T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Zeka ve hisleri yapay ama...

Bu haftanın ya da bu ayın değil, bu yılın en önemli filmlerinden biri olan Kubrick-Spielberg imzalı Yapay Zeka, bir çağdaş Pinokyo masalı. A.I., sevmeye programlı robot bir çocuğun, ait olduğu dünyayı keşfetmek için çıktığı yolculuğu anlatıyor.

Projesi Stanley Kubrick'e ait olsa da yazıp yönettiği için Steven Spielberg imzası taşıyan Yapay Zeka, (A.I. / Artificial Intelligence) bu iki ünlü yönetmenin ortak ürünü. Fikri çok öncelere dayanan "çağdaş Pinokyo" masalı, bu yılın en önemli filmlerinden biri.

İnsanoğlunun 'yapay zeka'yı keşfettiği varsayılan 21. yüzyılın ortalarında, sevmeye programlanmış küçük robot David'in yaşadıklarını anlatan Yapay Zeka, alttan alta dünyanın gidişatını da sorguluyor.

Ben bir küçük robotum

Filmde olayların geçtiği tarih, doğal kaynakların sınırlı olduğu ve teknolojinin astronomik bir hızla geliştiği bir dönemdir. İnsanların her anı izlenmekte, mühendislik ürünü yiyecekler yenmekte, yapay zekalara sahip hizmetçi robotlar her işi görmektedir.

Robotlara duygu aktarımı yapılıp yapılmaması tartışılmakta, gelişmiş birer gereç olarak görülen Robotların duygulara sahip olmamaları gerektiği kabul edilmektedir. Ancak, aynı dönemde henüz çocuk sahibi olmalarına izin verilmeyen ebevynler de vardır. Sibertronik Üretim buna bir çözüm bulur: Robot çocuklar!

Sevmeye programlanmış olan ilk robot çocuk David (Haley Joel Osment), o sırada hasta olmasından dolayı tedavisi bulunana kadar çocukları dondurulmuş olan bir Sibertronik işçisi (Sam Robards) ve karısı (Frances O'Connor) tarafından bir deneme süreci olarak evlat edinilir. David, evlatlığın gerektirdiği tüm sevgi ve bakımı görür ancak, beklenmedik bazı olaylar bu hayatı David için imkansız bir duruma sokar. Hem insanlar hem de makineler tarafından kabul görmeyen David, tek silahı ve koruyucusu olan süper oyuncak Teddy ile birlikte, 'gerçekten' nereye ait olduğunu bulmak için bir yolculuğa çıkar ve robotlar ile makineler arasındaki çizginin hem korkutucu bir şekilde geniş, hem de son derece ince olduğu bir dünyanın kapılarını aralar.

Kubrick'in robot çocuğu!

Sinemanın dahi yönetmenlerinden Stanley Kubrick uzun yıllar çocuk - robot yapabileceği teknolojiyi bekledi, çünkü Kubrick birlikte çalıştığı çocuk oyuncunun çekimler sırasında büyüyüp değişmesini istemiyordu. Bunu yapamadı ama çocuk robot rolünü başarıyla canlandıracak küçük bir oyuncuyla tanıştı.

Hızlı film çekme özelliğiyle de tanınan Steven Spielberg, senaryodaki küçük David rolünü gerçek bir çocuğun oynamasını istiyordu. "Altıncı His" ve "İyilik Bul, İyilik Yap"filmleriyle oyunculuğunu kanıtlayan Haley Joel Osment, bu iş için biçilmiş kaftan olarak görüldü ve bu öngörü tuttu da. Zira filmi izleyen eleştirmenlerin çoğu, 'A.I.'nin bütün yükünün Haley Joel Osment'in küçük omuzlarında olduğunu söylüyor.

YAPAY ZEKA / A.I.
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapım: B.Curtis, K.Kennedy, Spielberg
Senaryo: S. Spielberg, I. Watson, S. Kubrick (hikaye), B. Aldiss (hikaye)
Oyuncular: Haley Joel Osment, Jude Law, F. O'Connor, S. Robards, J. Thomas

 
Aynı ailede üç kadın sanatçı

KUR'AN TARTIŞILACAK
İslami İlimler Araştırma Vakfı tarafından 4. kez düzenlenen 'Kur'an ve Tefsir Araştırmaları' toplantısında 'Kıraat İlmi ve Problemleri' tartışılacak. 13-14 Ekim tarihleri arasında Altunizade Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek olan programa birbirinden değerli ilim ve din adamı katılacak. İki günlük programda toplam 6 ayrı oturum gerçekleşecek. Toplantıya sunulacak tebliğlerden bir kaçı şöyle: 'Kıraatların Kaynağı Problemi', 'Kıraat- Resmu'l- Mushaf İlişkisi', 'Kıraat Eğitiminin Tarihi', 'Kıraatların İntikali', 'Müessirler ve Kıraat', 'Kıraat-Fıkıh', 'Kıraat-Dil Etkileşimi'.
12 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED