YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Enerjide dizboyu yolsuzluk

Yeni Şafak'ın ele geçirdiği raporlarda dava açılan firmalara yeni ihaleler verildiği, ihale şartnamelerinin değiştirildiği, birçok işin ise ihalesiz bazı firmalara verildiği vurgulandı.

Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında incelemeye alınan TEAŞ'ın enerji ihalelerinde inanılmaz usulsüzlükler yapıldığı ortaya çıktı. Operasyonun başlamasına neden olan Konya Yenişehir İletim Hattı İhalesi'nin dışında bir- çok enerji ihalesinde de usulsüzlük olduğu belirtildi. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği Teftiş Kurulu raporları ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında, usulsüzlük yapılan birçok enerji ihalesi tek tek sıralandı.

Raporlarda, operasyonun başlamasına neden olan Konya Yeşilhisar İletim Hattı ihalesi için ise, 224 kilometre uzunluğundaki hattın, 1997 yılında yatırım programına alındığı 7 Ekim 1998 tarihinde işin daha kısa sürede yapılması için, işin üçe bölünerek ihale edildiği belirtiliyor. İhale bedelinin 5.7 trilyon lira olduğu ve ihale sözleşmesine göre, işin 31 Aralık 1999'da tamamlanacağı kaydediliyor.

Raporlarda, TEAŞ ihalelerinde kurum tarafından dava açılan firmalara yeni ihaleler verildiği, ihale şartnamelerin değiştirildiği, bazı ihalelerde alınan malzemelerin kullanılamadığı, birçok işin ise ihalesiz olarak bazı firmalara verildiği vurgulandı. Müfettiş raporlarında, örneğin TEAŞ Teftiş Kurulu tarafından yapılan incelemelerde 6 firmaya fazladan enerji teşviği ödemesi yapıldığı belirtildi. Yine, KKTC Gaz Türbinleri yedek malzeme alımı ihalesini ABD'li OMEGA firmasının kazandığı, ancak firmanın malzemeleri eksik teslim ettiği belirlendi. TEAŞ'ın eksik teslim edilen malzemeler için firma hakkında dava açtığı, dava devam ederken firmaya yeni bir ihale daha verildiği kaydedildi. Teftiş Kurulu'nun incemelerine göre, ikinci ihaleyi OMEGA firmasına veren ihale komisyonunda, önceki işle ilgili firma hakkında dava açan hukuk müşavirlerinin de bulunduğu belirtildi. Firmanın, ikinci ihalede de usulsüzlük yaptığı vurgulandı. TEAŞ Teftiş Kurulu müfettişlerinin incemelerine göre, Afşin Elbistan Termik Santralı İşletme Müdürlüğü'nün ihtiyacı olan çelik kordu alım ihalesinde de usulsüzlük yapıldı. İncemelere göre, ihalede Çin'den alınan çelik kordların tamamı hasarlı çıktı.

Dünya Bankası'nı bile dolandırmışlar

Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında incelemeye alınan TEAŞ'ın, Dünya Bankası'nı bile kandırdığı belirlendi. TEAŞ'ın, enerji projelerinin daha sağlıklı takip edilmesi için yeni bir yazılım programı aldığı ve programın parasının ise Dünya Bankası'ndan sağlanan 11.5 milyon dolarlık kredi ile ödendiği belirlendi. Toplam 11.5 milyon dolara mal olan programın tamamlandıktan sonra ise çalıştırılamadığı kaydedildi.



Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...