T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Devletin zirvesinde 'talimat' krizi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve hükümet arasındaki referandum krizi büyüyerek devam ediyor. Başbakanlık, referandum kararının Resmi Gazete'de yayınlanmamasından Sezer'i sorumlu tuttu. Başbakanlık tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı tarafından 4709 sayılı yasanın çerçeve 27. maddesinin Resmi Gazete'de yayınlanması yönünde Başbakanlığa herhangi bir yazı veya talimat gelmediği belirtildi. "Kamuoyunu aydınlatmak amacıyla" yapıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun'un Resmi Gazete'de yayımı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı'nca Başbakanlığa gönderilen 15 Ekim 2001 gün ve 2001-693 sayılı yasanın sonunda aynen 'Yasanın çerçeve 27. maddesi dışındaki maddelerinin Resmi Gazete'de yayımlanmasını rica ederim' denilmektedir. Bu nedenle, 4709 sayılı yasa Cumhurbaşkanlığı'nın talimatı doğrultusunda 27. maddesi çıkarılmak suretiyle 17 Ekim 2001 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı tarafından, 27. maddenin Resmi Gazete'de yayınlanması yönünde Başbakanlığa herhangi bir yazı veya talimat gelmemiştir." Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise Meclis'e ve Başbakanlığa gönderilen yazılarda 86. madde dışındaki maddelerin Resmi Gazete'de yayınlanmasının yanında, "Yasa'nın çerçeve 27. maddesiyle Anayasa'nın 86. maddesinde yapılan değişikliğin TBMM üyelerinin özlük haklarını ilgilendirmesi ve üyelere yönelik her türlü olumsuz eleştiriyi önlemesi amacıyla doğrudan halkoyuna sunulması" ifadesinin yer aldığını hatırlatıyor. Köşk kaynakları, "Bu nedenle yeni bir talimata gerek yoktur" görüşünü dile getiriyor.

PİŞKİNSÜT: SORUMLU ECEVİT

Aydın bağımsız miletvekili Sema Pişkinsüt, Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulan miletvekillerinin özlük haklarını içeren Anayasa değişikliğinden hükümetin ve Başbakan Bülent Ecevit'in sorumlu olduğunu söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Pişkinsüt, Başbakan Ecevit'in, "Bu konu Cumhurbaşkanı ve TBMM arasındadır" sözünü hatırlatarak, Ecevit'i sorumluluktan kaçmakla suçladı. Pişkinsüt, "Daha önce Bayındırlık'taki yolsuzluklarla ilgili olarak da, 'Bu konu MHP'nin bir iç işidir' demişti. Bugün yine aynı davranışla karşı karşıyayız. Türkiye, kulağını halka ve hukuka tıkayan bir Başbakan tarafından yönetiliyor" dedi.

'REFERANDUM ENGELLENMELİ'

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, "Referandumun yapılmaması için her türlü yol denenmelidir" dedi.

Yıldırım, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili Anayasa değişikliği konusunda "yanlış yapıldığını" belirterek, "Bu konuda yapılanların yanlışlığına hepimiz iştirak ediyoruz. Bu yanlışlığın ortadan kaldırılması için Sayın Cumhurbaşkanı'nın tamamlayıcı karar alması gerekirken, takdirini TBMM'yi ve parlamenterlerin meşruluğunu tartışmaya açacak şekilde kullanması doğru mudur? Referandumun yapılmaması konusunda her türlü hukuki yöntem denenmelidir" diye konuştu.



21 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED