T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

ABD'nin yardım tuzağı

Afganistan'da veya son zamanlarda Pakistan'daki Afgan mültecilere yardım için görev yapan uluslararası yardım örgütleri, "ABD'nin havadan attığı yardım paketlerinin, sivil Afgan halkın ölümüne neden olduğunu" açıkladı. Afanistan'da uzun yıllardır görev yapan Alman Kızılhaç Örgütü (DRK), "ABD'nin propaganda amacıyla yardım paketlerini özellikle ülkenin Kuzeyinde yaşayan Taliban karşıtı sivillerin bulunduğu bölgelere attığını, sivil halkın yardım paketlerini alabilmek için mayınlı alanlara girerek yaşamlarını yitirdiğini" açıkladı. Son 20 yılda sürekli savaş halinde olan Afganistan'da her karış toprağın mayınlı olduğunu belirten Kızlhaç yetkilileri, "havadan atılan yardım paketlerinin sivil halkın sadece yüzde 0,5'inin günlük ihtiyacını karşılayabildiğini ve kalori itibariyle de sağlıksız ürünlerden oluştuğunu" kaydettiler. Uluslararası yardım örgütlerinin eleştirilerini kabul etmeyen ABD Hava Kuvvetleri yetkilisi Dani Johnson, Almanya'nın Ramstein bölgesindeki üsten kalkan nakliye uçaklarının seferlerini bundan böyle de sürdüreceğini bildirdi.

BM: GEREKLİ GIDAYI KARŞILAYAMIYORUZ

BM Dünya Gıda Programı yetkilileri, Afganistan'da 7 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı olduğunu belirterek, gerekli yardımı sağlamaktan uzak olduklarını belirttiler. Kapasitelerinin, 15 bin ila 20 bin ton yardım sağlayabileceklerini gösterdiğini belirten yetkililer, ancak ihtiyaca yanıt verebilmek için her ay 50 tondan fazla yardım dağıtmanın gerekli olduğunu kaydettiler.

KIZILAY SINIRA YIĞINAK YAPIYOR

ABD-Afganistan savaşının ardından, Kızılay olası bir göçe karşılık 4 TIR dolusu çadır ve battaniyeyi Van'a gönderdi. Kızılay Derneği Van Şube Başkanı Namık Demiroğlu, daha önce depolarında bulunan çadırların köye dönüş projesinde kullanılması nedeniyle eksildiğini, bunun tamamlanması için de talepte bulundukları çadırların geldiğini anlattı.

TALİBAN'DAN İRAN KIZILAY'INA ATEŞ

Afganistan'ın Taliban yönetimi güçlerinin, Afgan topraklarında mülteci kampı kurmak için yer arayan İran Kızılay görevlilerine ateş açtığı bildirildi. İran hükümet gazetesinde yeralan haberde, Horasan'daki Kızılay'ın başkanı Yüness Ani'nin, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Horasan bölgesindeki Kaen'ın diğer tarafında mülteci kampı kurmak için yer aradıkları vurgulandı. Taliban güçlerinin kendilerini silahlarla tehdit ederek uzaklaşmaya zorladığını ve ateş açtığını kaydeden Ani, olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi vermedi. Kızılay yetkilileri, yaşanan olayın ardından bölgede bir mülteci kampı kuramayacaklarını ifade ettiler.

 
SALDIRI BİRİNCİ AYINDA ANILDI
ABD'de 11 Eylül'de Pentagon binasına düzenlenen saldırının kurbanları, terörist saldırının birinci ayında Pentagon'da gerçekleştirilen 20 bin kişinin katıldığı bir törende, milli marşlar ve gözyaşlarıyla anıldı. Törene, ABD Başkanı George Bush'un yanı sıra kabinesinin bütün üyeleri, kongre mensupları, ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton ile eşi Hillary Clinton da katıldı. Pentagon'da düzenlenen törende, ulusal marş ve diğer marşların söylendiği, duygulu konuşmaların yapıldığı sırada Başkan Bush'un da diğer katılımcılar gibi gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Bush, törendeki konuşmasında, "ülkemize tam bir ay önce büyük birüzüntü hakim oldu. Ancak milletimiz, terörizme karşı uyandı. Adalet yerine gelinceye kadar terörizmi yok etme çabalarını sürdürmeye kararlıyız" dedi. Bush konuşmasında, Usame bin Ladin ve El-Kaide terör örgütü ile onları saklayan Afganistan'daki Taliban yönetiminin mutlaka yok edileceğini de söyledi.

12 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED