YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Enerjiye KDV yok

Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında sorun olan enerji devirlerindeki 510 milyon dolarlık KDV problemi, kanunda yapılacak bir değişiklikle ortadan kaldırılacak.

Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında sorun yaratan enerji devir bedellerindeki katma değer vergisi sorunu, "Enerjiye KDV istisnası" yoluyla çözülüyor. Alınan bilgiye göre, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bir yazı göndererek "Enerji devir sözleşme bedellerinin de yüzde 17 KDV'ye tabi olduğunu hatırlattı.

Maliye Bakanlığı'nın "Sözleşmenin imzalandığı gün, KDV'nin yatırılması gerekir" demesinden sonra başlayan KDV anlaşmazlığı bir dizi toplantıya neden oldu. Maliye Bakanı Sümer Oral ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in ikili görüşmesinde de çözülemeyen KDV sorunu için ilgili kuruluşların bürokratları da ardarda toplantılar yaptı.

Bu toplantılarda Enerji Bakanlığı tarafı, enerji devirlerinin satış olmadığını, kiralama niteliği taşıdığını bu nedenle KDV'ye tabi tutulmaması gerektiğini savundu. Enerji yetkilileri, 1997'de Gelirler Genel Müdürlüğü'nün de bu yönde sözlü görüş beyan ettiğini, 1998'de kendilerinin istediği yazılı görüşe iki yıl cevap verilmediğini vurgulayarak, "Biz de sözleşmeleri KDV'siz devire göre hazırladık. KDV'de ısrar edilirse, bazı devirlerin yapılamaması durumu da ortaya çıkabilir" açıklamasında bulundular.

Maliyeciler ise KDV Kanunu gereğince GSM lisans devirleri gibi enerji devir bedellerinin de yüzde 17'lik genel KDV'ye tabi olduğunu, bu çerçevede işletme hakkını alan firmaların bedelin yanı sıra ayrıca KDV ödemesi gerektiğinde ısrar etti.

Kanun değişikliği gündemde

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, kanun değişikliğinin zorunlu olduğunu her ortamda dile getirdi ve sonuçta enerji devir sözleşme bedellerinden KDV alınmaması için yasal düzenlemeye gidilmesi görüşü benimsendi. Edinilen bilgiye göre, bireysel emekliliğin vergisel boyutunu düzenleyen vergi tasarısının TBMM'de görüşülmesi sırasında verilecek bir önerge ile enerji devir sözleşme bedellerine de özelleştirmede olduğu gibi KDV istisnası getirilecek. Böylece 3 milyar dolar gelir beklenen devir bedellerindeki 510 milyon dolarlık KDV gelirinden feragat edilmiş olacak.

Öte yandan, bireysel emekliliğe ilişkin vergi düzenlemelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında bireysel emeklilik gelirlerine enflasyondan arındırma gündeme da gelecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...