T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Karada ilk fiyasko

ABD seçkin birlikleri Taliban'ın liderlik kadrosunu yok etmek için Kandahar'a indirildi. Sabaha kadar süren çatışmalardan sonra ABD askerleri geri çekildi. Bir ABD halikopteri düşürüldü.

7 Ekim'den bu yana Afganistan'ı her gün ağır hava bombardımanı altında tutan Amerika önceki gece ilk kez kara birliklerini Afganistan'a indirdi ve Taliban birlikleriyle ABD komandoları arasında ilk çatışma yaşandı. 100 ile 200 arasında olduğu bildirilen ABD komandoları helikopterlerle Taliban'ın karargahı durumundaki Kandahar bölgesine indirildiler.

Taliban birliklerinin de aynı anda bölgeye sevkedilmeleri üzerine başlayan çatışmalar gece yarısından sabaha kadar sürdü. Gün ağarırken ABD birlikleri yine helikopterlerle çatışma bölgesinden alınarak üslerine geri götürüldü.

Taliban'ın lider kadrosu hedef alındı

ABD Genelkurmay Başkanı Hava Orgeneral Richard Myers, Afganistan'da 100 ABD komandosunun önceki gün geceyarısından sonra Taliban üslerine karşı düzenlediği operasyonda büyük oranda silah ve mühimmatın yok edildiğini öne sürdü. Roketle fırlatılan el bombaları ve makineli tüfek depolalarının hedef alındığını, bu arada Taliban askerlerinden de mukavemetle karşılaştıklarını söyleyen Myers, bundan böyle kara harekatlarının olacağını resmen bildirdi. Myers, Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütü ve Taliban liderlerinin yıldırım operasyonda hedef alındığını, ancak etkisiz hale getirilimediğini açıkça itiraf etti.

Askerleri çatışma bölgesinden Pakistan'daki üsse taşıyan helikopterlerden biri Pakistan topraklarında düştü. Olayda 2 Amerikalı asker öldü, yaralıların da bulunduğu bildirildi.

Bu arada dün akşam satlerinde Kabil'in üzerinde bir helikopterin görüldüğü, Taliban milislerinin helikoptere ateş açtığı bildirildi. Görgü tanıkları, helikopterin kentin üzerinde iki kez uçtuğunu, ateş açan Taliban milislerinin tekbir getirerek ve dualar okuyarak tanklarla kentin caddelerinde ilerlediklerini söylediler.

Taliban: Kaybımız yok, onları püskürttük

Taliban Eğitim Bakanı Emir Han Muttaki, "Birliklerinin ABD komandolarının Kahdahar kentinin batısındaki mevzilere düzenlediği baskını püskürttüğünü" açıkladı. Muttaki, Reuters'e yaptığı açıklamada, komandoları taşıyan Amerikan helikopterlerinin gece yerel saatle 24.00'de Kahdahar kentinin batısındaki Baba Sahip dağına indiklerini belirtti. "Taliban'ın da aynı zamanda bölgeye geldiğini, ateş açarak komandoları kaçmaya zorladığını ve geri püskürttüğünü" söyleyen Muttaki, "harekat sırasında, hava akınlarında olduğu gibi kayıp vermediklerini ve ABD komando saldırısının da geri püskürtüldüğünü" açıkladı. Taliban, ABD özel birliklerinin Afganistan'da düzenlediği kara harekatında kayıp verilmediğini de açıkladı.

Bakan Muttaki, Pakistan'da bir helikopterin düştüğüne ilişkin haberle ilgili olarak, helikopterin Taliban güçleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

BİR GECEDE 29 AFGAN ÖLDÜ

Kandahar'da çatışmalar sürerken ABD savaş uçakları da Kabil, Kandahar ve ülkenin batısındaki Herat kentlerine gece boyunca bombaladı, saldırılarda 29 kişi hayatını kaybetti. Taliban'ın İstihbarat Örgütü (Bahter) Başkanı Abdülhannan Himmet, ABD bombardımanı sırasında Herat'ta 19, Kandahar'da ise 10 kişinin öldüğünü kaydetti. Müslümanlar'ın mübarek günü olan önceki gün erken saatlerde Kabil'i vuran ABD uçaklarının uzun süren sessizliğin ardından Türkiye saatiyle 00.45'te başkenti vurmaya başladığı belirtildi. ABD savaş uçakları dün erken saatlerde ülkenin kuzeyindeki Samangan bölgesinde bulunan Taliban mevzilerini vurdu.


 
Taliban vurdu, Pakistan'a düştü
ABD'nin Afganistan'a düzenlediği ilk kara saldırısına katılan bir ABD helikopteri Pakistan'daki üssüne geri dönerken Belucistan eyaletinde düştü. Olayda iki Amerikan askeri öldü.
ABD askerine mezar olacak
Amerika'ya karşı uzun süreli gerilla savaşına hazırlanan Taliban askeri lideri, ABD'ye karşı kendilerini destekleyen ülkelerin olduğunu söyledi.
12 günde 3 bin bomba ve füze
Afganistan'a 12 günde 3 bin bomba ve füze düştü. Bugüne kadar 80 Tomahawk füzesinin yanısıra yaklaşık 50 misket bombası kullanıldı. 36 ülke asker desteği, 33 ülke de üs desteği verdi.
İsrail ordusu 21 Filistinli'yi öldürdü
ÇEÇENİSTAN VE DOĞU TÜRKİSTAN HEDEFTE
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) 9. Gayrı Resmi Liderler Zirvesi için Şanghay'da bulunan Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin biraraya geldi. Görüşmede, Çin-Rusya ilişkilerinin yeni yüzyıldaki gelişmesi ve terörizmle mücadeleyle dünya ve bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması konuları ele alındı. Çin ve Rusya liderleri, ABD'nin Afganistan'da yürüttüğü askeri operasyonun mümkün olan en kısa sürede son erdirilmesini ve siyasi çözüme ulaşılmasını istediler. Görüşmede iki taraf, "Çeçen ve Doğu Türkistanlılar'ın uluslararası terörün parçaları olduklarını" öne sürerek, "bu güçlere kararlılıkla karşı çıkılması ve darbe indirilmesi gerektiğini" savundular.
TALİBAN BİRLEŞME ÇAĞRISI YAPTI
Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban, Kuzey İttifakı'nı, "ABD saldırılarına karşı güçlerini birleştirmeye" çağırdı. Taliban'ın Eğitim Bakanı Emir Han Muttaki, "baltaları gömmenin ve saldırılara karşı tek cephe oluşturmanın zamanı" dedi. Muttaki, "çağrımız, saldırılara karşı Taliban ile birlikte olmak için tüm Müslümanlar içindir. Afganistan içindeki cihat haraketlerinin desteğini de almaya çalışıyoruz" dedi.
21 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED