T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Mehmetçik gitmesin'

Afganistan'a asker göndermeye karşı olanların sayısı her geçen gün artıyor. SP, asker gönderme yetkisini iptal ettirmeye çalışıyor.

Hükümet ortakları, Afganistan'a asker göndermek için istediği yetkiyi alırken, buna karşı çıkan vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. KONDA araştırma şirketinin yaptığı son kamuoyu yoklamasında Afganistan'a asker gönderilmesine karşı olanlar yüzde 71 iken ANAR'ın yaptığı araştırmada bu oran yüzde 86,1'e çıktı. NTVMSNBC'nin sitesinde yaptığı oylamada ise vatandaşların yüzde 84'nün, asker göndermeye karşı olduğu görüldü. Sivil toplum kuruluşları ile demokratik kitle örgütleri de, Afganistan'a asker gönderilmesine karşı çıkıyorlar.

Yekti iptal olma yolunda

Saadet Partisi, Meclis kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hazırlıkları yapıyor. Asker gönderme kararının Anayasa'nın 92. ve Meclis İçtüzüğü'nün 130. maddesine aykırı olduğunu belirten SP hukukçuları, bu kararın iptal edilmesini isteyecek. SP, Anayasa Mahkemesi'ne müracaat için 110 imzayı bulmanın yollarını arıyor. Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, "Meclis'in verdiği yetki Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'ne aykırıdır. Bunun iptali için hazırlıklarımızı başlattık" diye konuştu.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci de, Afganistan'daki savaşın daha büyüğünün Türkiye'de yaşandığını, bunun 65 milyon insanın ekmek, iş ve açlık savaşı olduğunu söyledi. Böyle devam ederse işçinin, esnafın, sanayicinin, dar gelirlinin arasına gideceklerini ve demokratik tepkilerin öncüsü olacaklarını belirten Ekinci, "Başbakanlık'ta başlayan bireysel tepkiler Meclis'in çatısına kadar ulaştı. Ecevit, neyi bekliyor? Hükümet, tasını tarağını toplayıp gitmelidir" diye konuştu.

Asker gönderme yetkisine red oyu veren DYP Denizli Milletvekili M. Kemal Aykurt, tezkerenin 'aciz hükümete' sınırsız yetki verildiğini belirterek, "Halkımızın yüzde 80'i savaşa ve asker gönderilmesine karşı çıkıyor. Benim vicdanım olumlu oy vermeye el vermedi. ABD askeri yerine Mehmetçiğin mermi önüne gitmesini istemiyorum" dedi.

Perinçek: Karar suç teşkil ediyor

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de, yurtdışına asker gönderilmesi konusunda, TBMM'de çıkan kararın, suç teşkil ettiğini söyledi. Perinçek, "Meclis, aldığı kararla, Türk askerinin Afganistan'a gönderilmesi için hükümete değil, ABD'ye yetki vermiştir. 'ABD Afgan dağlarında kaybolur' diyenler, askerlerini ölüme göndermemeli" dedi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu da, Afganistan'daki operasyona kesinlikle silahlı güç verilmemesi gerektiğini söyledi. Başoğlu, Afganistan operasyonunun, hukuki bir dayanağının bulunmadığını belirterek "Bu savaşa asker gönderirsek ve yeni şehitler olursa, bunun hesabını kimse veremez. Bu iş olup bitecektir ama biz, bundan hiçbir yarar görmeyeceğiz" diye konuştu.

İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan ise, ABD'nin, Afganistan'a yönelik başlattığı savaşı, "zorunlu" ve "kaçınılmaz" olarak görmediklerini belirterek, "Türkiye, bu savaşı savunmak veya içinde yer almak yerine, ABD'ye yönelik saldırıların sonuçlarının bulunmasına katkı sağlamalıdır" dedi. Öte yandan, İzmir Savaş Karşıtı Platformu da, operasyona Türkiye'nin katılmaması için Konak Meydanı'nda imza kampanyası başlattı.

SP gensoru veriyor

Bu arada Saadet Partisi, hükümetin uyguladığı dış politika konusunda bir gensoru önergesi hazırladı. Gensoru önergesinde, yurtdışına asker gönderme ve Türkiye'de yabancı askerlerin bulunması yetkisini alan Hükümet'in böyle bir krizi yönetmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.

 
Mehmetçik hangi vaadin bedeli?

'Kurtuluş güçlü iktidarda'
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyon dönemlerinde Türkiye'nin hız kaybettiğini söyledi.
BUSH TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ
ABD Başkanı Bush, "Türk halkı bize gerçek dostluk ve dayanışmayı gösterdi" dedi.
Sıra yürütme ve yargıda
İlk paketin delinmesinden üzüntü duyduğunu belirten Meclis Başkanvekili Yüksel Yalova, "İnşallah bu paket delinmez" dedi.
Savcıların yetki alanı daraldı
Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği ve savcılara yetki kısıtlaması getiren tasarı komisyonda aynen kabul edildi
BURHAN KARA DA ANAP'TAN İSTİFA ETTİ

İHALE YASA TASLAĞI YENİDEN DÜZENLENDİ
Devlet İhale Kanun Taslağı, Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası'nın isteğiyle yeniden düzenlenirken, iki ayrı taslak haline getirildi. Buna göre sözleşme ve yapım aşamasına ilişkin düzenlemeler, Kamu İhale Sözleşme Kanun Taslağı'nda yer alacak. Son taslak, mevcut İhale Kanunu ile daha sonra hazırlanan taslakta ihalelerle ilgili bakanlara tanınan yetkilere de tümüyle son verdi. Yeni düzenlemede, ödeneği olmayan işler için hiçbir şekilde ihaleye çıkılamayacağı hükmüne yer verilirken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın isteği ile "uygulama projesi yapılması mümkün olmayan işler için ihaleye çıkılabilmesi"ne imkan tanındı. Bu konuda herhangi bir sınırlama da getirilmedi ve böylece ihalelerde uygulama projesi zorunluluğu uygulamaya girmedi. Kamu İhale Sözleşme Kanun Taslağı'nda ise ihalelerin sözleşme aşamasından uygulama ve sonuçlandırılmasına kadar geçen süreçteki usul ve esaslar düzenlendi. Fiyat farkının uygulama koşulları da bu taslak içine konuldu.

12 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED