YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Plaketler ellerinde kaldı

'Divan' şehri Kaşgar ve Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünde anma gecesi düzenleyen Doğu Türkistanlılar'ı, davet ettikleri yazar ve siyasiler yalnız bıraktı.

Çin zulmünden kaçarak arkalarında akrabalarını, evlerini, topraklarını bırakan Doğu Türkistanlılar, 'divan' şehri Kaşgar'ın ve Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin yıldönümünde anma gecesi düzenlediler. Salonu tıklım tıklım dolduran Doğu Türkistanlılar'ı, davet ettikleri yazar ve siyasiler yalnız bıraktılar. Geceye eski Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Başkanı Turan Yazgan dışında katılan olmadı. Davet edilen siyasi ve yazarlardan bir kısmı telgraf gönderme nezaketinde bulunurken, davetlilerin büyük bir çoğunluğu ise söz verdikleri halde plaketlerini bile almaya gelmediler.

Zulüm, akıl almaz boyutta

Bu arada eski Bakan Namık Kemal Zeybek'in katılması karşısında süprizle karşılaştıklarını söyleyen Doğu Türkistanlılar, eski Bakan'a plaket hazırlamadıkları için özür dilediler. Geceye katılan Namık Kemal Zeybek, Çin'in Doğu Türkistanlılar üzerine uyguladığı zulmün akıl almaz boyutlarda olduğuna dikkat çekerek, başta Türkiye olmak üzere dünyanın bunu görmezlikten geldiğini ifade etti. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise, Zeytinburnu ilçesinde Çin zulmünden kaçarak Türkiye'ye gelen çok sayıda Doğu Türkistanlı vatandaşın bulunduğunu hatırlatarak, "Yaptığımız görüşmelerde Çin'de yaşadıkları zulümleri anlatıyorlar. Gerçekten çok büyük zulümlerle karşılaşmış vatandaşlarımız var" dedi.

Vatanlarında azınlık oldular

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Turan Yazgan, Doğu Türkisanlılar'ın kendi vatanlarında yaşadıkları katliamlar nedeniyle azınlık durumuna düşürüldüğüne dikkat çekerek, "Çin, bütün dünyanın gözü önünde akıl almaz gaddarlıklar yaptı ama ne dünyanın ne de Türkiye'deki yetkililerin sesi çıktı. Oysa bugün Doğu Türkistanlılar'a yapılan işkenceler, gaddarlıklar, yarın diğer Türk Cumhuriyetleri'nde de gerçekleşecektir. Bu katliamlara bu yüzden hiç birimiz sessiz kalamayız" diye konuştu. Yazgan, sadece Çin'de değil birçok dünya ülkesinde azınlık olarak yaşayan Türkler'in aynı zulmü gördüklerini anlattı. Doğu Türkistanlı dernek ve vakıf başkanları da Çin'in yaptığı zulümleri anlatarak, yaşanan zulümler karşısında Türk hükümetinin Çin devleti ile ilişkilerini bozmamak adına ses çıkarmamasının kendilerini üzdüğünü ifade ettiler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...