T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Savaş şimdi başlıyor

20 bin kişilik Amerikan ve İngiliz gücü Afganistan'a girmek üzere. Paraşütçüler Kabil, Kandahar ve Celalabad'a inecek. Kuzey sınırına 10 bin asker yığan Taliban, savaşın yeni başladığını açıkladı.

Amerika ve İngiltere'nin Afganistan'a yönelik hava saldırılarının 5. günü geride kalırken havadan yoğun olarak bombalanan Afganistan'a kara saldırısı da başlamak üzere. Afganistan'a sınır kenti Peşaver'in nabzını tutan Frontier Post gazetesinde çıkan bir haberde, ABD'nin Afganistan'a saldırısının yeni bir safhaya gireceği belirtilerek, ABD ve İngiliz kara birliklerinin akşam üstü Afganistan'a gireceği öne sürüldü.

Frontier Post gazetesinde yer alan bir habere göre, Amerikan öncü birlikleri Afganistan'a Belucistan'daki Zahob'dan girecek. Bu birliklerin, toplam 20 bin kişi olacağı öne sürüldü. Haberde, önceki gece yapılan harekatın her zamankinden daha ağır olduğuna dikkat çeken kaynaklar, füze saldırısı ve bombardımanın sonuçlanmasının ardından kara birliklerinin devreye gireceğini belirtti. Frontier Post'un iddiasına göre, kara harekatının başlangıcında paraşütçü birlikleri helikopterlerle başkent Kabil, Kandahar, Celalabad ve Mezar-ı Şerif kentlerine inecek. Bu öncü birliklerin, ilk hedef olarak Kabil'i ele geçirmeye çalışacakları belirtildi. Kara birlikleri girdiği sırada Kuzey İttifakı da saldıracak ve Taliban, iki cephede birden savaşmak zorunda kalacak.

Amerikan askerleri Pakistan'da

ABD askerleri Pakistan topraklarına ayak basarken, ülkedeki çok sayıda üssün kullanımı için de izin verildi. Pakistan hükümet sözcüsü Tümgeneral Raşid Kureşi, ABD askeri personelinin ülke topraklarına geldiğini itiraf etti ancak aralarında muharebe birlikleri olmadığını öne sürdü. Ancak kara saldırısı hazırlıkları sürerken Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref'in, iç ve dış tehditlerle mücadele çerçevesinde üst düzey askeri ve sivil yetkilileri acil toplantıya çağırması dikkat çekti. Toplantıya, eyalet valilerinin yanı sıra İçişleri Bakanı ve üst düzey askeri ve sivil yetkililer katıladı. Pakistan'a son 2 günde ABD'ye ait en az 15 uçak indi. Pakistanlı yetkililer ve görgü tanıkları, aralarında C-130 nakliye uçaklarının da bulunduğu 15 dolayında uçağın Yakubabad hava üssüne indiğini açıkladılar. Yetkililer, Pasani hava üssünde de hareketlilik görüldüğünü belirttiler.

Helikopterler devreye sokacak

Özel operasyon güçleri taşıyan helikopterlerin Afganistan'ın yakınındaki üslerden havalanarak saldırıya geçmesi planlanıyor. Ancak, bu aşama için ilk önce Taliban'ın hava savunma ve diğer askeri hedeflerine yönelik bombardıman ve füze saldırılarının amacına ulaşması gerekiyor. Black Hawk ve diğer saldırı helikopterlerini kullanacak olan komandolar, Taliban birlikleri ile çatışmalara girecekler. Saldırı helikopterleri de bu çatışmalarda ABD askerlerine ateş desteği sağlayacak. AH-64 Apache helikopterleri, gerilla savaşında yere yakın uçarak askerlere koruma ve ateş desteği verebiliyor. Stinger füzelerine sahip Afgan gerilla güçlerinin ABD helikopterlerini vurabileceği belirtiliyor.

Sava saldırılarında Taliban liderlerinin yeraltı sığınaklarını delerek yok edecek lazer güdümlü bombalar kullanılmaya başlandı. Taliban'ın kumanda merkezleri, yeraltı sığınakları ve her türlü koruganın 2 bin 250 kg ağırlığındaki lazer güdümlü bombalarla vurarak yoketmeyi planlanıyor.

