T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

2002 bütçesi 3 aylık

Maliye Bakanı Oral'ın da katıldığı TÜRMOB'un toplantısında konuşan Mustafa Özyürek, "3 ay sonra 2002 bütçe ödeneklerinin revize edileceğini söyledi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Mustafa Özyürek, "IMF reçeteleri, küçülen ekonomide denge sağlamaya yöneliktir" derken, dalgalı kurdan vazgeçip, sabit kura dönülmesi gerektiğini söyledi. Özyürek, artık Türkiye'de, iyi eğitim almış insanların da büyük bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. Özyürek, "Bu işsizlik sorununun altında ise büyük dramlar yaşanmaktır" dedi.

Türkiye'nin ekonomik krize 1999 yılından itibaren girmeye başladığını ve bu tarihten itibaren de, yeni bir ekonomik programın uygulamaya konulması çalışmalarının başladığını hatırlattı. Bu programların, IMF ve Dünya Bankası destekli olması yönünde adımlar atıldığını ve bunun da gerçekleştirildiğini kaydeden Özyürek, "Ancak, IMF programları bir şablondur. Bu şablon, bazı ülkelerde sonuç vermez. Çünkü, her ülkenin şartları farklıdır" dedi.

Başkan Özyürek, 2000 yılında yüzde 10-15 oranında bir devalüasyonla gidişatı bozulan ekonominin, düzene girebileceğini, ama IMF'nin izin vermemesi yüzünden, bunun yapılamadığını, sonrada işin "çığırından" çıktığını ileri sürdü.

TÜSİAD'a eleştiri

Konuşmasında TÜSİAD'ı da eleştiren Özyürek, bazı sivil toplum örgütlerinin, şirket yönetir gibi hükümet kurduklarını, hükümet yıktıklarını ve Türkiye'yi idare etmeye çalıştıklarını ileri sürerek, sivil toplum örgütlerinin tutarlı olmak zorunda olduklarını bildirdi.

Bu yıl bütçesinin gerçekten zor bir bütçe olduğuna dikkat çeken Başkan Özyürek, şöyle konuştu: "Enflasyon hedefi yüzde 35. Peki, yüzde 85'den, yüzde 35'e bu rakam nasıl çekilecek? Ödenekler nasıl sağlanacak? Benim tahminin, 3 ay sonra bütçe ödeneklerinin revize edilme olasılığı doğacaktır."

Maliye Bakanı Sümer Oral ise yaptığı konuşmada, uygulamaya konulan ekonomik programın, IMF istediği için değil, Türkiye'nin ihtiyacı olduğu için uygulamaya konulduğunu söyledi. n ANKARA

PATRONLARIN DA İÇİNE SİNMEDİ

2002 Bütçesi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilmesinin ardından, Türkiye'nin önde gelen işadamları önceki akşam biraraya geldi. Patronlar, 3 saatlik toplantı sonrası açıklama yapmadı. Toplantıdan erken ayrılan TİSK Başkanı Refik Baydur ise 2002 bütçesindeki rakamların gerçekleri yansıtmadığını belirterek, yine de iyimserliklerini koruduklarını söyledi. Baydur, "Kötümser olmak gibi bir lüksümüz yok" dedi. İş Çevresi Grubu, Doğan Holding'in Altunizade'deki binasında altıncı kez biraraya geldi. Toplantıya işadamları Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, Mehmet Emin Karamehmet gibi pekçok tanınmış işadamı katıldı.

 
1 çuval una tamir
Arabasını tamir ettirmek için oto tamirhanesine giden esnaf ne satıyorsa para karşılığı onu vererek işlerini görüyor.
Kriz küçük esnafı yok ediyor
Samsun, Ordu, Amasya ve Sinop'ta ekonomik kriz nedeniyle yılbaşından bu yana 3 bin 540 küçük esnaf ve sanatkar işyerini kapatırken, aynı dönem bölgede 351 şirketin de faaliyetine son verdi.
Yerli muza destek çığ gibi
İthal muzculara karşı ortak deklarasyon hazırlayan yerli muz üreticilerine her kesimden destek yağıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Başkan Faruk Yücel ve Genel Muhasip Muzaffer Türkoğlu imzalarıyla Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik'e bir mesaj göndererek yerli muz üreticilerine destek ve katkıları için teşekkür etti.
Kutlama yağıyor
TZOB mesajında "Muz üreticilerimizin verdiği haklı mücadelede, üreticilerimizin yanında olup onları desteklediğiniz, için üreticilerimiz adına teşekkür eder, şu an içinde bulunduğumuz durumdan en çok etkilenen tarım kesimi ve üreticilerimiz için bu desteklerin devamını dileriz" denildi.
Öte yandan İstanbul'a bağlı Şile Belediye Başkanı'nından sonra Kağıthane İlçe Belediye Başkanı Arif Calban da Başkan Çelik'e bir mektup göndererek, "Bir müddettir sizin yerli muz üretimi konusundaki tavrınızı ilgiyle izliyoruz. Tamamen yanınızda olduğumuzu belirterek, kâr ihtirasıyla dikensiz gül bahçesi isteyen kuruluşların pervasızlığına da bu ülke insanının bir cevap vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Mücadelenizi desteklediğimizi yeniden ifade eder, saygılar sunarım" dedi.
21 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED