YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Çin ile derin işbirliği

Ortaasya, İran, Türkiye ve ortadoğuya yönelik açılımlarını sürdüren Çin yönetimi, askeri ve güvenlik eksenli ilişkilerini ekonomik alanlara da yayıyor.

Ortaasya, İran, Türkiye ve ortadoğuya yönelik açılımlarını sürdüren Çin yönetimi, askeri ve güvenlik eksenli ilişkilerini ekonomik alanlara da yayıyor. Çin ile Türkiye arasında son yıllarda yapılan çok sayıda resmi ziyaretlere bir yenisi daha eklendi ve Çin Devlet Başkanı Jang Zemin'in geçen yıl yaptığı Türkiye ziyaretinin ardından, Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan Türkiye'ye geldi. Askeri teknoloji, ortaasyadaki iç güvenlik sorunları, Doğu Türkistan'daki özgürlük hareketinin kırılması ve Türkiye'deki Doğu Türkistanlıların faaliyetlerinin engellenmesi öncelikleriyle başlayan Türkiye-Çin ilişkileri, son yıllarda hızla gelişti ve Ankara'nın D. Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele edenleri 'terörist' olarak nitelemesine kadar vardı. Türkiye'ye gelen Çin Dışişleri Bakanı dün Ankara'da Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüştü.

Ortak Eylem Planı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le biraraya gelen Jiaxuan, "Türkiye ile Çin arasındaki ilişklerin güçlendirilmesi" gerektiğine değindi. Dışişleri Konutu'nda bir araya gelen iki Dışişleri Bakanı, görüşmelerinin ardından yaptıkları ortak basın açıklamasında, Türkiye ile Çin arasında ticari ve ekonomik işbirliğini artıracak, "Eylem Planı"nın imzalandığını belirtti. İmza töreninin ardından konuşan Jiaxuan, Eylem Planı'nın, Çin Devlet Başkanı Jang Zemin'in Türkiye ziyareti ile başlayan olumlu ilişkileri geleceğe taşıması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. Jiaxuan, karşılıklı yarar ve ortaklık ilişkilerinin bu plan sayesinde artacağını, "Bu Eylem Planı 21. yüzyılın İpek Yolu'nun Türkiye ile Çin arasında kurulmasına hizmet edecek" cümleleriyle ifade etti. Yeni yüzyılda Türkiye ile Çin arasında ortaklık ilişkisi kurulması gerektiğini söyleyen Jiaxuan, eylem planının Zemin'in ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaların uygulanması amacını taşıdığını ifade etti.

Siyasi istişareler sürecek

İsmail Cem ise, bu işbirliğinin artırılması için dışişleri bakanlıklarının ekonomi birimlerinin karşılıklı olarak koordinasyon çalışmalarına başlayacağını söyledi. Ekonomik faaliyetlerin artırılması için siyasi zeminin şart olduğunu vurgulayan Cem, Eylem Planı'nda görüş birliğine varılan konuları, "GAP projesine Çinli yatırımcıların yatırım yapmasını sağlamak, Çin'in batı ve orta kesiminde uygulamaya konulan büyük yatırım ve projeler için Türkiye'nin desteğini sağlamak, küçük ölçekli enerji projeleri için karşılıklı işbirliğini geliştirmek ve Kars-Tiflis demiryolunun finansmanının Çin tarafından yapılması" diye sıraladı. Cem, "Siyasi istişareler devam edecek" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Clinton planına red
Filistin, İsrail'in etkisinde kalmakla suçladığı Clinton'ın barış planını reddetti. İsrail ise, mültecilerin dönmesine imkan vermeyen plana 'evet' dedi. CIA denetimindeki toplantı da sonuçsuz kaldı.
Saddam: Avrupa bedel ödüyor
Avrupada Balkan Sendromu tartışmaları sürerken Irak lideri, uranyumlu silahların Irak halkına karşı kullanıldığını hatırlatarak, "Şimdi de Avrupa bedel ödüyor" dedi.

Celal Talabani Ankara'ya geldi
Türkiye'nin Kuzey Irak'ta KYB güçleriyle birlikte PKK teröristlerine karşı harekata giriştiği iddia olunurken; Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Türkiye'ye geldi. KYB lideri Talabani'nin Kuzey Irak'taki son gelişmeler hakkında, Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Talabani'nin ziyaretinin "gündem"le ilgili olmadığını, ziyaret tarihinin Kuzey Irak'ta harekat tartışmalarının başladığı güne denk gelmesinin "tesadüf" olduğunu kaydettiler. Bakanlık kaynakları, Talabani'nin ziyaretinin organizasyonuna da açıklık getirmediler. Bu arada, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta iddia edildiğinin aksine on bin değil, 1200 askerinin bulunduğu ve PKK güçlerine karşı Talabani birliklerine destek verdiği iddia olundu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...