YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 

 

Dilsizlerin dili

Internet ortamının hararetli gezginlerinden sayılmam. İlk intibalarım da ne yazık ki müsbet değil(di)... Bu ortamın hep vakit öldürmek isteyen gençlerin ya da gevezelik yapacak partner arayan başıboşların işine yarayacağını düşünürdüm. Nitekim günlük gazeteleri ve satın almakla başa çıkamadığım bazı dergiler ile kimi elektronik yayınları takip etmekten gayrı bir yararını gör(e)medim önceleri...

Bu arada uzun bir süredir ölmüş bulunan 'mektuplaşma' geleneğinin yeniden dirilmesini sağlayan elektronik haberleşmenin hakkını yememem gerekir; zira birçok eski dostumla bu yolla irtibat kurabildim ve halen irtibatı ancak bu yolla muhafaza edebiliyorum. E-mail olmasaydı, okurun neler düşündüğünden de ânından haberdar olamayacaktım; zira gazeteye uğramadıkça postakutumda biriken mektup ve faksları almam mümkün olamıyordu; aldığımda da üzerinden çok zaman geçmiş bulunuyordu. Ne var ki bir seneyi aşkın bir süredir internet aracılığıyla bu sorun ortadan kalkmış durumda...

Bu arada aktüel konularla arası pek iyi olmayan benim gibi bir münzevînin (!) bile işine yarayacak bazı siteler keşfettiğimi belirtmeliyim; tabir-i meşhûrla dünyada neler olup bittiğini bu sayede izleyebiliyor; birtakım forumlar vasıtasıyla Konuşan Türkiye'nin ne denli azîm bir felâket demek olduğunu bi-hakkın görebiliyorum. (Öyle ki en ciddi forumlarda dahî sövgülerin bini bir para!)

Her neyse... Gerçek demokrasinin ancak sanal ortamlardan sudûr edebileceğini iddia eden zevâtın haklı olduğunu itiraf etmeliyim. Lâkin itirafıma, bu keşmekeşin gerçek ortamlara intikal edememesine sevinmemiz mi üzülmemiz mi gerektiğine karar verememiş olduğumu da eklemeliyim. (İntikal etseydi herhalde Platon haklı çıkar, demokrasinin anarşi formatında sudûru işten bile olmazdı.)

Internet hakkındaki intibalarımla sizleri meşgul etmemin nedeni, internetseverlerin sevincini artırmak ya da internetsevmezleri bu sanal ortamdan uzak tutmak değil elbette... Nasıl olsa bu bid'at-ı ecnebiye fikir ve kültür hayatımızı bir şekilde etkisi altına alıyor ve bu gidişle daha da alacağa benziyor. Binaenaleyh beni bu yazıyı yazmaya sevkeden esas âmil biraz farklı...

Geçen ay, merhûm Hâfız Ali Rıza Sağman'ın kızı Mediha Hanımefendi ile damadı Vasıf Işık beyefendi aradılar. Öteden beriden konuşurken bir ara merhûm Ali Rıza Sağman'ın biyografisine www.turkmusikisi.com'da yer verildiğini söylediler. Ben de ilk fırsatta siteyi ziyaret ettim; merhûmla ilgili kısmı kaydedip arşivime attım ve fakat iş bununla kalmadı; sonunda sitenin müdavimlerinden biri haline geldim.

Bu siteyi hazırlayan zevât-ı muhteremeyi şahsen tanımıyorsam da "âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" fehvasınca çok kıymetli bir hizmet îfa ettiklerini, hakikaten önemli bir boşluğu doldurduklarını ve mûsikîmiz hakkında fevkalâde değerli tedkikler neşrettiklerini söyleyebilirim.

Sadece benim gibi Türk Mûsikîsi nazariyâtına meraklı amatörlerin değil, mûsikîmize bizâtihi sazıyla, sözüyle, sesiyle emek veren bütün mûsikîseverlerin, mûsikîşinasların dahî ziyadesiyle istifade edebilecekleri müstesna web vâdilerinden biri www.turkmusikisi.com.

Sûfilerin "Dilsizlerin dili" şeklinde tesmiye ettikleri bu İlm-i Şerîf'e gönül vermiş bir avuç insanın emekleriyle hazırlanan sitede Türk Mûsikîsi'nin usûl ve nazariyâtı hakkında kapsamlı ve detaylı ma'lûmât verildiği gibi, fasıl, taksim, nota, ahenk sistemi, vs. çeşitli nazarî ve hatta amelî konularda müstakil tedkikler de yayımlanmakta, kıymetli bestekârların biyografilerinin yanısıra Türk Mûsikîsi'nin sazlarına, bestelerine, güftelerine dâir çok değerli bilgiler aktarılmaktadır.

Salt bilgi mi? Hayır! Aynı zamanda sahih bir tavır, saygın bir duruş ve alkışlanması gereken bir gayret ve emek...

Sakın mübalağa ettiğimi düşünmeyiniz lütfen; bu bir avuç insan böylesine değerli bir işi gerçekleştirmekle bu memleketin -neredeyse istikbalden ümidini kesecek raddeye gelmiş- insanına sadece hüsn-i sadâ için değil, hüsn-i edâ için de aşk u şevkin lüzûmunu ihtar etmiş oluyorlar. (Aferin erbâb-ı aşkın kuvve-i bâzusuna!)

Mûsikîmiz hakkında bilgi edinmek, kaynaklarımıza ulaşmak ve mûsikîseverlerle haberleşmek isteyen herkese bu siteyi ziyaret etmesini sâlık veririm; Yahya Kemal ne güzel demiş:

Çok insan anlayamaz eski
mûsıkîmizden,
Ve ondan anlamayan bir şey anlamaz
bizden!

Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum: sa'y u amelleri meşkûr olsun!


26 OCAK 2001


Kağıda basmak için tıklayın.

Dücane Cündioğlu

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...