T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'İslam ülkeleri birleşsin'

İSEDAK toplantısında terörle İslam'ın birlikte anılmasını bir kez daha kınayan Cumhurbaşkanı Sezer, terörü besleyen gelir adaletsizliğinin giderilmesi gerektiğini vurguladı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, terörizmin dünya barışını ve istikrarını giderek daha fazla tehdit etmeye başladığını belirterek, İslam toplumunun terörizme karşı ortak bir zeminde birleştiğini kaydetti. Terörün ekonomik kaynaklarını kurutmak için bölgesel gelir farklılıklarını azaltmak ve küresel adil paylaşımı sağlamak gerektiğine dikkat çeken Sezer, Filistin halkının kendi devletini kurmasıyla bu bölgeden kaynaklanan çatışmaların da sona ereceğini vurguladı. Sezer, bu çerçevede, İslam ülkelerini de "bir bütün olarak hareket etme" ve "AB'nin gücünü dikkate alarak, ticari işbirliğini kurumsallaştırma" yolunda çaba göstermeye çağırdı.

İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 17. Toplantısı Cumhurbaşkanı Sezer'in Başkanlığında The Marmara Oteli'nde başladı. Sezer, Kur'an-ı Kerim okunarak başlayan toplantıda, konuk temsilcilere "İslam uygarlığının önemli merkezlerinden biri olan İstanbul'a hoşgeldiniz" diye seslendi.

Teröre karşı uluslararası işbirliği

Toplantının dünyamız ve İslam topluluğu yönünden güç bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Sezer, bu güç koşulların İKÖ ülkelerinin, aralarındaki işbirliğini geliştirmesi gereğini ortaya koyduğunu söyledi. Katar'da yapılan İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısında teröre karşı alınan ortak tavrın, bu bakımdan umut verici olduğunu da vurgulayan Sezer, "İslam dininin özünde bulunan kardeşlik ve dayanışma anlayışıyla üye ülkelerimiz arasındaki işbirliğini kazanım olarak değerlendirmeliyiz" dedi.

Sezer, Türkiye'nin öteden beri beri savunageldiği, ancak yeterli destek bulamadığı, "terörizme karşı etkin bir işbirliğinin hukuksal çerçevesi"nin oluşturulması için harekete geçilmesini istedi.

Filistin Devleti kurulmalı

Küresel terörizm ile savaşta zengin uluslar ile yoksul uluslar arasındaki farkın kapatılmasının önemine değinen Sezer, İSEDAK ve İslam Konferansı Örgütü'nün bu tür bir açılıma zemin oluşturabileceğine dikkati çekti. Ortadoğu'da, savaşlar nedeniyle zengin doğal kaynaklara sahip bölge insanlarının ekonomik ve toplumsal gelişmeye ulaşamadığını hatırlatan Sezer, bölgedeki çatışmalarda hâlâ çok sayıda insanın can verdiğini belirterek, "Bu tür olayların yinelenmemesi, Filistinli kardeşlerimizin kendi devletlerini kurma hakkı başta olmak üzere uluslararası toplum tarafından kabul edilen tüm haklarını elde etmelerini sağlayacak hakça bir anlaşmaya bir an önce ulaşılması ortak dileğimizdir" dedi.

AB'nin büyümesine dikkat

Dünya Ticaret Örgütü sisteminde meydana gelen gelişmelerin, İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkelerin ekonomilerinin bütünleşmesinde önemli rol oynayacağını ve yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, AB'nin 10 yıl içinde genişleme sürecini tamamladıktan sonra daha önemli bir küresel ekonomik aktör olacağına dikkati çekti. Sezer, İKÖ üyesi ülkelerin "AB deneyimini yakından izlemelerini" istedi.

Türkiye'nin bölgesel işbirliği çerçevesinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve D-8 gibi ekonomik bütünleşme hareketlerine öncülük ettiğini, G-20'de de etkin olduğunu hatırlatan Sezer, İSEDAK ile bölgesel işbirliğinin alt yapısınının kurularak, gönenç ve barışın İslam ülkeleri arasında da yayılmasının "temel görevleri" olduğunu söyledi.

İKÖ Eylem Planı'nın "uygulanmasını" isteyen Sezer, dünya ticaretinde kota, antidamping, teknik düzenlemeler gibi kısıtlamaların gelişmekte olan ülkelerin kalkınma çabalarını olumsuz yönde etkilediğini de hatırlatarak, "Ülkelerimiz arasındaki ticareti artıracak önlemleri bir an önce almalıyız" dedi.

ÜYE ÜLKELER SEZER'E HAK VERDİ

İKÖ Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz, Cumhurbaşkanı Sezer'in, İKÖ'nün Eylem Planı'nın çok yavaş yürüdüğü eleştirisine katılarak, üye ülkelerin bir ortak pazarın tesis edilmesinin önemine değindiklerini de hatırlatarak, "Bu bizim nihai hedefimiz olmaktadır. Fakat hâlâ bu bir amaç olarak kalmakta. Üye ülkeler bununla ilgili gerekli kararlar alınmalı" dedi. Arap ülkeleri adına söz alan Suriye Ekonomi Bakanı Muhammed El Emadi de, Cumhurbaşkanı Sezer'in herkesin düşüncelerini ve ümitlerini dile getirdiğini vurgulayarak, Sezer'e Suriye Devlet Başkanı'nın saygı selam ve hayranlık hislerini iletmek istediğini bildirdi. Emadi, "Cumhuriyet Bayramı için Arap grubu adına da ülkenizi kutlamak istiyorum" diye konuştu. Toplantıda Afrika Ülkeleri adına konuşan Mozambik Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Salvador Namburete de, "İslam ülkeleri arasındaki ticarette tarifeli ve tarife dışı tüm engeller kaldırılmalıdır" dedi. Asya ülkeleri adına söz alan Azerbaycan Ekonomi Bakanı Ferhad Aliyev de, Hazar Denizi'ndeki Azerbaycan'a ait alanlarla ilgili anlaşmaların hayata geçirilmesini istedi.

 
AB'den Türkiye'ye kötü haber
AB zirvesinde, Türkiye, diğer aday ülkelerden ayrılarak, AB'nin geleceğine ilişkin toplantılara çağrılmadı. Dışişleri Bakanı Cem, karara tepki gösterdi.
Hükümetin ömrü uzamaz
TBMM Başkanı İzgi'nin, genel seçim zamanında referandum önerisini eleştiren Gül, bu çabanın hükümetin ömrünü uzatmaya yönelik olduğunu söyledi.
'Seçim hükümeti kuralım'
Anadolu turuna çıkan DYP lideri Çiller, "Seçim hükümeti kuralım. Biz Ecevit'e destek vermiştik, borcunu ödesin" dedi
Devletin zirvesinde 'talimat' krizi
SP 600 MİLYAR LİRA HAZİNE YARDIMI ALDI
20 Temmuz'da kurulan Saadet Partisi teşkilatlanma çalışmalarını tamamlayarak, Hazine'den 600 milyar liraya yakın para aldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavclığı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun da onayının ardından Saadet Partisi'ne 600 milyara yakın yardım yapılmasına dair kararı Maliye Bakanı Sümer Oral imzaladı. Para, partinin biriken borçlarının ödenmesi ve yeni genel merkez binası tutulup tefrişinde kullanılacak. Bu arada SP il ve ilçe yöneticileri Didim'deki Caprice Otel'de eğitime tabi tutuyor. Gruplar halinde gerçekleştirilen eğitim kampında il ve ilçe yöneticilerine 'Teşkilatlanma, halkla ilişkiler, tanıtım, temel görüşlerimiz' isimli dersler veriliyor. Malatya Milletvekili Oğuzhan Asiltürk ise 'siyasi rakiplerimize karşı taktikler' isimli ders veriyor.
'KARAMSARLIKLA SORUNLARI ÇÖZEMEYİZ'
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, "Karamsarlıkla sorunlarımızı çözemeyiz" dedi. Yılmaz, TOBB Turizm Sektörü Kurulu tarafından Antalya'da düzenlenen "Türkiye Turizm Zirvesi"ne katıldı. Türkiye'nin Avrupa ve ABD'deki imajının doğru şekillendirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "ABD'deki insanlar, Afganistan ve Türkiye arasındaki mesafenin 4 bin kilometre olduğunu bilmiyor. ABD'den bakıldığında, Türkiye, neredeyse Afganistan'la komşu bir ülke gibi görülebilir. Bu nedenle Türkiye'nin konumunun, dünyaya doğru tanıtılması gerekiyor" dedi. Konuşmasında Türkiye'nin kriz ortamlarından sonra kaydettiği gelişmelere de işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: "Ekonomik, sosyal ve siyasi bunalımlar sonrasında, Türkiye'de hep büyük sıçramalar yaşanmıştır. Bugün Türkiye, yine çok ciddi bir ekonomik kriz yaşamaktadır. Bu sorunların çözümü de mümkündür. Ancak, yılgınlık, güvensizlik ve karamsarlıkla sorunlarımızı çözemeyiz."
21 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED