YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Ecevit'ten sert tepki


Başbakan Ecevit, Hürriyet'in "Beyaz Enerji Operasyonu'nu Bakan değil jandarma başlattı" haberini "hükümeti devre dışı bırakma gayreti" diye değerlendirdi

Başbakan Bülent Ecevit, "Beyaz Enerji" Operasyonu'yla ilgili olarak, bir jandarma generalinin ağzından "Düğmeye Cumhur Ersümer değil, biz bastık" manşeti atan Hürriyet'e sert tepki gösterdi. Bu girişimi "hükümeti devre dışı bırakma çabası" olarak değerlendiren Ecevit, "Bu tür iddialar asla kabul edilemez. Bu yayını yapanlarla ilgili gerekli soruşturmalar başlatılacaktır" dedi.

Başbakan Ecevit, dün sabah, gazete haberiyle sarsıldı. Ecevit'in talimatıyla önce İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile ayrı ayrı görüşen Hüsamettin Özkan, daha sonra konuyla ilgili Başbakan Ecevit'e bilgi verdi. Bunun üzerine Başbakanlık'ta bir basın toplantısı düzenleyen Ecevit, iddiaların "kabul edilebilir olmadığını" bildirdi.

Hareket, hükümete yönelik

Ses tonu ve hareketlerinden oldukça sinirli olduğu gözlenen Ecevit, önce 57. Hükümet'in, "yolsuzlukların ve rüşvetin üstüne şimdiye kadar görülmemiş kararlılıkla yürüdüğünü" hatırlattı.

Ecevit, şöyle konuştu: "Güya Enerji Bakanlığı'nın bilgisi dışında, enerjiyle ilgili, elektrikle ilgili birtakım soruşturmalar jandarma tarafından gündeme getirilip açıklanmıştır. Hükümet sanki devre dışı bırakılmak istenmektedir. Bu arada ilgili Bakan için 'düğmeye o değil biz bastık' ifadesi kullanılmaktadır. 'Bakan'ın ismini çizin' yollu iddialar, ifadeler yer almaktadır. Bunlar son derece yakışıksızdır, kabul edilemeyecek bir tavırdır, demokratik hukuk devletiyle kabul edilemeyecek, bağdaşamayacak bir davranıştır. Bu konunun üzerine yürüyeceğiz. Kimler bu yayını yaptırmışlardır, bununla ilgili incelemeleri yapacağız."

Kötü kuşkular uyanıyor

Ecevit, "Sizce neden böyle bir ayrım yapılıyor?" sorusuna ise, "Tabii bu insanda türlü kuşkular uyandırıyor. Fakat bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Bu konularda demokratik hukuk devleti kuralları içinde hükümet bütün gayreti göstermektedir. Sanki bu gayrete gölge düşürecek şekilde bir imada ve iddialarda bulunulmaktadır. Bu tür davranışlar ülkemizin, devletimizin dünyadaki saygınlığına da gölge düşürmektedir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu davranışın, yakışıksız davranışın sorumlularını tespit etmek için gereken girişimlerde bulunacağız" cevabını verdi.

Kıvrıkoğlu'nu aradım

Bu konuda nasıl bir yöntem izleneceği sorusunu "Bakalım. Onu kararlaştırırız" diye cevaplayan Başbakan Ecevit, konuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nu telefonla aradığını söyledi. Ecevit, Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun da bu duruma üzüldüğünü ve onun da gereken incelemeyi yapacağını ifade etti.

Neden jandarma yaptı?

Beyaz Enerji Operasyonu'nun neden jandarma tarafından yapıldığı konusunun merak edildiğinin ifade edilmesi üzerine Ecevit, "O da benim zihnimde bir soru işareti. Bütün bunları inceleyeceğiz ve demokratik hukuk devletinin tüm kuralları ile işlemesini sağlayacağız" diye konuştu.

Ecevit, Enerji Bakanlığı'ndaki soruşturmaların nasıl yürütüldüğüne dair sorular üzerine, "Bu soruların muhatabı Adalet Bakanlığı'dır" dedi.

Korgeneral Başbakanlık'ta

Bu arada Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Ahmet Özteker, liderler zirvesi devam ederken Başbakanlık Merkez Binası'na geldi. Özteker, burada 20 dakikaya yakın bir süre kaldı.

Konuşmama gerek kalmadı

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, "Beyaz Enerji Operasyonu" hakkında gerekli açıklamaların yapıldığını ifade ederek, "Benim bir şey söylememe gerek kalmadı" dedi. Ersümer, gazetecilerin, "Bu haberin çıkmasını neye bağlıyorsunuz" sorusu üzerine, "Çeşitli değerlendirmeler yapılıyor işte, bu haberin niye çıktığına dair" karşılığını verdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Kutan: Yanlış anlaşıldım
İl başkanları toplantısındaki sözlerinin yanlış aksettirildiğini belirten FP lideri Kutan, "Ben de dahil, kim partiyi zaafa uğratacak beyanlarda bulunursa reaksiyon gösterin" dediğini bildirdi.
'Davayı RP kazanır' AİHM'in, "Bir parti, program ve tüzüğündeki görüşleri ile isminden dolayı kapatılamaz" görüşü, 16 Ocak'taki RP davasında sonucun RP lehine çıkacağını gösteriyor.
Özkök: Haberimiz doğrudur
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni CNN Türk'te yayınlanan "Manşet" programında, haberini savundu. Mehmet Ali Birand'ı yanıtlayan Özkök, "Askeri yetkili açıklık getirdi; 'Düğmeye o değil, biz bastık" şeklinde Beyaz enerji Operasyonu haberinin doğru olduğunu iddia etti. Özkök, arkadaşlarına güvendiğini, haberin sonuna kadar arkasında olduğunu belirterek, "Zaten, haberin doğruluğu değil niye yayınladığımız tartışılıyor. Kasırga operasyonunda niçin bir şey söylenmiyor da burada bir eski bakan gözaltına alındığı için tepki gösteriliyor" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...