On soruda Okkan suikasti
Diyarbakır'daki operasyonlar ve ele geçirilen ölüm listesindeki bilgiler, eylemi Hizbullah'ın gerçekleştirdiği ihtimalini güçlendirse de, Gaffar Okkan suikasti kafaları karıştıran pekçok soru işaretini içeriyor.
Önceki gün Diyarbakır'ın Şehitlik semtinde uğradığı bombalı ve silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikasti pekçok soru işaretini içeriyor. Eylemi henüz hiçbir örgüt üstlenmezken Diyarbakır'daki operasyonlar ve Hizbullah'ın ele geçirilen ölüm listesindeki bilgiler eylemi bu örgütün gerçekleştirdiği ihtimalini güçlendiriyor.
Okkan'ın İstanbul'daki operasyondan önce Diyarbakır'dan özel bir ekip gönderdiği ve bu ekibin İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele birimlerine Hizbullah'ın iç yapısı ve eylem tarzıyla ilgili detaylı bilgiler verdiği kaydediliyor. Bunun ötesinde Gaffar Okkan'ın Hizbullah'ın batıya yerleşmeye başladığını gören ve ayrıca Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul'da olduğu bilgisini edinen ilk kişi olduğu belirtiliyor.
Bir Emniyet yetkilisi, "Boş kovanlar ve eylem tarzı başta olmak üzere suikastten kalan tüm ipuçları Hizbullah adresini işaret ediyor. Ancak Hizbullah'ın ilk kez böylesi bir eyleme kalkıştığı gözönüne alınırsa bu bir başlangıç olarak algılanabilir" yorumunu yaptı.
Kafa karıştıran sorular
Gaffar Okkan suikastinde öne çıkan ve zihinleri bulandıran sorular şunlar:
Kritik bir bölgede görev yapan Diyarbakır Emniyet Müdürü'nün zırhlı araç kullanması neden sağlanmadı ve bu tercih neden şehit polis müdürünün inisiyatifine bırakıldı.
Gaffar Okkan, bir süre önce "Çok şey biliyorum, kesin hedefim" derken sadece Hizbullah'ın hedefi olduğunu mu kastetmek istemişti, yoksa başka adres de mi gösteriyordu?
Bombalı saldırı ve çapraz ateş suikastçilerin saldırıdan kesin sonuç almak istediklerini gösteriyor. Yani tarz; bazı örgütlerin intihar timi çalışma usulüyle benzeşiyor. Bu durum, suikastçilerin sağ ele geçirilme ihtimallerini düşürmüyor mu?
İki hafta önce Türkiye'ye ABD pasaportu ile giriş yapan ve bazı hedeflere yönelik saldırılara girişeceği öğrenilen ekibin Okkan suikastiyle ilgisi var mı? Eğer böyle bir ihtimal varsa yurtdışından gelmiş bir ekibin iç bağlantı olmaksızın böylesine profesyonel bir eylemi gerçekleştirebilmesi mümkün mü?
Okkan her ne kadar halkla bütünleşmiş bir Emniyet Müdürü olsa da giriş-çıkış saatleri Emniyet içinde bile bilinmiyordu. Suikast öncesindeki çıkışın trafik kanalında anons edildiği belirtiliyor. Okkan'ı ortadan kaldıran örgüt, polis telsizini dinliyor muydu?
Okkan'ın atamalar sırasında Diyarbakır'dan alınması gündeme gelmişti. Okkan, gerçekten istediği için mi Diyarbakır'da kaldı, yoksa orada kalmaya mı zorlandı?
Olay yerinde Takarof ve Makarof silahlara ait boş kovanlar ele geçirildi. Bu silahlar pek sık kullanılan türden değil ve Hizbullah operasyonlarında örgütün cephaneliklerinde bu silahlardan bulunmuştu. Bu silahlar daha önce herhangi bir eylemde kullanıldı mı?
Ladin'in adamlarının Türkiye'deki ABD hedeflerine yönelik saldırı düzenleyeceğini CIA'in verdiği bilgiler sayesinde öğrenen güvenlik birimleri, neden kendi kurum ve yöneticilerine yönelik eylemlerin istihbaratını edinemiyor?
Bir örgütün böylesi bir eylemden kesin sonuç alabilmesi için çok detaylı istihbarat çalışması yapması gerekiyor. Bitti denilen Hizbullah böyle bir istihbarat çalışmasını nasıl yaptı?
Şüphelerin yoğunlaştığı Hizbullah örgütünü şu anda gerçek anlamda kim yönetiyor? Yurtdışında olduğu sanılan İsa Altsoy mu? Eylemin, Şûrâ'nın onayıyla gerçekleştirilmiş olduğu hemen hemen kesinleştiğine göre örgüt bir dizi eylemin ilkini mi gerçekleştirdi?
|