T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Pazarın yarısı TT'nin

"Bilişim Sektörünün İlk 500 Şirketi" değerlendirmesinde, Türk Telekom internet hizmetleri gelirlerinde yüzde 52,32 ile birinci oldu.

İnternet erişim hizmetinde, özel sektörle yarışan ve zaman zaman rakiplerinin "haksız rekabet"le suçladığı Türk Telekom (TT) 2000 yılında 102.2 trilyon değerindeki internet pazarının yüzde 52.3'üne sahip oldu. TT'nin gelirleri 2000 yılında yüzde 20.9 artarak 53.4 trilyon liraya ulaştı. Şirket, 2000 yılında internet servis sağlayıcılara verdiği hizmetin dışında aktif olarak internet erişim hizmeti vermeye başlamış ve özel sektördeki internet servis sağlayıcılara, Türk Telekom'un tüm inkanlarını sunmadığı gerekçesiyle zaman zaman haksız rekabet suçlamalarına maruz kalmıştı.

Türk Telekom rekabet getirdi

Uyguladığı ekonomik tarifeyle özel sektörü titreten TT'nin internet erişim hizmeti ilk günden bu yana büyük ilgi görüyor. TT, geçtiğimiz yıl elde ettiği 53.2 trilyonluk satışla, erişimde özel sektörün lideri Superonline'ı geride bıraktı. Superonline, pazarın yüzde 17.1'ini elinde tutuyor. Superonline'ı, üçüncü sıradaki Vestelnet yüzde 13.5'lik satış geliriyle takip ediyor.

Pazar 2000 yılında büyüdü

İnterpro tarafından hazırlanan "Bilişim Sektörünün İlk 500 Şirketi" değerlendirmesinde, internet üzerinden online yapılan tüm hizmetlerin 2000 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 58.4'e çıktığı açıklandı. Web barındırma, içerik sağlama, erişim sağlama ve Internet üzerinde online yapılan tüm hizmet gelirlerini içeren bu grup, 2000 yılında yüzde 58.4 büyüdü ve 102.2 trilyon liraya ulaştı.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

İnterpro'nun "Bilişim 500 Araştırması" üç yıldır yapılıyor. Sıralamada, şirketlerin net satış gelirleri esas alınıyor. Şirketlerin net satış gelirlerini belirlemek için, şirketlerden bilanço, gider tablosu ve 12 aylık KDV beyannamesi isteniyor. Bu nedenle sıralama Türk Lirası gelir üzerinden yapılıyor. Net satışlarını dolar olarak bildirilen şirketlerin gelirleri İnterpro Araştırma tarafından belirlenen ortalama dolar kurundan Türk Lirası'na çevrildi.

6 ana kategori

Araştırmaya dahil olmak için başvuruda bulunmayan ancak, İnterpro tarafından araştırmada yer alması gerektiği düşünülen şirketlerin net satış gelirleri İnterpro Araştırma'nın tahminleriyle araştırmaya dahil edildi. Araştırma, "BT Donanımı", "Yazılım", "Hizmet", Telekom Donanımı", "Taşıyıcı Hizmetleri" ve "Tüketim Malzemeleri" ana kategorilerinde yapıldı.

7 şirket yerini korudu

İlk 500 Bilişim Şirketi araştırmasına göre Türkiye bilişim sektörünün zirvesinde yer alan ilk 7 şirket yerini korurken, ilk 10'da iki yeni şirket göze çarpıyor. Bilgi ve iletişim olmak üzere iki ana kategoriye ayrılan Türk bilişim sektöründe, ana kategorilerde 2000 yılının birincileri zirvedeki yerlerini korudular. 10 alt kategoride yer alan kategori birincisi şirketlerden 5 şirket 1999 yılındaki liderliklerini korurken, 5 şirket ise birinciliklerini diğer bilişim şirketlerine bıraktı. Bu yıl sıralamada 137 adet yeni şirket yer aldı.

İlk 500 bilişim şirketinin tam listesi için, http://www.interpro.com.tr/bilisim500
adresini ziyaret edebilirsiniz.


WEB GEZGİNİ

İncirlik'teki gazetecilerin son durumu

11 Eylül saldırısıyla birlikte medya mensupları, İncirlik'teki üssün çevresinde konuşlandılar. Buradaki Cihan Haber Ajansı muhabirlerinden Aytekin Gezici, medya mensuplarının günlerini nasıl geçirdiklerini ele alan bol resimli bir site açtı. İncirlik üssünün tarihi gelişiminin ve İncirlik'teki mevcut durumun da ayrıntılı olarak verildiği sitede, medya mensuplarının resimleriyle birlikte kim oldukları, hangi kuruluş adına burada burada bulundukları Gezici'nin kendine özgü mizahi diliyle veriliyor.
incirlikmedyamerkezi


Silah meraklılarına özel bir site

İnternette silahlar üzerine bulabilaceğiniz Türkçe en iyi site. Hiç görmediğiniz, adını bile duymadığınız ya da Susurluk olayında adını duyduğunuzda nasıl bir şey olduğunu merak ettiğiniz bir çok silahı ilk kez bu sitede görebilir ve teknik özelliklerini öğrenebilirsiniz. Forsnet'in hazırladığı sitede, atış teknikleri, silah kataloğu, silah satış, bilim kurgu silahları, silah fabrikaları, silah seçimi, silah müzesi, görgü ve emniyet, ilkyardım gibi ilginizi çekecek bir çok bölüm bulunuyor. Sitede flash teknolojisi kullanılmış. Menülerin üzerine gelindiğinde silah sesi duyuluyor.
silahnet.com


ADRES ÇUBUĞU

http://www.tayyareci.com
http://www.isimname.com
http://www.kom.gov.tr
http://www.devekusuyetistirmekistiyorum.cjb.net
http://www.yazgelistir.com
http://www.army.mil
http://www.adexit.com
http://www.araf.net
http://www.kitap.net
http://www.kitapyurdu.com
http://www.turkticaret.net

 
E -posta 30 yaşında
E-posta'nın babası olarak adlandırılan Ray Tomlinson, ilk mesajı 1971'de Cambridge'de gönderdi. İlk mesajda tam olarak ne zaman yazdığını, hatta kime gönderdiğini hatırlamayan Tomlinson, "Sanırım Abraham Lincoln'ün Gettysburg Konuşması'nın ilk satırları yer alıyordu" diyor. Tomlinson, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen e-posta'nın çok önemli bir buluş olmadığını savunacak kadar da alçakgönüllü.
200 satırlık kod
E-posta'nın 30. yılı dolayısıyla yeniden gündeme gelen Tomlinson, bilgisayarlar arasında yazışmayı sağlayan ilk programın sadece 200 satırlık bir kod olduğunu söyledi. Program, dosya transferini ve mesajlaşmayı sağlayan iki ayrı programdan oluşuyordu. Ancak bu programın açıkları da yok değildi. Örneğin, birisine mesaj göndermek için o kişinin mesaj kutusu (mailbox), göndereninki ile aynı bilgisayarda olması gerekiyordu.
İlk @ işaretini o kullandı
Daha sonra programı geliştiren Tomlinson, aynı ağ üzerindeki bilgisayarlar arasında mesaj gönderip-almayı başarmış. Ünlü mühendis, isimlerle adresleri birbirinden ayırmak için de '@' işaretini tercih etmiş. Sonuçta ortaya, modern internetin atası olan ARPA Net üzerindeki herhangi bir bilgisayardan diğerine mesaj gönderilmesini sağlayan iki ayrı programın birleşiminden oluşan tek bir ürün çıkmış.
Tomlinson, ilk mesajı sonbaharda gönderdiğini hatırlıyor, ancak hangi ay olduğunu bilmiyor.

TEKNOLOJİ VİTRİNİ
Cebe kesintisiz güç kaynağı
Motorola, Freeplay Enerji Group ile cep telefonlarında şarj sorununu ortadan kaldıran güç kaynağı pazarlamak için anlaşma imzaladı. Motorola'nın birçok modeline uygun olan bu aksesuar, 3-6 dakikalık konuşma ve birkaç saat stand-by süresi ile her 45 saniye için destek veriyor.
motorola

YAZILIM
Windows XP Plus'la şenlenecek
Yeni işletim Windows XP'yi daha da zengileştirecek olan Microsoft Plus, Dijital medya araçları, oyunlar, 3 boyutlu ekran koruyucuları gibi yeni multimedya teknolojileri ile piyasada yerini almaya hazırlanıyor.
Microsoft, Windows XP işletim sistemine yönelik geliştirdiği Microsoft Plus!'ı tanıtarak, yeni ürünün 25 Ekim'de satışa sunulacağını açıkladı.
Sesli komut dönemi
Windows XP'deki Windows Media Technologies ve DirectX 8 API gibi ileri teknolojiler üzerinde geliştirilen Plus!, güçlü dijital medya araçları sunuyor. Örneğin Plus! Voice Command, kullanı- cıların Windows XP'deki Windows Media Player'ı sesle kontrol edebilmelerini sağlayan heyecan verici bir ses tanıma teknolojisi sunarken, kullanıcılar, sesli veya görüntülü kayıtları "play" diyerek başlatabiliyor. Yeni ekran koruyucular, duvar kağıtları, simge, ses, işaretçiler, Windows Media Player arayüzleri ve diğer araçlar PC'lere çok farklı görünümler kazandırıyor.
7 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED