YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Dekana çirkin saldırı


Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Zekeriya Beyaz, yanındaki korumaları ve sivil polislere rağmen kimliği henüz tesbit edilemeyen, ancak okul dışından olduğu öğrenilen biri tarafından bıçaklandı.

Başörtüsü ve örtünmenin Kur'an-ı Kerim'de yeri olmadığını ve başörtüsüz namaz kılınabileceğini iddia ederek kamoyunun dikkatlerini üzerine çeken Marmara Üniresitesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, dün öğrencilerle yaptığı toplantıda çıkan tartışma sonucu, bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Saat 14.30 sıralarında meydana gelen olay alınan bilgilere göre şöyle gelişti:

Sabah saatlerinde öğrencilerle bayramlaşma ve okulun sorunlarını paylaşmak için bir toplantı yapan ve başörtüsü ile ilgili uygulamaların yasalar çerçevesinde uygulanacağını ve bu konuda öğrencilerin hassas davranması gerektiğini belirten Zekeriya Beyaz ile öğrenciler arasında sert tartışmalar çıktı. Bu tartışmalardan sonra gündüz grubu öğrencileri Beyaz'ı protesto etmek maksadıyla toplantı salonunu terkettiler.

Adım adım gelen provakasyon

Bunun üzerine gerginleşen ortamdan sonra Fakülte içinde görevli sivil polisler ile diğer güvenlik güçleri önlem için çağrıldı. Toplantının ikinci bölümüne geçildiği saat 14.30 sıralarında kalabalık öğrenci gurubunun içinden, öğrenciler tarafından da tanınmayan ve "kısa boylu, zayıf" olarak tanımlanan bir kişi, elindeki bıçakla Beyaz'a doğru yürüyerek bıçağı rastgele sapladı. Boğazından, kalbinin altından ve midesinden üç bıçak darbesi alan Prof. Dr. Beyaz, kanlar içinde yere yığılırken saldırgan da çıkan kargaşadan istifade edip izini kaybettirdi. Olaydan sonra yine tartıştığı öğrenciler tarafından Koşuyolu Polis Hastanesi'ne kaldırılan Beyaz, burada ameliyata alındı.

Öğrenciler kan verdi

Üsküdar Emniyet Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucunda saldırgan şahıs kısa sürede yakalanırken, bıçaklı saldırının hemen ardından seri operasyonlara başlayan polis, çok sayıda öğrenciyi gözlem altına aldı. Okuldaki öğrencileri de parmak izini alarak ve kontrollü olarak tahliye eden polis gönüllü görgü tanıklarının da ifadesine başvurdu. Buradan iki otobüs ile karakola götürülen 80 öğrenci gözaltına alındı. Öğrencilerin sorgulamalarına devam edilirken, kan kaybeden Beyaz için kan vermek üzere dört öğrenci de hastaneye gitti. Beyaz'ın iyileşmesi için kan vermeye giden dört kişiden birinin başörtülü bir kız öğrenci olduğu öğrenildi. Gözlerinin önünde, sivil polisler ve Beyaz'ın özel korumasının yanında saldırıya uğramasına şakınlık ve üzüntüyle şahit olan öğrencilerin üzüntülü oldukları gözlemlendi.

Sağlık durumu iyi

Zekeriya Beyaz'ın ameliyatını gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Kemal Oktay, Beyaz'ın hastaneye getirildiğinde şokta olduğunu, çenesinde ve gövdesinde olmak üzere üç yara izi bulunduğunu açıkladı. Oktay, 1.5 saat süren ameliyat sonrasında Beyaz'ın hayati tehlikeyi atlattığını da kaydetti.

Saldırı kınandı

Marmara İlahiyat Fakültesi Dekanı Zekeriya Beyaz'a yönelik saldırı, sivil toplum örgütleri tarafından kınandı. Mazlum- Der İstanbul Şube Başkanı Av. Ahmet Selamet, saldırının bir şiddet eylemi olduğunun altını çizerek şiddetle kınadıklarını söyledi. Dekanlığa atanan Beyaz'ın başörtüsü yasağı ile ilgili uygulamalarını protesto etmek için bir süre önce fakülteden ayrılan Prof. Dr. Hayreddin Karaman da, olayı kınadığını söyledi. "Böyle bir eylemi olsa olsa dışarıdan bir provakatör yapar" diyen Karaman şöyle konuştu: "Çünkü böyle bir davranış mağdur olanları haksız duruma sokar. Bu sebeple de bir öğrencinin değil bir provakatörün dışarıdan yani bu yasağı uygulanmasını isteyen birilerinin yaptığını düşünüyoru". Ak -DerYönetim Kurulu Üyesi Tuğba Akyüz de, olayı kınadıklarını belirterek "Dileğimiz, bu olayın zaten mağdur olan öğrencilere karşı yeni bir baskı politikası geliştirmek için gerekçe olarak gösterilmemesi".

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...