YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


KÖSTEBEKLER
köşeye sıkıştı

TEAŞ bürokratlarının gözaltına alınması, Kasırga Operasyonu kapsamında batık bankalarla ilgili murakıp raporlarını sümenaltı ettikleri ortaya çıkan bürokratları endişelendirdi.

Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bazı üst düzey bürokratlarının gözaltına alınması, Kasırga Operasyonu kapsamında batık bankalarla ilgili murakıp raporlarını sümenaltı ettikleri ortaya çıkan bürokratları da endişelendirdi. Kasırga Operasyonu kapsamında, murakıp raporlarını dikkate almadıkları belirlenen bürokratlar hakkında hiçbir işlem yapılmamıştı.

Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında bir eski bakan ile bazı üst düzey bürokratların gözaltına alınması, gözlerin Kasırga Operasyonu kapsamında batık bankalarla ilgili dosyaları sümenaltı eden bürokratlara çevrilmesine neden oldu.

Bürokratlar rahatsız

Batık bankalarla ilgili murakıpların raporlarını sümenaltı eden Hazine bürokratları ile bu bankalarla ilgili gerekli işlemleri yapmayan sorumlu bakanlar, gözaltılardan büyük rahatsızlık duydu. Beyaz Enerji Operasyonu'nun ardından, Hazine bürokratları arasında yoğun bir telefon trafiği yaşandığı öğrenildi. Bazı bürokrakratların, operasyonun kendilerini etkileyip etkilemeyeceğini konusunda hukukçularla görüş alışverişinde bulunduğu ileri sürüldü.

Batık bankalarla ilgili görevlerini kötüye kullandıkları belirlenen Hazine Müsteşarlığı bürokratlarının yargılanması için ilgili bakanın onayı gerektiği bildirildi. Örneğin Hazine Müsteşarı'nın ya da bir kamu bankası genel müdürünün yargılanabilmesi için, ilgili bakanın onay vermesi gerektiği kaydedildi. Batık bankalarla ilgili suçların ilgili bakanları da etkileyeceğinden, bakanların bürokratlar hakkında yargılama izni vermediği belirtildi. Kasırga Operasyonu kapsamında yürütülen incelemelerde, Sabah Grubu'na ait Etibank ile Murat Demirel'in sahibi bulunduğu Egebank'ın içlerinin boşaltıldığına ilişkin murakıp raporlarıyla ilgili işlem yapılmadığı ortaya çıkmıştı. Hatta Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'ın, murakıpların Etibank'ın içinin boşaltıldığına ilişkin bilgi notuna, "BAYKU Başkanlığı ile toplantı yapılarak 30 Haziran 2000 sonuçlarını da dikkate alınmak suretiyle bir görüş oluşturulması gerekir" şeklinde dip not yazarak, geri gönderdiği tespit edilmişti. Sözkonusu bilgi notundan sonra, Etibank'ın içinin boşaltılmasına devam edildiği murakıp raporları ile belgelenmişti.

Kimlerin ihmali var?

Operasyonlarda, son dönemde görevde bulunan Hazine müsteşarları ile Hazine Müsteşarlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanlarının, batık bankalar konusunda ihmali olduğu ileri sürülmüş ve yargılanmaları gerektiği kaydedilmişti. Yine operasyon kapsamında, birçok Hazine bürokratının batık bankalarda görev yaptıkları, bazı kamu bankaların ise batık bankalara trilyonlarca liralık kredi açtığı belirlendi.

Buna göre, batık bankalarda görev yapan Hazine bürokratları, batık bankalara olumsuz istihbarat raporlarına rağmen kredi açan kamu bankaları yöneticileri ve bu kurumlardan sorumlu devlet bakanlarının yargılanması gerekiyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Enerjide dizboyu yolsuzluk
Yeni Şafak'ın ele geçirdiği raporlarda dava açılan firmalara yeni ihaleler verildiği, ihale şartnamelerinin değiştirildiği, birçok işin ise ihalesiz bazı firmalara verildiği vurgulandı.
SUSURLUK'UN FİLMİNİ YAPAN DERVİŞ ZAİM'E GÖRE TÜRKİYE SİNEMACILAR İÇİN ALTIN MADENİ
Fil olana kadar hepimiz çimeniz
Filler çimenleri her zaman ezebilir ama bir fil de kimi zaman çimen olabilir. Ve çimen de kimi zaman fil olabilir. Bu ilişki, karı koca arasında, aynı işte çalışanlar arasında yaşanabilir. Çünkü, iktidar sorunu sadece devletle birey arasında değildir.
Türk'e Çin'ce muamele
Çin'in Doğu Türkistan'daki zulmünü protesto için Çin Konsolosluğu'na siyah çelenk bırakmak isteyen Liberal Hareket'li gençler polis tarafından engellendi. Başkan Bilhan Öz 1 saat süreyle gözaltına alındı.
Her alanda ihlal var
Çağlar, MİT'ten de para kazanmış
Bankalar operasyonunun ardından adı gündeme gelen ve geçtiğimiz günlerde yakalanması için kırmızı bülten çıkarılan Cavit Çağlar, özel uçağını kiralayarak MİT'ten de para kazandı. Öcalan'ı Kenya'dan getiren Falcon 900 B tipi uçağın sahibi olan Cavit Çağlar, bu iş için MİT'ten tam 200 bin dolar aldı. Gazeteci Tuncay Özkan'ın 'Operasyon' kitabındaki bilgilere göre Çağlar, bu parayı "son kuruşuna kadar" aldı. Bir başka ilginç olay ise, operasyon sırasında Çağlar'ın personeli olan üç kişinin de bulunmasıydı. Gerçi bu kişilerin "operasyonda zorunlu olarak bulundukları" belirtiliyordu. Ancak Çağlar'ın mürettebatı, Öcalan'ı getirecek ekiple birlikte uzun süre Antalya'da eğitildi.
Doğuş da aftan faydalandı
Müzik çalışmalarını Almanya'da sürdüren Doğuş, aftan faydalanarak Türkiye'ye dönüyor. Yaklaşık dokuz aydır Almanya'da olan ve sekiz yıllık cezası bulunduğu için dönemeyen Doğuş, hırsızlık gibi çeşitli suçlardan oluşan kesinleşmiş cezasının af kapsamına girmesiyle özgürlüğüne kavuştu. Stutgart'ta yaşadığı dönemleri sürgün olarak isimlendiren sanatçı "Vatanımı çok özledim. Burada rahatım çok iyi olmasına rağmen, kendimi sürgünde hissediyorum. Bu hasretle bol bol beste yaptım, döndüğümde halkımla bestelerimi paylaşacağım" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...