Molla Ömer'in oğlu öldü iddiası

Taliban lideri Molla Muhammed Ömer`in bu hafta Amerikan savaş uçaklarının düzenlediği bir saldırıda ölen iki akrabasının 10 yaşındaki oğlu ve üvey babası olduğu öne sürüldü. Kandahar`dan kaçan kent sakinleri, Molla Ömer`in Kandahar`ınSansigar bölgesindeki evlerinden birine bir bomba isabet etmeden birazönce evi terk ettiğini, ancak Taliban liderinin aile üyelerinin çoğunun evde olduğunu söylediler. Kandaharlı bu kişiler, ölenlerin Molla Ömer`in oğlu ve üvey babası olduğunu kaydettiler.

TALİBAN: SAVAŞIN GİDİŞATI DEĞİŞİR

Afganistan'daki Taliban yönetiminin İslamabad temsilcisi Abdüsselam Zaif, Amerikan birliklerinin Afganistan'a girmesi durumunda "gerçek savaşın" başlayacağını söyledi. Zaif, Amerikan birliklerinin Afganistan'a yönelik kara harekatına girişecekleri yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, "ABD birliklerinin Afganistan'a girmesi durumunda gerçek savaş başlar, şimdiki gibi olmaz" dedi. Zaif, ABD'nin harekatının asıl nedeninin Usame Bin Ladin'den çok Afganistan'ın doğal kaynakları olduğunu vurgulayarak, "bombardımanın Afgan halkının inancını yıkamayacağını" söyledi.

 
Amerika'nın kirli savaşı
Afganistan ve daha sonra açılacak yeni cephelerle ilgili bütün bilgileri gizleyen Amerika, savaşın gerçeklerini ve sivil katliamları gizlemek için küresel düzeyde sansür uyguluyor.
Güney Asya'ya da saldıracak
Amerika, Filipinler, Endonezya ve Malezya'daki İslami hareketlere karşı da saldırı planları yapıyor. Filistin'den Çeçenistan'a kadar her bölge hedef.
RİYAD BLAİR'İ KABUL ETMEDİ
Londra merkezli eş-Şark el-Avsat gazetesi, Suudi Arabistan'ın, bölgede temaslarda bulunan İngiltere Başbakanı Tony Blair'den, bu ülkenin başkenti Riyad'a gelmemesini istediğini iddia etti. Arapça yayımlanan gazete, Riyad yönetiminin, içinde bulunduğu hassas rol, İslam ve Arap dünyasındaki pozisyonu nedeniyle Blair'den gezisinin iptalini istediğini ileri sürdü. Yetkililer, Blair'in Riyad gezisinin, lojistik sebepler nedeniyle engellendiğini söyledi.
ABD ORDUSU YENİDEN YAPILANDIRILIYOR
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, ABD'nin yeni küresel savaşı nedeniyle bölgesel komuta yapısını elden geçirmeyi düşündüğü bildirildi. Washington Post, şimdiki bölgesel komuta yapısını, terörizme karşı savaş için askeri birliklerin hazırlanmasında etkisiz kaldığı görüşünde olduklarını yazdı. Pentagon'un düşündüğü en büyük değişim, "Pasifik, Avrupa, Güney ve Merkezi" adlarındaki 4 bölgesel komutadan ayrı olarak, görevlerine göre yeni komuta yapılarının kurulması olacak.
GENERAL MÜŞERREF DEVRİLECEK
Pakistan'ın en etkili dini önderlerinden Cemaat-i İslami'nin lideri Gazi Hüseyin Ahmed, "cihadın önündeki en büyük engelin Pakistan Devlet Başkanı Genaral Pervez Müşerref olduğunu" söyledi. Ahmed, 19 Ekim'de ülke genelinde yapacakları gösterilerle Müşerref'i devlet başkanlığından indireceklerini iddia etti. Timurger'de 20 bini aşkın kişinin katıldığı gösteride, Amerika ve İngiltere karşıtı sloganlar atıldı.
12 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED