T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Markın son günü

Yastıkaltında mark, frank, florin, şilin ve liret'i olan vatandaşların faizsiz finans kurumları ile bankalarda dövizini euro'ya dönüştürmek için yarın son gün.

Avrupa Para Birliği'ne dahil ülkelere ait dövizleri euro'ya dönüştürmek için son güne girildi. 12 Avrupa ülkesi tarafından kullanılacak olan euroya geçiş için döviz bürolarındaki hareketlilik hızlandı. Birçok vatandaş yastık altındaki dövizini euro yerine ABD Doları'na çevirip tekrar yastıkaltına almayı tercih etti. Bugüne kadar toplam 4 milyar mark civarında Avrupa parasının euro'ya dönüştürmek için bankalara yatırıldığı belirtiliyor.

Halen elinde Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin parası olan vatandaşların en geç 31 Aralık Pazartesi gününe kadar komisyonsuz olarak değiştirebilecekler. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren ise komisyon karşılığı değişecek.

28 Şubat 2002 tarihine kadar Avrupa Birliği ülkelerinde hem euro hem de o ülkenin para birimi de tedavülde bulunacak. 28 Şubat tarihinden itibaren ise Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin para birimleri resmen tedavülden kalkmış olacak.AB üye olan ülkeler içerisinde sadece İngiltere'nin para birimi olan İngiliz Sterlini varlığını sürdürecek.

ÖFK ve bankalar komisyonsuz değiştiriyor

Anadolu Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, Anadolu Finans'ın 31 Aralık Pazartesi günü açık olduğunu dile getirerek vatandaşların ellerinde bulunan mark, frank veya diğer AB üye olan ülkelerin paralarını komisyon almadan pazartesi günü de değiştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Euro neleri değiştirebilir?

Financiabl Times gazetesi euro'nun önümüzdeki günlerde cazibesinin artacağı yönünde bir yorumda bulunuyor ve yorumunu şöyle sürdürüyor: "Matematik olarak aslında Avrupa ülkelerinin para stoğu euro'ya dönüştürülmüş, Avrupa dışındaki paraların da tek bir para ile değiştirilmesi söz konusu. Ancak büyük bir ihtimalle Avrupa'ya daha doğrusu euro'ya duyulan güven dolara olan güvenin önüne geçebilir ve Avrupa dış dünyadan ciddi bir euro talebi ile karşılaşabilir. Bu da euronun emisyon hacmini olağanüstü artırabilir."

Öte yandan euronun ortaya çıkışı Türkiye'de de heyecanla beklenildiğini söyleyen Türk bankacılık uzmanlarının ortak görüşü ise şöyle: "Türkiye TL'de yaşanan kriz sebebiyle AB uyum sürecinde erken bir euroya geçme talebinde bulunabilir. Ya da en azından ülkeden para kaçışını önlemek için dolara endeksli yeni lira ya da Euro Lira basmasının da ihtimaller arasında olabilir. Bir bakıma böylece hamiline ait, dövize endeksli hazine bonosu çıkartmak suretiyle dövizin ani yükselişinin önüne geçmeye çalışabilir."

 
1 kilo et için 5 saat ter dökülüyor
DPT'nin geçtiğimiz ay yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de 20 milyonu aşkın insanın yoksulluk sınırının altında olması Türkiye'nin tek gündeminin geçim olduğunu ortaya koyuyor. Açlık sınırının bile 294 milyonu, yoksulluk sınırının ise 892 milyon liraya ulaştığı Türkiye'de net 163 milyon 563 bin 537 lira olarak saptanan ücretle çalışan bir işçi 2002 yılında da yoksullukla savaşacak. Net 163 milyon 563 bin 537 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretle çalışan işçinin 1 kilo et satın alabilmesi için 5 saat 10 dakika çalışması gerekiyor. Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, yeni asgari ücretle çalışan bir işçi, 1 kilo ekmek satın alabilmek için 1 saat 23 dakika, 1 kilo et için 5 saat 10 dakika, 1 kilo süt için 1 saat 4 dakika, 1 kilo peynir için 5 saat 38 dakika, 1 kilo kuru fasulye için 4 saat 3 dakika ve 1 kilo zeytin için ise 4 saat 16 dakika emek harcamak zorunda.
2001 altın ve döviz yılı
Tasarrufunu döviz ve altınla değerlendirenler 2001 yılında güldüler. Borsada işlem gören hisse senetleri 2001 yılında ortalama yüzde 46.05 oranında değer kazandı. 24 ayar külçe altının getirisi yüzde 120.94 olurken, Devalüasyonla ABD Doları yüzde 114.22, Alman Markı da yüzde 102.50 artış kaydetti. Yatırım fonlarına katılma belgelerinin yıllık ortalama değer artışı yüzde 93.15 oldu. Banka faizinde kalanların yıllık net getirisi yüzde 60 dolayında gerçekleşirken, tahvil ve bono yatırımcısı yüzde 65-80 dolayında kazandı. 2001 yılı boyunca parasını aylık repoda değerlendiren yatırımcılar yüzde 80.8 dolayında kazanç sağladılar.
30 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED