YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bakü Avrupalı oldu

Azerbaycan ve Ermenistan dün Avrupa Konseyi'ne tam üye oldu. Törende konuşan Aliyev, Erivan'a sert eleştiriler yöneltti ve Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesini istedi.

Azerbaycan ve Ermenistan, dün düzenlenen törenle Avrupa Konseyi'ne tam üye oldu. Bakü ve Erivan'ın katılımıyla, Avrupa'da demokrasi ve insan haklarının gelişmesi için 1949 yılından bu yana çaba sarfeden bu kuruluşa üye olan ülke sayısı 43'e ulaştı. Avrupa Konseyi'nde düzenlenen törende, Azerbaycan ve Ermenistan'ın milli marşlarının çalınmasından sonra, bina önünde iki ülkenin bayrakları diğer üye ülkelerin bayraklarının da bulunduğu gönderlere çekildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Russel Johnson ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Scwimmer'in de katıldığı törende, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev ve Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan birer konuşma yaparak, katılımla ilgili sözleşmelere imza attılar.

Aliyev: Ermenistan çekilsin

Törende konuşan Aliyev, Ermenistan'ın BM kararlarına rağmen işgal ettiği topraklardan çekilmemesini sert bir biçimde eleştirdi ve Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmemesi halinde, bölgede barış ve istikrarın sağlanamayacağını söyledi. Aliyev, Türkçe yaptığı konuşmada, Ermenistan'ın saldırgan tutumu yüzünden Yukarı Karabağ bölgesinde çok sayıda kişinin göçe maruz kaldığını belirterek, Erivan'ı uluslararası hukuk kurallarını hiçe saymakla suçladı. Aliyev, ülkesinin Avrupa Konseyi ilkeleri çerçevesinde insan hakları ve demokrasinin gelişmesine büyük önem vereceğini bildirdi. Koçaryan ise, Yukarı Karabağ sorununa hiç değinmezken, Avrupa Konseyi'ne tam üye olmaktan dolayı ülkesinin duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu kuruluşun ilkeleri ve kurallarına saygı gösterilmesi konusunda yogun çaba sarfedeceklerini bildirdi.

Koçaryan: İran stratejik ortağımız

Strasbourg'a gitmeden önce Erivan'da İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Hüseyin Namazi'yi önceki gün kabul eden Koçaryan, İran ve Ermenistan'ın birbirlerinin stratejik ortakları olduğunu söyledi. İki ülke arasında ulaştırma, petrol ve doğalgaz boru hatları projelerinin ele alındığı hükümetler arası komisyon toplantısı önceki gün Erivan'da yapıldı. Ttoplantıda, İran'dan Ermenistan'a doğalgaz sevkedilmesini sağlayacak bir boru hattının inşaasının gelecek yıl başlaması kararlaştırıldı. 138 milyon dolara mal olacak boru hattı, 140 km. uzunluğunda olacak.




Kağıda basmak için tıklayın.

AB yolları taşlı
AB yolculuğunda düz yolu bırakan Türkiye engebeli yollara girdi. Yolsuzluk soruşturmaları, Ermeni meselesi ve Türkiye'nin hırçın tavrı AB üyeliğini zorluyor.
En büyük düşünce forumu
Dünyanın en büyük think tank'i olma yolundaki Davos toplantıları dün başladı.

M60 tanklarının yenilenmesi İsrail'in
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, ABD savunma çevrelerinin dergisi olarak bilinen Defense News'a verdiği demeçte, Türk ordusunun elinde bulunan M60 tanklarının modernizasyonunun İsrail ile yapılacağını söyledi. Defense News'un Ankara muhabiri Burak Bekdil imzasıyla yayınlanan röportajda Çakmakoğlu, İsrail'in IMI şirketiyle yapılan modernizasyon görüşmelerinin henüz sonuçlanmadığını, ancak M60 tanklarının bu şirketin katılımıyla modernize edilmesi konusunda fikir birliği içinde olunduğunu belirtti. Çakmakoğlu, Türkiye'nin ana muharebe tankı projesinde ise ilk parçayı oluşturacak 250 tank konusunda kararın verilmesinin ardından bu tankların üretiminin 2004-2008 arasında gerçekleştirileceğini anlattı. Çakmakoğlu, Türkiye'nin savunma alımları için bütçeden fazla miktarda harcama yaptığı yolundaki görüşlere karşı çıkarak, bu programların sadece üçte biri bütçe tarafından karşılanıyor" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...