YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Türk'e Çin'ce muamele

Çin'in Doğu Türkistan'daki zulmünü protesto için Çin Konsolosluğu'na siyah çelenk bırakmak isteyen Liberal Hareket'li gençler polis tarafından engellendi. Başkan Bilhan Öz 1 saat süreyle gözaltına alındı.

Liberal Hareket Genel Başkanı Bilhan Öz ve bir grup Doğu Türkistanlı genç, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki haksız uygulamaları protesto amacıyla Çin Konsolosluğu'na siyah çelenk bırakmak istedi. Polis, Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan'ın, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in resmi konuğu olarak Türkiye'de bulunmasını gerekçe gösterip Öz'ün çelenk bırakmasına izin vermedi. Basın açıklaması yapmak isteyen Öz, 1 saat gözaltında tutuldu.

Çelenk bıraktırmadılar

Liberal Hareket'e mensup bir grup, dün Tarabya'da bulunan Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu'na gelerek, Çin Devleti'nin Doğu Türkistan'da yaptığı nükleer denemeleri, kadınlara zorla yaptırılan kürtajı protesto etmek amacıyla siyah çelenk bırakmak istedi. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında yaşanan tartışma sonrasında, grup arabalarına binerek basın açıklamasını sahilde yapmak istedi.

Çin, 46 nükleer deneme yaptı

Protestoya polisin izin vermemesi üzerine, sahile inerek basın açıklaması yapmak isteyen Bilhan Öz, 35 milyon Türk'ün yaşadığı Doğu Türkistan'da, Çin'in 1964'ten bu yana 11 tanesi yer altında olmak üzere toplam 46 nükleer deneme yaptığını hatırlattı. Öz, "Bunlar, Doğu Türkistan'da ekolojik dengeyi bozmuştur ve Çin hâlâ bakteriyolojik silah üretimi yapmakta, Doğu Türkistan'ı bir silah deposu olarak kullanmaktadır" dedi. Öz, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'de olmasından dolayı polisin açıklamaya izin vermediğini belirterek "Amacımız Çin Dışişleri Bakanı'na düşüncelerimizi iletip, yaşanan insanlık dramını kınadığımızı söylemekti" şeklinde konuştu. Bu sırada Bilhan Öz'ün açıklamasına izin vermeyen polis, Öz'ü 1 saat gözaltında tuttu.

Nükleer denemeler kanser yapıyor

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan'ın, Türkiye'ye gelmesini fırsat bilerek, Doğu Türkistan'da yaşanan dramı duyurmak amacıyla Çin Konsolosluğu'na siyah çelenk bırakmak isteyen Liberal Hareket Genel Başkanı Bilhan Öz 1 saat gözlem altında kaldı. Öz, gazetemize yaptığı açıklamada, Siyasi Parti ve Dernekler Masası'ndan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı'ndan eylemleri için sözlü izin aldıklarını belirtti. Öz, Doğu Türkistan'da yapılan nükleer denemeler nedeniyle insanların kansere yakalandıklarını, 7 aylık hamile kadınlara zorla kürtaj yaptırıldığını, kamu kuruluşlarında çalışan Türkler'e düşük ücret verildiğini anlattı. Doğu Türkistan'a ilk desteği Kanada hükümetinin verdiğini hatırlatan Öz, "Tarihsel bağımız olduğu halde oradaki soydaşlarımıza sahip çıkmamamız bir çelişkidir. Eylemimiz, konuyla ilgili mesajımızı iletmek için bir fırsattı" dedi. Protestolarına izin verilmeyişini, Türkiye'nin Çin'le olan ticari ilişkilerine bağlayan Öz şunları söyledi: "Bu yaklaşım da anlamsız, çünkü Çin'le yaptığımız ticari ilişkiler hakkında edindiğimiz bilgilere göre, yıllık ihracatımız 40 milyon dolar iken, ithalatımız 1.1 milyar dolardır. Demek ki biz Çin'e o kadar da muhtaç değiliz"

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...