T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Hey siz, engelli adayları!

Moral FM stüdyolarından engelli ve "engelli adaylarına" seslenen Murat Emrak, "Engellilerin sorunlarını anlamaları için devlet büyüklerinin de mi engelli olması lazım?" diye soruyor.

Tekerlekli sandalyesi ve umutlarıyla beraber Moral FM dinleyicilerine Azmin Zaferi isimli programla seslenen Murat Emrak, toplumun özürlüye bakışının değişmediğini, özürlüyü anlamak yerine "özürlülere alışıldığını" gözlemlediğini söylüyor. Programlarını, "her insan bir engelli adayıdır" hatırlatmasıyla başlatan Emrak, "Hele Türkiye gibi her dakika trafik kazalarının olduğu bir ülkede, engelli olmamak için hiçbir garanti yok" diyor.

Emrak, engelli insanların, topluma kazandırılması, evlerinden çıkıp sosyal hayatın içinde yer alması noktasında, hazırladığı programın bir adım olduğuna inandığını belirtiyor. Emrak, program sayesinde, farklı şehirlerden birçok insanla tanışma imkanı bularak, işitme, görme, fiziksel ve zihinsel engellileri, diledikleri rehabilite merkezlerine ulaşabilmelerine yardımcı olduğunu kaydediyor.

Herşey, iki ayaktan ibaret değil

Emrak, engellilerin, azmettikleri zaman ellerinden hiçbir şeyin kurtulamayacağına inandığı için Moral FM 105.0 frekansından yayınlanan programının adını Azmin Zaferi olarak seçtiğini söylüyor.

Programlarında, engelliler camiasından popüler konukları olan ve engellileri ilgilendiren güncel haberleri aktran Emrak, "Konuştukça, herşeyin iki ayaktan ibaret olmadığını gördüm. Hayat her zaman yaşanmaya değer" diyor.

Tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu için öğrenimine devam edemeyişiyle bile hayattan kopmadığını anlatan Emrak, yeterince tanınmayan engellilerin, tramvay ve metro gibi ulaşım araçlarını kullanamadıklarından şikayetçi.

Acımak kolay ama, küstürüyor

Hiç kimsenin, yarınına dair garantisi bulunmadığına ve özellikle 17 Ağustos Marmara Depremi ile bir anda 20 bin kişinin engelli olduğuna dikkat çeken Emrak şunları söylüyor, "Bu insanların çoğu, eğitimsiz oldukları için nasıl yaşayacaklarını bilmiyor.

Acımak ise çok kolay fakat o da küstürüyor. Engelli sorunlarının gündeme gelmesi için devlet büyüklerinin başına bir kaza mı gelmesi lazım?"

İYİ BİR BASKETBOLCU

Murat Emrak, 1 yaşındayken geçirdiği bir hastalık sırasında, kendisini tedavi eden doktorun yanlış iğne yapması nedeniyle çocuk felçi geçirerek engelliler camiasına katıldı. Mimari engeller nedeniyle ilkokulu güçlükle tamamlayan Emrak, yine bu sebeplerle orta ve yüksek öğrenimine devam edemedi. 4 seneden bu yana Engelliler Basketbol Milli Takım kaptanlığını ve İstanbul Sakatlar Spor Kulübü üyeliğini yürütüyor. Maçlar nedeniyle birçok kez yurtdışına giden Emrak, Bakırköy'de bulunan Özürlüler Vakfı'nın da Gençlik Kolu Başkanı.

 
Antalyalı ustadan balıklı dondurma
Domateslisi, acılısı derken dondurmanın balıklısı da çıktı. Antalya'daki turistik tesislerden Aqualand'ın mutfak sefi Mustafa Sarıkaya, bu yılki dondurma menüsüne "Balıklı Dondurma"'yı da ekledi. Balıklı Dondurma için çok çalıştığını belirten Sarıkaya, "Geçtiğimiz yıl Karadeniz'de Hamsili Dondurma yapıldı. Çalışıp bende başardım. Ancak Hamsi'nin dondurmada iyi bir tad bırakmaması üzerıne balık olarak Barbunya'yı kullanmayı tercih ettim'' dedi.
Herkül'ün heykeli bulundu
İzmit'te, milattan önce 200 yılına ait 3 metre uzunluğunda ve yaklaşık 3 ton ağırlığındaki güç tanrısı Heraklis'in (Herkül) heykeli, bir hafriyat alanına atılmış olarak bulundu. Kocaeli Valisi Kemal Önal, bir ihbarı değerlendiren Müze Müdürlüğü ekiplerinin, heykeli Üçtepeler mevkiindeki hafriyat alanında bulduklarını açıkladı.
Müzecilere deprem semineri
Kültür Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından "İstanbul Afete Hazırlık Projesi" çerçevesinde müzecilere verilen depreme hazırlık semineri verildi, Üç gün süren seminerlerin ardından Kültür Bakanı İstemihan Talay, Prof Dr. Ahmet Mete Işıkara ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman'ın da katıldığı toplantıda Jhon Paul Getty Müzesi'nden uzman Jerry Podany, daha önce deprem yaşanan şehirlerde zarar gören müze ve eserleri, slaytlar eşliğinde göstererek, tarihi eserleri korumak için alınabilecek önlemleri anlattı

13 Mayıs 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED