YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'69 yalama yaptı'

FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, Anayasa değişikliğinin 'yalama'ya döndüğünü söyledi. "Tartışmalar artık bitsin" diyen Esengün, ortakları, imzalarına sahip çıkmaya çağırdı.

FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, Anayasa değişikliğine yönelik girişimlerin artık "yalama" haline geldiğini savunarak, "teklifi imzalayanlar, ya imzalarına sahip çıksınlar ya da teklifi ortadan kaldırsınlar" diye konuştu.

Esengün, TBMM'de düzenlediği basın toplantısına, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ile 5 polis memurunun şehit edildiği terörist saldırıyı kınayarak başladı. Esengün, Türkiye'nin birçok önemli sorunla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, Meclis ve siyasi partiler başta olmak üzere tüm toplumsal kesimlerin el ele vererek vatandaşın mutluluğu, huzuru ve ülkenin istikrarı ortak paydasında sorunları çözmesi gerektiğini vurguladı.

Değişiklik beklentisi

Anayasa değişikliği teklifi çerçevesinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Esengün, değişiklik teklifini iktidar milletvekillerinin getirdiğini hatırlattı.

Siyasi partilerin kapatılması davalarında yeni düzenlemeler öngören 69'ncu maddenin iki yıldır süren FP'nin kapatılması davası ile ilişkilendirilemeyeceğini savunan Esengün, bu bağlamda partisinin hiçbir zaman bir pazarlık içinde olmadığını söyledi.

Söz konusu madde çerçevesindeki tartışmanın bir an önce sonuçlandırılması istemini dile getiren Esengün, "Bu iş artık yalama olmuştur. Teklife imza veren milletvekilleri ya imzalarına sahip çıksınlar ya da üzerlerinde birtakım baskılar varsa teklifi ortadan kaldırsınlar" dedi.

Siyasi partilerin kapatılmasını yeniden düzenleyen teklifin demokrasinin vazgeçilmez unsuru siyasi partilere güvence getirdiğini belirten Esengün, şöyle konuştu:

"Kapatılma davası nedeniyle bizim bu madde değişikliğinden bir beklentimiz, bu konuda bir pazarlığımız yoktur. 69'ncu madde değişmese bile partimizin kapatılmayacağına inanıyoruz. FP'nin kapatılacağı yolunda endişemiz yoktur."

Anayasa'da batı standartları

Lütfü Esengün, Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi partilerin üçte iki oy çoğunluğuyla kapatılabileceği şeklindeki düzenlemeye yönelik açıklamasını da eleştirerek, demokratik sistemlerde örneği görülmeyen bu açıklamanın, ihsası rey (oyunu önceden hissettirme) olduğunu ileri sürdü. Buna karşın, Yüksek Mahkeme Başkanı Mustafa Bumin'in önceki gün yaptığı konuşmayı, "tarafsız bir mahkeme başkanının ağzından çıkan güvenceler" saydığını bildiren Esengün, Bumin'in de ifade ettiği gibi Batı standartlarının Anayasa'da yer almasını istediklerini belirtti. Bir soru üzerine Esengün, hükümet kanadından 69'ncu madde konusunda yeni bir mesaj gelmediğini de bildirdi.

Fazilet, AİHM standardı istiyor

FP hükümet ortaklarına, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin standartları 69. maddede yer almalı" dediği bildirildi. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan FP yöneticilerine, "Paketi, Meclis Genel Kurulu'na önümüzdeki hafta getireceğiz. 69. madde üzerinde değişiklikleri Genel Kurul'da önergeler yoluyla yapacağız. Sizin yapılmasını istediğiniz düzenlemeleri bize kısa sürede bildirin"dediği öğrenildi. Fazilet Partisi, siyasi partilerin kapatılması konusunda AİHM standartlarının 69. maddede yer almasını istiyor. Adalet Bakanı Türk ile FP'nin hukukçularından Şeref Malkoç'un 69. madde ile ilgili bir görüşme yaptıkları belirtiliyor. FP'nin hükümet ortaklarına, "AİHM kararları esas alınarak 'Terör ve şiddete bulaşmayan parti kapatılamaz' hükmünün 69. maddeye konulmasını istiyoruz. Bu olmazsa olmaz şartımızdır" görüşünü ilettiği öğrenildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...