T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Mavi'nin boruları 2003'te

OİL&GASJOURNAL'in ortaya attığı iddiaya göre, yılan hikâyesine dönen Mavi Akım Projesi'nde Karadeniz'e boru döşeme işlemleri ancak 2003 yılında tamamlanabilecek.

Mavi Akım Projesi çerçevesinde İtalyan ENI SPA ile Rus Gazprom Konsorsiyumu'nun boruları üretmek ve döşemek için yan firmalarla 2003 yılını baz alarak anlaştıkları ileri sürüldü. İddiayı ortaya atan OİL&GASJOURNAL 21 Aralık 2000 tarihli yazısında İtalyan ENİ şirketinin bir yan kolu olan Saipem SPA'nın boruların döşenmesi konusunda boruları üretecek olan Japon firmaların da görüşlerini dikkate alarak yeni bir tarih belirlediğini yazdı. Buna göre Mavi Akım Projesi çerçevesinde Karadeniz'e boru döşeme işleminin tamamlanması ancak 2003 yılı içerisinde mümkün olabilecek.

OİL&GASJOURNAL, İtalyan ENI ve Rus Gazprom şirketleri tarafından yüzde 50 yüzde 50 hisse paylaşımına göre kurulan Bluestream Pipeline Company BV (BSP)'nin yan firmalarla yaptığı anlaşmaların çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Yan anlaşmalar tek tek imzalandı

Mavi Akım'ın Türkiye'de yoğun biçimde ele alındığı günlerde Kasım 1999'da bazı firmalarla da yan anlaşmalar imzaladığına dikkat çeken OİL&GASJOURNAL Mavi Akım Projesi çerçevesinde BSP ile Saipem SpA (ENI/İtalya), Bouygues Offshore SA (Fransa), Mitsui Co. Ltd. (Japonya), Sumitomo Corp. (Japonya), Itochu Corp.(Japonya) ve RAO Gazprom (Rusya) yaptıkları anlaşmaya dikkat çekiyor.

Bu konuda taraf olan Rusya Büyükelçiliği yetkilileri ise Saipem SPA'nın yaptığı açıklamalara itibar etmek zorunda olduklarını belirtiyorlar. Bu konudaki Yeni Şafak'ın sorularına net cevap vermekten kaçınan Rus Büyükelçiliği yetkilileri "Şirketler boruları döşeyebilecek teknik donanıma sahip olduklarını söylüyorlar" görüşünden başka bir görüş dile getirmiyorlar. Büyükelçilik yetkileri Mavi Akım'dan gazın geçip geçmeyeceği konusunda ise "Parası çok olan gazı alır" yorumunda bulunuyorlar.

OİL&GASJOURNAL'in iddialarının oldukça ciddi olduğunu belirten petrol ve doğalgaz konusunda uzman bir isim olan Tufan Erdoğan Karadeniz'e döşenecek borunun çok ciddi riskler taşıdığını söyledi.

 
Katrilyonluk takip
BDDK'da üyelerin değiştirilmesi ve Mevduat Sigorta Fonu kapsamında bulunan 13 batık bankanın, 10.3 katrilyon liralık takipteki alacağının tahsili için kollar sıvanacak.
MANAVGAT TUZAĞI
İsrail, Manavgat'ın sadece suyuna değil, mülkiyetine de talip oldu. Asker, 'Egemenlik devredilemez' diyerek muhalefet şerhi koydu.
Askere kripto yetkisi Müsteşar Şağar tarafından yayınlanan genelgeye göre, iletişim araçlarının kullanımına sunulacak bilgi ve belgelerin "devlet sırrı" niteliğinde olup olmadığına iki yıldır Genelkurmay karar veriyor.
Web'de 'cin' dolaşıyor
Bir Arap dergisinde yayınlanan resmin, cin suretine ve sahih hadislerde bildirilen cin tarifleri ile uyuşması, tartışmaların odak noktası oldu. Web sitelerinde dolaşan cin resmi büyük merak uyandırıyor.
SİGORTACI POLİSLER
İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ağadere, "ekiplerin günde 3 saatlik mesaisini sigorta şirketlerine hizmete ayırmaktan" yakındı.
CHP'liye Çatlı dayağı
Abdullah Çatlı ve Dursun Karataş'a söven CHP'liye, Çatlı'nın yandaşları canlı yayında dayak attı. Bir kişi dövülerek, iki kişi de bıçaklanarak yaralandı.
13 Mayıs 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED