T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Televole'ye karşı belgesel

Halkın dramını yansıtan Yitik Şehrin Figüranları, renkli dünyaların Televoleri'ne karşı kahramanca ayakta

Kanal 7'de 1 yıldan beri devam eden bir belgesel var: Yitik Şehrin Figüranları. İşsiz ve yoksul insanların hayat mücadelelerini ekrana getiren program, günlük hayatın karmaşası içerisinde önemsenmeyen kesimlerin hayat hikayelerini gözler önüne seriyor. Program, TV'lerin mutlu azınlığın görüntülerine hapsolduğu günümüzde, Türkiye'de zenginler dünyasından başka dünyaların da varolduğunu göstermesi açısından da dikkat çekiyor.

Sunduğu program kadar kendisi de içten olan Mustafa Yürekli, Yitik Şehrin Figüranları'nın sosyal dokuyu deşifre edecek bir dosya haber yapma fikrinden çıktığını anlatıyor. Yürekli, bir yıllık bir ön çalışmadan sonra da 2000'in Mayıs ayında programa başlamış. Devletin gözünde meslek olarak görülmeyen işlerin çalışma şartlarının kendilerini kışkırttığını belirten Yürekli, "Yaptığımız programla sosyal yara bantlarını kaldırdığımızı düşünüyoruz. Bantı kaldırınca ortaya çıkan yarayı görüyor ve gösteriyoruz" diyor.

Programı, hayat hikayesini anlattırdığı kişileri rencide etmeden yapan Yürekli, birçok tv'de yayınlanan 'reality show'larda olduğu gibi ajitasyon yapmamasıyla da dikkat çekiyor. Çekimler esnasında çok kez gözyaşlarını tutamadığını söyleyen Yürekli: "O an yaşadıklarımızı programa yansıtmıyoruz. Yardım gerektiğinde mağdur insanlarla Deniz Feneri Derneği ilgileniyor" diyor.

Belgeselini çektiği insanların hayatta bir figüran olarak kalmaya mahkum olduğunu anlatan Yürekli, "Hayatın ön saflarında olamamak değil insanlara acı veren. Acı veren, figüranlığın drama dönüşmesi. Oyunun içerisinde figüran olduğu halde bu rolü pahalı ödemesi" şeklinde konuşuyor.

'Yaptığımız sinemasal belgesel'

Kanal 7'nin belgesel departmanında siyasal belgesellere de imza atan Mustafa Yürekli, Yitik Şehrin Figüranları'nın televizyonculuk açısından bir ilk deneme olduğunu ve Kanal 7'ye özgü bir çalışma olduğunu söylüyor ve yaptıkları işi 'sinemasal belgesel' olarak tarif ediyor: "Yitik Şehrin Figüranları bir sosyal belgesel ancak biz onun formatını özgün bir dile kavuşturmaya çalışıyoruz. İnsan hikayelerini TV diline uyarlayarak, kamerayla öykü yazmak anlamında bir sinemasal belgesel yapıyoruz. Haberlerin içinde de insan hikayeleri anlatılıyor ama biz sinema değerleriyle bakıyoruz. Estetik kaygılar taşıyoruz. Gerçeğin içinde haber ve sinema arasında bir dil oluşturma çabasındayız." Yürekli bu arada, ekonomik dönüşümü olmadığı için diğer tv'lerin yer vermediği belgesel çalışmalarını Kanal 7'nin sürdürdüğünü ve 2 yıldır kendi yapımlarıyla diğer kanallara fark atmış durumda olduğunu söylüyor ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik'in bu konudaki hassasiyet ve çabasının takdire şayan olduğunu dile getiriyor.

Medya, starlara odaklanmış!

Günümüzde medyanın, hayatı değil, kendi sanal gerçekliğini yansıttığını belirten Yürekli, diğer TV'lerdeki mutlu azınlığın ve starların dünyasının aktüalitesine karşılık, Yitik Şehrin Figüranları'yla hayatın kendisini ekrana taşıdıklarını söylüyor. Yürekli, Türkiye'de TV ve gazetelerin 'yıldız' isimlerle doldurulduğunu, halk kitlelerinin ise görmezlikten gelindiğini ifade ediyor.

 
Nehirde macera
STV'de ekrana gelecek olan bu macera filminde altı kişiden oluşan bir grup insanın bir nehir kenarında kavurucu sıcak altında yaşadıkları heyecan ve macera dolu olaylar konu ediliyor. İki insan arasındaki sevgi hikayesinin anlatıldığı gerçek bir efsane...
Yönetmen: Tita Von Martens
Oyuncular: Verra Pakkasvirta, Leonor Varela, Tli Rafn Sigurdursson
21:00/STV
Gökyüzünde komedi Çıplak Silah ve Uçak'ın yapımcılarından yeni bir komedi geliyor ekrana. 'Top Gun' türü macera filmleriyle dalga geçen filmde, Topper babasının anısıyla yaşayan, kendini her an onun gölgesinde hisseden, hava kuvvetlerinde bir pilottur. Türlü esprilerle dolu matrak bir film...
Yönetmen: Jim Abrahams
Oyuncular: Charlie Sheen, Valeria Golino, Cary Elwes
22:00/TGRT
13 Mayıs 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED