YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kemerde delik kalmadı

Halkın alım gücü son 5 yılın en düşük seviyesine inince piyasada alışveriş durma noktasına geldi. Gıda fiyatlarındaki aylık artış oranı, 1.1 düzeyinde gerçekleşti.

IMF politikaları ile çalışan kesimin kemerlerinde delik bırakmayan hükümet vatandaşın alım gücünü sıfıra indirerek yüksek enflasyon dönemini bitirdi. Piyasalardaki durgunluğun had safhaya ulaşması gıdada fiyat artış hızını da kesti.

Türk ekonomisi yüksek enflasyon ortamından stagflasyona (durgunluk) doğru hızla yol alıyor. Halkın alım gücünün olmaması yüzünden piyasalarda yaşanan durgunluk fiyat artış hızını kesti. Piyasaların durgun olması nedeniyle fiyat artış hızı yavaşlarken, gıda fiyatlarındaki aylık artış oranı, 1.1 düzeyinde kaldı.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, "gerekli asgari harcama tutarı olan" yoksulluk sınırı, 4 kişilik bir aile için 540 milyon liraya ulaştı.

Türk-İş Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışmanın sonuçları, Ocak 2001 itibariyle 4 kişilik bir aile için gereken asgari gıda harcaması tutarının, bir önceki aya göre yüzde 1.1 oranında artışla 177 milyon 358 bin liraya ulaştığını gösterdi.

Fiyat artışı azaldı

Gıdada bu ay gerçekleşen fiyat artış oranı, Ocak ayı itibariyle son 5 yılın en düşük değeri oldu.

Araştırmaya göre, "Gıda Harcaması" Ocak 2001 sonuçları şöyle:

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1.1 oranında artışla 177 milyon 358 bin lira.

Gıda harcaması tutarı son 1 yıl itibariyle yüzde 40.4 oranında arttı. Bir önceki yılın Ocak ayında yapılması gereken gıda harcaması tutarı, 126 milyon 353 lira olarak hesaplanmıştı.

Gıda fiyatlarındaki gerileme eğilimi bu ay da devam etti. Ancak gıda için bir önceki yıla göre bugün, yaklaşık 51 milyon lira daha fazla harcamak zorunluluğu ortaya çıktı.

12 aylık ortalamalara göre, gıda harcamalarındaki değişiklik oranı yüzde 46.2 olarak gerçekleşti.

Ocak ayı itibariyle, son 1 yıl içinde yoksulluk sınırı 155 milyon lira ve gıda harcaması tutarı 51 milyon lira artış gösterdi. Buna karşılık asgari ücretteki artış 22 milyon lira oldu, en düşük memur maaşı ise 42 milyon lira arttı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Bankalara neşter
Bankacılıkta reformun zamana yayılmasına karşı çıkan Koçbank Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karaçam, "Ya bankacılık sektörüne acı ilaç ya da yüksek enflasyon" dedi.
Sabancı naylon devi
Dünya devleri arasına giren Sabancı Holding ile bir Fransız ailenin sahibi olduğu ABD'li DuPont grubu arasında, polyester ve endüstriyel naylon alanında global işbirliği oluşturuldu.
Sosyal güvenlik yoksulluğu önler
Dünya ekonomisi hız kesmenin işaretlerini verirken, Dünya Bankası yayınladığı yeni bir raporla, sosyal güvence standartlarının iyileştirilmesiyle dünya üzerinde yoksulluğun daha kolay azaltılabileceğini öngördü. Dünya Bankası tarafından yayınlanan Sosyal Güvenlik Stratejisi (Güvenlik Ağından Sıçrama Tahtasına-From Safety Net to Springboard) raporunda, gelişmiş ekonomilerin gelişmekte olan ülkelere verdiği sosyal güvenlik konusundaki desteğin güçlendirilmesiyle gelişmekte olan ülkelerin küreselleşmenin olumsuz etkilerine ve yoksullaşmaya karşı mücadelenin güçleneceği ifade edildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...