YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


'Bayrak' şairi anıldı

Ölümünün 26. yılında, unutulmaz 'Bayrak' şiirinin şairi Arif Nihat Asya dostları ve sevenleri tarafından anıldı. Törende 'Bayrak' şiirinin ilginç öyküsü de anlatıldı

Vatan, bayrak, insan, doğa, aşk ve anne gibi pek çok kutsal ve anlamlı değerler üzerine şiirlerini kuran, fakat yediden yetmişe Türk halkının belleğinde yer edinen 'Bayrak' şiiriyle ölümsüzleşen büyük şair Arif Nihat Asya ölümünün 26. yılında dostları ve sevenleri tarafından sevgi ve özlemle anıldı.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından organize edilen anma gününün açılış konuşmasını yapan Vakıf Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, "Türk Edebiyatı'nın unutulmaz şairi Arif Nİhat Asya; Allah'ın Türklük için dünyaya gönderdiği çok değerli bir insanımızdır. Bundan 26 yıl önce aramızdan ayrılan değerli Türk şairimizi genç nesle anlatmak, tanıtmak hepimizin görevidir" dedi.

Arif Nihat Asya'nın şiiri üzerine konuşan Edebiyatçı Prof. Dr. Necat Birinci ise, "Arif Nihat Asya, 20. yüzyılın başında doğmuş ve Türk halkı üzerine oynanan oyunlara şahit olmuştur. 20. yüzyılın ilk yarısında geçen savaşlara şahit olmuştur. İşte Arif Nihat Asya böyle bir dönemde şiirinin temelini atmış ve memleket, vatan, millet gibi temaları hem geleneksel, hem de modern şiir kaynaklarından faydalanarak işlemiş ve ölümsüz eserler ortaya koymuştur" diye konuştu.

Asya; şiirlerini yazarken, ilham ve istilattan yola çıkarak oluşturduğunu belirten Prof. Birinci, bu iki kavramın iyi bir şiir için temel unsurlar olduğunu söyledi. Birinci; Asya'ya göre şiiri şiir yapanın yalnız ilham olmadığını, ilhamın tek başına bir şey ifade etmediğini, iyi ve kaliteli bir şiir için ilhamla birlikte şiir üzerinde uzun ve titiz bir çalışmanın da şart olduğunu" dile getirmiştir." diye konuştu. "Şiir kalıba sığmaz" diyen Asya'nın "Şiir, 'dil'in ayağını yerden kesmeli" şeklinde bir tanımlama yaptığını hatırlatan Prof. Birinci, "Asya için şiir hayallerin ve gerçek olanın buluştuğu yerdir. Bu iki kavramı şiirde terbiye eder. Çünkü Asya için ne gerçek ne de hayal tek başına şiir değildir" dedi.

"Bayrak'' şiirinin ilginç öyküsü

Bundan 30 yıl öncesinde gençlik dönemlerinde çıkardıkları 'Devlet Dergisi'nde Arif Nihat Asya'nın pek çok şiirini, hicvini yayımladıklarını söyleyen ve hatıralarını anlatan arkadaşı İbrahim Metin de, şairin unutulmaz şiiri olan Bayrak şiiri ile ilgili şu hatırayı nakletti:

"Asya, Adana'da öğretmenlik yaptığı yıllarda, Adana'nın kurtuluş yılı için öğrencilerinden şiir getirmelerini istemiş. Ancak öğrencilerin getirdiği hiç bir şiiri beğenmemiş ve o gece oturmuş sabaha kadar çalışarak 'Bayrak' şiirini ortaya çıkarmış. Ertesi gün ise bir öğrencisine bu şiirin kendisine ait olduğunu söylememesini tembihleyerek törende okumasını söylemiş. O yıllarda milliyetçi kimliği sebebiyle bazı çevreler tarafından sevilmeyen Asya tepki görür diye şiirin kendisine ait olduğunu ilk başta söyleyememiş."

Bayrak

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü
Kızkardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.
Işık ışık, dalga dalga bayrağım,
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
Sana benim gözümle bakmayanın
Mezarını kazacağım.
Seni selamlamadan uçan kuşun
Yuvasını bozacağım.

Dalgalandığın yerde ne
korku ne keder...
Gölgende bana da,
bana da yer ver!
Sabah olmasın,
günler dogmasın ne çıkar!
Yurda, ay-yıldızının ışığı yeter.

Savaş bizi karlı dağlara götürdügü gün
Kızıllığında ısındık;
Dağlardan çöllere düşürdügü gün
Gölgene sığındık.

Ey şimdi süzgün,
rüzgarlarda dalgalı;
Barışın güvercini, savaşın kartalı...
Yüksek yerlerde açan çiçegim;
Senin altında doğdum,
Senin dibinde ölecegim.

Tarihim, şerefim, şiirim, herşeyim;
Yer yüzünde yer beğen:
Nereye dikilmek istersen
Söyle seni oraya dikeyim!

Ayşe OLGUN


Kağıda basmak için tıklayın.

Gitarın efsane isimleri CRR'de
Cemal Reşit Rey Konser Salonu bu ay bir festivale daha ev sahipliği yapıyor. Doğumunun 100. yılında Jooquin Rodrigo'nun anısına düzenlenen festival nedeniyle birbirinden seçkin müzisyenler ülkemize geliyor. 5 Ocak'ta başlayan festival 11 Ocak'ta sona erecek. Festivalin önümüzdeki günlerdeki programı ise şöyle: 8 Ocak saat 20.00'de 1942 yılında İngiliz bir anne ve Belçikalı bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen ve ilk albümleri 'Stamber Man' ve 'Guitars'la seslerini dünyaya duyuran Philip Catherine ve grubu CRR Konser Salonu'nda bir konser verecek. 9 Ocak saat 19.30'da dünya çapında birçok ödüle layık görülen ve halen Niort Ulusal Müzik Okulu'nda profesör ünvanıyla görev yapan Philippe Villa, 10 Ocak saat 19.30'da ulusal İspanyol ekolünden çeşitli aranjmanların yanı sıra, ağırlıklı olarak yirminci yüzyıl orjinal gitar literatürünü, Klasik ve Romantik Çağ eserlerini içeren repertuvarında, on yedinci yüzyıla ait eserlerin transkripsiyonlarına yer veren Gruber-Maklar Gitar İkilisi'nin konseri gerçekleşecek. Festivalin son gününde ise saat 19.30'da, üstün yeteneği ve uluslararası başaralarından dolayı 1997 yılında Londra Kraliyet Müzik Akademisi üyeliği ile onurlandırılan dünyadaki en yetenekli gitar virtüözlerinden David Russel'in konseri gerçekleşecek. (Tel: 0212-232 98 30)


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...