YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Danıştay Başkanı Nuri Alan, idarenin yargının kararlarına uymasını istedi

Keyfi idareye isyan

Danıştay Başkanı Alan, "Yolsuzluk olaylarına karışanların rütbeleri genişledikçe Türkiye'de denetim mekanizmaları işlemez hale geliyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoru önergesinin öngörüşmesi sırasında Bakan Ersümer'in, TEAŞ eski Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Köseoğlu'nun görevden alındıktan sonra 24 saat içinde görevine döndüğü sözlerine cevap veren Danıştay Başkanı Nuri Alan, oldukça ilginç açıklamalarda bulundu. Alan, Köseoğlu'nun açtığı davada, yürütmenin durdurulmasına yönelik kararın 24 saatte değil 72 gün sonra verildiğini belirterek, idari yargı kararlarının, son günlerde, ilgilileri tarafından basına yanlış intikal ettirildiğini söyledi. Nuri Alan, "yolsuzluk olaylarına karışanların rütbeleri ve yolsuzluğun boyutu genişlediği zaman, Türkiye'de denetim mekanizmalarının işlemez hale geldiğini" söyledi.

Bakan Ersümer'in sözlerinin "maksadı aşan ya da yanlış bilgilendirmeden" kaynaklandığını söyleyen Alan, Köseoğlu'nun görevden alındıktan sonra 25 Ekim 1999'da dava açtığını 6 Ocak 2000'de de yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini bildirdi. Alan, "Dolayısıyla 72 gün oluyor" diye konuştu.

5. Daire'nin Köseoğlu'nun görevden alınmasına ilişkin verdiği yürütmenin durdurulması kararına itiraz edildiğini anlatan Alan, "Dava konusu görevden alma işlemine dayanak oluşturacak cezai bir eylemi bulunmaması ve idari yönden görev değişikliği ve görevden alma önerisinin bulunmamasını değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, itirazı reddetmiştir" dedi.

'Denetim mekanizması çalışıyor'

Memurların yargılanmasına ilişkin bir soru üzerine Alan, Türkiye'de denetim mekanizmasının iyi çalıştığını, belirterek, şöyle konuştu:

"Ancak bunun bir polemiğe yol açmamasını temenni ediyorum. Şöyle ki; bu olaylara karışanların rütbeleri ve yolsuzluğun boyutu genişlediği zaman Türkiye'de denetim mekanizmaları işlemez hale geliyor. Burada yargılanan bürokratların yolsuzluklarının Türkiye geneline bakarsanız çok çok büyük olmadığı görülüyor."

Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu açıklamalarına ilişkin bir soruya da Alan, "Eğer idareler hukuka saygılı olurlarsa, bu kararının gereğini yerine getirmeleri lazımdı. Bu kararın gereği olarak şef ve şef yardımcılarının alımları için yapılan yabancı dil sınavı iptal edilmiştir. Artık bundan sonra yetenek sınavı yani ikinci sınav yapılamaz. Ama bu yapılmıştır. Yargı önünde haklarını arayabilirler" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

'69 yalama yaptı'
FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, Anayasa değişikliğinin 'yalama'ya döndüğünü söyledi. "Tartışmalar artık bitsin" diyen Esengün, ortakları, imzalarına sahip çıkmaya çağırdı.
'Bakan suçlu arıyor'
İstanbul Barosu'nun, F Tipi cezaevleriyle ilgili aldığı kararlar yüzünden feshedilmesini isteyen Adalet Bakanlığı'na İstanbul Barosu ile diğer barolardan ve sivil örgütlerden büyük tepki geldi.
İçişleri'nde terör masaya yatırıldı
TBMM İçişleri Komisyonu, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit olması nedeniyle, gündemindeki yasa tasarılarını görüşmedi. İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Pak, İstanbul'da polise yönelik saldırıların ardından Diyarbakır'da meydana gelen saldırı sonucunda, Okkan ve 5 polisin vatan hainleri tarafından hunharca katledildiğini belirterek, bu nedenle komisyonunun gündemindeki kanun tasarılarını gelecek hafta görüşeceğini söyledi. Komisyon Üyesi ve MHP Tokat Milletvekili Hasan Hüseyin Balak, "Siyasi taasuptan kurtulup, sessiz yığın olan polislerin ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Polisler, bugün aldıkları yetersiz ücretler nedeniyle suçun merkezi olan varoşlarda yaşıyorlar" dedi DYP İstanbul Milletvekili Hayri Kozakçıoğlu, gazetecilerin sorularını cevaplarken, emniyet teşkilatının tüm zorluklara karşı mücadele ettiğini belirterek, "Teşkilatın araç gereç ve hertürlü teçhizat eksiklikleri artık giderilmeli" dedi. DYP Antalya Milletvekili Kemal Çelik de, Diyarbakır'daki saldırının, "Diyarbakır Emniyet Müdürü'nün seçilmesi ve yeri" açısından önemli olduğunu ifade etti. Toplantıya katılan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Tahsin Baş, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Baş, "Açıklama yapmak için çok erken" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...