındaki krizi ısrarla tırmandırıyor. Hint yönetimi, Pakistan Devlet Başkanı General Perviz Müşerref'in gerilimi azaltmak için yaptığı diyalog önerisini geri çevirdi.

Ülkenin doğusundaki Batı Bengal'deki askeri üslerden batı cephesine asker nakledildiği, sınırdaki zırhlı ve ağır topçu birliklerine takviye yapıldığı belirtildi. Racastan, Pencap ve Cammu vilayetlerine topçu birlikleri, ağır malzeme ve asker sevkıyatı için tren talebinde bulunurken, silah ve mühimmat fabrikaları da tüfek, obüs mermisi ile kışlık giyecek ve kar botu üretiminin artırılması talimatı aldı. Hindistan, "her türlü tehdide karşı" Pakistan'ın müttefiki Çin sınırına yakın Sikkim ve Arunaşal Pradeş bölgelerine asker yığdı.

19 Hint askeri öldü

Öte yandan Racastan eyaletinde önceki gün sınıra mayın döşeyen 19 asker, mayınların kazayla patlaması yüzünden öldü. Patlamada Hintli 5 asker de yaralandı. Olay, Hindistan'ın batısındaki Racastan eyaletinin Caysalmer kentine 70 km uzaklıktaki sınır karakolunda meydana geldi. Askerlerin 15'inin patlama anında, 4'ünün hastanede öldüğü belirtildi.

Sınır köyleri boşaltıldı

Pakistan, Keşmir bölgesindeki sınır köyleri sakinlerini tahliyeye başladı. Hint ordusunun kontrol hattından ateş açmasının, sınır bölgelerindeki Pakistan köylerinde halkın evlerinden kaçmasına yol açtığı bildirildi. Polis yetkilisi, Ravalakot ve Bagh bölgelerinde bazı köylerin boşaltıldığını, Ravalakot'taki Polus ve Troti köyleri sakinlerinin daha güvenli yerlere gittiklerini söyledi. Pakistan'ın Hindistan'la olan diğer sınır bölgelerinde yaşayan halkın da kaçmaya başladığı belirtiliyor.

'Savaşa hazır olun' çağrısı

Pakistan ile aralarındaki ilişkinin kötüye gittiğini açıklayan Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii, halkından her türlü ihtimale karşı hazırlıklı olmasını istedi. Vajpayii, "Hassas bir dönemden geçiyoruz, her türlü ihtimale karşı halkımı davamız için birlik ve beraberlik içinde olmaya çağırıyorum" dedi.

Gerginliğin tehlikeli bir şekilde geliştiğini söyleyen Pakistan Dışişleri Bakanı Abdul Settar ise, her iki ülkenin de nükleer silah kullanmasının 'tasavvur bile edilemeyeceğini' belirtti. Settar, "Pakistan; ne yerel ne genel ne konvansiyonel ne de nükleer bir savaş arayışı içinde. Nükleer silahlar korkunç sonuçlar doğuran silahlardır, hiçbirinin kullanımı bile düşünülemez" dedi.

Müşerref'in eli havada kaldı

Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref ise Hindistan Başbakanı Atam Behari Vajpayi ile Nepal'de biraraya gelmek istediğini söyledi. Müşerref, Hint Başbakanı ile gelecek hafta bir araya gelmek istediğini belirterek, "Onunla karşılaşmakta bir çekincem yok. Ancak hepinizin bildiği gibi tek elin sesi çıkmaz" dedi. Hindistan ile gerginliğe rağmen birliklerini Afganistan sınırından çekmeyeceğini belirten Müşerref, "Afganistan sınırında yapmakta olduğumuz şey devam edecek. Birlikler Afgan sınırından çekilmeyecek, durumda bir değişiklik yok" dedi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise, böyle bir görüşmenin muhtemel olmadığını belirtti. Yetkili, Hindistan'ın her zaman Pakistan'la diyalogdan yana olduğunu, ancak şu anki durumda, Pakistan kararlı ve anlamlı bir şekilde terörizme karşı mücadele edinceye kadar, böyle bir diyalogun muhtemel görülmediğini söyledi.

 
Bin Ladin Peşaver'de mi?
Yeni Afgan yönetimi, üçüncü kez Ladin'in Pakistan'da olduğunu iddia etti. Pakistan ise iddiaları yalanlıyor. Yeni Afgan yönetimi Pakistan'ı hedef gösteriyor.
'Ladin Uçak gemisi vuracaktı'
ABD istihbaratı, Ladin'in, USS Carl Vinson uçak gemisine saldırı planladığını, ancak yılbaşındaki saldırının engellendiğini açıkladı.
İzzetbegoviç'e Suudi Arabistan sahip çıktı
Arjantin'de yeni kabine de istifa etti
Körfez'e Avrupa Birliği modeli
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) devlet başkanlarını biraraya getiren zirve, bugün Umman'ın başkenti Muskat'ta başlıyor. Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ın en üst düzeyde temsil edileceği iki günlük zirvede, Körfez ülkelerini ve Arap dünyasını ilgilendiren uluslararası güncel konularla birlikte, KİK'in AB benzeri bir oluşuma dönüştürülmesi için atılacak adımlar ve bu adımların takvimi ele alınacak. Arap ve Batı basınının yoğun ilgi gösterdiği zirvenin yapılacağı Muskat'ta, dün akşam saatlerinde KİK üyesi 6 ülkenin dışişleri bakanları biraraya gelerek son detayları görüştü. Özellikle İran ve Irak gibi bölgedeki yoğun nüfuslu devletlere karşı denge oluşturmak isteyen 6 Körfez ülkesi, 26 Mayıs 1981'de ekonomi, siyaset, kültür ve güvenlik alanlarında işbirliği yapılmasını öngören anlaşmayı imzaladı. Körfez ülkeleri, bu işbirliği çerçevesinde, 2003 yılında gümrük birliğine, 2010 yılında ise ortak paraya geçerek AB benzeri bir yapı kurmayı hedefliyor. Bölgedeki diğer devletlerin silahlı kuvvetleriyle karşılaştırıldığında son derece sınırlı askeri güce sahip olan KİK üyeleri, geçen yıl Bahreyn'de yaptıkları zirvede Savunma Paktı imzalamıştı
30 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED