YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Nemrut'suz İbrahim olunmaz

Rahmetli Akif İnan ölümünün birinci yılında Urfa Belediyesi Başkanı Ahmet Bahçıvan'ın öncülüğünde düzenlenen değişik etkinliklerle anıldı.

Önümüzdeki yıllarda bu anma programlarının "Mehmet Akif İnan Kültür Haftası" adıyla her yıl daha da zenginleştirilerek tekrarlanması, Urfa'yı yeniden kültür, düşünce ve sanatın odağına taşıyacaktır.

İnan'ın anısına, Türkiye Yazarlar Birliği ve belediye, Ahmet Kot'un katkılarıyla "Akif İnan Kitabı"nı hazırlayarak, cumhuriyet dönemindeki düşünce ve sanat hareketlerini araştıracaklara kaynaklık edebilecek bir çalışma ortaya koydu.

İnan'ın şiir ve düşüncesinde Medine ve Kudüs'ün neden bu kadar büyük yer tuttuğunu üç gün süren Urfa gezisinden sonra daha iyi anladım. Hicret yurdu Medine ve barış şehri Kudüs gibi, hakkın güce üstün geldiği Urfa da bir 'Peygamber'ler şehri.

"Medeniyet"lerin harman olup, bütün yeryüzüne savrulduğu bir dünyada Urfa'nın yeri ve önemi bir kat daha artıyor. Urfa "güzel" ile "çirkin", "doğru" ile "yanlış", "haklı" ile "güçlü", "bilen" ile "bilmeyen" çatışmasının evrensel simgeleri olan Hz. İbrahim ile Nemrut'un şehri.

"İbrahim" ile "Nemrut"un çatışması 'Kıyamet'e kadar devam edecektir. Kimsenin bu çatışmadan kaçması mümkün değildir. Çünkü Nemrut'suz İbrahim olunmaz. Bu yüzden, dil ve gönül ustası Mustafa Seçkin "Nemrud'u olmayan İbrahim'e Nemrutça bir bela gerek" demekten geri duramaz.

"İyi" ile "kötü", "doğru" ile "yanlış" ve "haklı" ile "güçlü" çatışmasının insanlık tarihi içindeki dönüm noktalarından biri Urfa'dır. Medeniyetlerin savaşı Urfa'sız açıklanamaz. Tarih boyunca "İbrahim" ve "Nemrut"lar bir arada oldu. Olmaya da devam edecek. Urfa'da olduğu gibi, "İbrahim"ler her zaman üstün gelecektir.

Allah isterse, ateş dağları 'Cennet' bağları olur. İnananların elinde "kor", "gül"e dönüşür.

Urfa "Millet-i İbrahim"in "başşehri"dir. Medine ve Kudüs gibi, Şam ve Bağdat'a el uzatmak da ona düşer. Bu yüzden, İnan'ın yüzü Mekke'ye dönükken, bir eli Medine'de bir eli de Kudüs'teydi..

Şair Nabi Kültür Merkezi'nde İnan'ı anma toplantısına Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Şükrü Karakaya, Mehmet Doğan, Çetin Baydar, Mehmet Oymak ve ben konuşmacı olarak katıldım. Toplantıyı Mehmet Attila Maraş yönetti.

Toplantının açış konuşmalarını Ahmet Bahçıvan, Dr. Nazif Öztürk, Hüseyin Tanrıverdi ve Fatih Uğurlu yaptı.

Dünyayı kuşatan Nemrut'lara karşı verilen savaşın öncüleri şairlerdir. Onlar bütün dünyayı pasaportsuz dolaşırlar. Hiçbir güç onlara engel olamaz.

İnan Urfalı olduğu kadar Kudüslü'ydü.

Filistinliler Mescid-i Aksa'nın tapusu ona verdiler.


9 OCAK 2001


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...