YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Barış için CIA devrede

Ortadoğuda barış için CIA yeniden devreye girdi. CIA Başkanı'nın Kahire'de dün yaptığı toplantıya, İsrail'i temsilen güvenlik kabinesi üyesi Şahak ile Gazze Şeridi'ndeki Filistin güvenlik şefi Dahlan katıldı.

Ortadoğu'da barışın sağlanması için Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) yeniden devreye girdi. CIA Başkanı George Tenet öncülüğünde Mısır'ın başkenti Kahire'de dün yapılan toplantıya, İsrail'i temsilen güvenlik kabinesi üyesi Ulaştırma ve Turizm Bakanı Amnon Lipkin Şahak ile Gazze Şeridi'ndeki Filistin güvenlik şefi Muhammed Dahlan katıldı.

Filistinlilerin İntifada hareketinin devam etmesi halinde Kahire'deki toplantının bir anlamı olmadığını söyleyen Şahak, toplantıya İsrail ordusunda üst düzey yetkili Şolomo Yanai ile İsrail iç güvenlik servisi Şin Beth'in Başkanı Avraham Dichter'in de katıldığını açıkladı. Şahak, toplantıda Filistin'i, istihbarat şefi Emin el-Hindi, Batı Şeria'daki Filistin güvenlik şefi Jibril Rajub ve Gazze'deki Filistin güvenlik şefi Muhammed Dahlan'ın temsil ettiğini kaydetti.

Filistin kaynakları Dahlan'ın, İsrail'in Batı Şeria'da kurduğu barikatları protesto amacıyla toplantıyı boykot etme niyetinde olduğunu, ancak Arafat ile görüştükten sonra Kahire'ye gitme kararı aldığını söylediler. Kahire'deki toplantının tam olarak nerede yapıldığı basından gizlendi.

2 Filistinli daha şehit oldu

Ortadoğuda barış arayışları devam ederken dün binlerce Filistinli, Batı Şeria, Ramallah, Kulkarem ve Nablus'da ABD başkanı Bill Clinton'ın sunduğu barış planı protesto için gösteri düzenledi. Gösteri sırasında İsrail askerleri ile çıkan çatışmalarda 2 Filistinli öldü, 14 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

Bu arada, el-Halil'in güneyinde Yahudi yerleşimcilerin yeri olan Beyt Hagai bölgesine yakın bir yerde iki Filistinli kız kardeşin üzerine İsrail askerlerince ateş açılıdı. 22 ve 18 yaşlarında olduğu belirtilen iki kız kardeşin İsrail askerlerinin ateş açması sonucu ağır yaralandığı ve el-Halil'de Ali hastahanesine kaldırıldıkları belirtildi.

Öte yandan, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bir Filistinli çocuk, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ağır yaralandı. Hastane kaynakları ve görgü tanıkları, 10 yaşındaki Ömer Faruk Halid'in Ramallah'ın kuzey girişinde İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu başından yaralandığını belirttiler. Aynı kaynaklar, kurşunun, Ramallah'ta hastaneye kaldırılan çocuğun gözüne isabet ettiğini ve durumunun kritik olduğunu kaydettiler.

İsrail ordusu 5 barikat kurdu

İsrail ordusu, önceki gece Batı Şeria'da, yeşil hatta birkaç kilometre uzaklıktaki karayolunda beş barikat kurdu. İsrail askeri kaynakları, 1967'den beri İsrail'in Batı Şeria'daki topraklarıyla Gazze'yi birbirinden ayıran yeşil hattın birkaç kilometre uzağındaki beş barikatın, güvenlik sebebiyle kurulduğunu belirttiler. Aynı kaynaklar, kurulan barikatların İsrail askeri birliklerine "taktik derinlik" kazandıracağını ve bölgedeki Yanudi yerleşimcilerin daha iyi korunmasında kolaylık sağlayacağını kaydettiler. Filistinlilerin ise İsrail'in tek taraflı ayrılması planının tatbikatı olarak algıladıkları barikatların kaldırılmasını istedikleri belirtiliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Bush'tan Clinton'a çelme
ABD'nin yeni Başkanı Bush, Uluslararası İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Mahkemesi'nin kurulmasına ilişkin antlaşmadan Clinton'ın imzasını geri çekmeye hazırlanıyor.
Avrupa semaları facialara gebe
AB ülkelerinin en üst düzeydeki sivil, askeri ve havacılık otoriteleri tarafından hazırlanan gizli rapora göre, her geçen gün trafiği daha da ağırlaşan Avrupa semaları yeni büyük havacılık facialarına gebe.

Moğolistan'a "sarı kar" yağdı
Moğolistan'a sarı renkte kar yağdığı bildirildi. Almatı'da yayınlanan günlük Ekspress K gazetesinin haberine göre, kalınlığı 37 santimetreye varan sarı kar, karayollarında ulaşımı olumsuz etkiledi. Uzmanlar, Gobi Çölü'nden şiddteli rüzgar nedeniyle kalkan sarı kum taneciklerinin, karı sarı renge dönüştürdüğünü tahmin ediyor. Haberde, son yılların en şiddetli kışının yaşandığı Moğolistan'da, şimdiye kadar üç milyona yakın küçük ve büyükbaş hayvanın telef olduğu da belirtildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...