T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Kerimov din icad etti!

Yükselen İslam'ı kontrol edemeyen Kerimov, namazın, haccın, zekatın, kurban kesmenin ve başörtüsünün olmadığı yeni bir dînî anlayışın propagandasını yapıyor. Yeni yoruma göre "Allah'ın yeryüzündeki halifesi" olan Kerimov'a karşı gelen kafirdir ve öldürülmesi gerekir.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Müslüman halka yönelik baskılarını uluslararası insan hakları kuruluşlarının uyarılarına rağmen her geçen gün daha da şiddetlendiriyor. Hiçbir uluslararası tepkiyi ciddiye almayan Kerimov, camileri ve Kur'an kurslarını kapatıyor. Hoparlörle ezan okunmasına yasak getiren Kerimov, sakal ve başörtüsü takılmasını da tamamen yasakladı.

Ülkedeki 5 bin camiden 3 bin 400'ünün müze ve kahvehanelere dönüştürüldüğü bildirildi. Bunların içinde Kokand gibi tarihi camilerin de bulunduğu belirtiliyor. Sovyetler döneminde müze olarak kullanılan Kokand Camii, Gorbaçov döneminde tekrar ibadete açılmıştı ancak Kerimov, tarafından tekrar müzeye dönüştürüldü. 40 Kur'an kursundan 35'i kapatıldı. El-Ezher Üniversitesi'nde okuyan 160, Türkiye'de okuyan 2 bin ve Suudi Arabistan'da okuyan 40 öğrenciyi geri çeken Kerimov, bu öğrencilerden bazılarını tutukladı. Onbinlerce siyasi tutuklunun bulunduğu Özbekistan hapishanelerinden hemen her gün işkence ile hayatını kaybeden ortalama üç kişinin cesedinin ailelerine teslim edildiği ifade ediliyor.

Özbekistan'da İslam'ın yeniden yükselişe geçmesini hazmedemeyen Kerimov, yükselen dînî duyguları ya baskı ile ya da kendi icadı olan dini anlayışı yayarak kontrol altına almaya çalışıyor.

Allah'ın gölgesiymiş!

Kerimov, yeni dînî düşüncesini anlatması için ABD'de İslami Kuruluşlar Derneği Başkanı olduğu iddia edilen Muhammed Hişam Kabbani ve yardımcısı Muhammed Nazım Hakkani adında iki kişiyi ülkeye çağırarak, görev verdi. Üç ayda bir ABD'den Özbekistan'a gelen Kabbani, Eylül ayında Özbekistan'da düzenlenen "Dinlerarası Diyalog" konferansında, Kerimov'un Allah'ın yeryüzündeki gölgesi olduğunu, Kerimov'a karşı çıkanların kafir olduklarını ve öldürülmeleri gerektiğini, namaz, oruç, kurban, hac ve zekatın gerekli olmadığını, kalple imanın yeterli olduğunu söyledi.

Kabbani, başörtüsünün İslam'da olmadığını belirterek dînî eğitim yerine okullarda dinler tarihinin okutulmasını istedi. Nisan sonlarında da, 120 kişilik bir ekiple Özbekistan'a dönen Kabbani televizyon, radyo ve gazetelerden halka yönelik propagandalarını sürdürüyor. Kabbani'nin köy köy, kasaba kasaba dolaşıp halkı Kerimov'a itaate çağırdığı belirtildi.

 
NEFES KESEN SUİKAST HİKAYESİ
Salih'i öldür, 2 milyon doları al
Yahudi lobisi Türkiye'ye cephe aldı
ABD Başkanlığı için yarışan Al Gore'un İsrail pasaportlu yardımcısı Lieberman, ABD Kongresi'ndeki Ermeni lobisine katıldı. Lieberman'ın bu 'dönüşü' Yahudi lobisinin Eremeniler'e açık destek vereceği anlamına geliyor.
Doğu Türkistan'da nükleer deneme
Çin'in, bir yeraltı nükleer silah denemesi hazırlıklarını hızlandırdığı ve denemeyi bu ay içinde yapacağı öğrenildi. Washington Post gazetesinin, Amerikalı istihbarat servisi yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, casus uydular geçen ay, Doğu Türkistan bölgesinde Lop Nur nükleer silah deneme alanındaki faaliyetlerini artırdığını tespit ettiler. Adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Çin'in ABD yapımı W-88 savaş başlığı tasarımını örnek alarak yeni bir küçük savaş başlığı geliştirmeye çalıştığına inandıklarını söylediler. Çin yönetiminin, savaş başlığı konusundaki gizli tasarım bilgisini ABD'de yaptığı casusluk faaliyetleriyle ele geçirdiğini yazan gazete, Lop Nur'daki deneme hazırlıklarıyla ilgili ilk haberini, ABD gizli servisinin 9 Nisan'da yayımlamıştı.
13 Mayıs 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED