T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Bilişim Fuarı 4-9 Eylül'de

Türkiye'nin önde gelen dev şirketlerinin yanı sıra, Avrupa ve Uzakdoğu'dan pek çok şirket A CeBIT Event'te ürünlerini sergilemek üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu yıl onuncusu yapılacak olan Bilişim Haftası, her yıl Eylül ayının ilk haftasını, bir teknoloji şovuna ve gelecek senaryolarının oluşturulduğu muhteşem bir şölene dönüştürüyor. Bilişim Haftası kapsamında yer alan, Türkiye'nin ve Avrasya bölgesinin en büyük bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı Bilişim'01 A CeBIT Event'e yerli bilişim devlerinin yanı sıra uluslararası şirketler de büyük ilgi gösteriyor. 4-9 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak olan Bilişim'01 A CeBIT Event'e şimdiden katılımı kesinleşen ülkeler arasında; İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya, Belçika, İsrail, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri ve A.B.D. yer alıyor.

15 ülkeden katılım

Her geçen yıl Türkiye'de giderek büyüyen Bilişim fuarı, geçtiğimiz yıl tüm dünya bilişim şirketlerinin ticaret merkezi haline gelen CeBIT ile birleşerek uluslararası arenaya açıldı. Geçtiğimiz yıl 12 ülkeden katılan 48 yabancı şirkete ev sahipliği yapan Bilişim fuarına bu yıl, 15 ülkeden 100 şirketin katılımı bekleniyor.

Çevre ülkelere ve bölgesel pazarlara açılmak isteyen şirketler için ideal bir bağlantı noktası olan Bilişim'01 A CeBIT Event'te yerini almak üzere Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler de hazırlıklarını sürdürüyor.

Bilişim fuarına katılarak en yeni ürün, teknoloji ve hizmetlerini görücüye çıkaracaklar arasında; Türk Telekom başta olmak üzere, Türkiye'nin en fazla abone sayısına sahip GSM operatörü Turkcell, iletişim devleri Ericsson, Nokia ve Panasonic, Türkiye'nin en büyük hizmet şirketi KoçSistem ve bilgisayar alanında dünya liderleri Microsoft Compaq ve HP dikkat çekiyor.

http://www.bilisim01.com


AltaVista Türkçe konuşacak

AltaVista ile temsilcilik anlaşması imzalayan Kart-Sis, Türkiye'nin Bilgi Teknolojileri alanında yeni bir dönem başlatıyor. Bilişim teknolojisi konusunda Türkiye'nin pazar lideri olan kuruluşlarını biraraya getiren Çözüm Holding'in 'amiral gemisi' Kart-Sis, internet ortamında sunduğu 'arama motoru' ve iş dünyasına yönelik çözümleri ile tanınan AltaVista'nın Türkiye temsilcisi oldu. Kart-Sis Kart Sistemleri Ticaret AŞ Genel Müdürü Dilek Dalay Otağ, "AltaVista'nın sunduğu çözümler sayesinde Türkiye'nin globalleşen iş dünyası için önemli bir adım atıldı" dedi. AltaVista'nın desteklediği diller arasında Türkçe'nin yer almasından gurur duyduklarını belirten AltaVista Kuzeydoğu Akdeniz Bölge Direktörü Stefano Aldrovandi, "artık Türk iş dünyası ile Türkçe konuşulan tüm diğer ülkeler daha da yakınlaşacak" dedi.


BSA'nın yasal statüsü yok!

Kopya yazılımla mücadele etmek amacıyla oluşturulan BSA (Business Software Alliance)'ya aynı adla bir rakip çıktı. Süleyman Uygur adına kurulan BSA-YTK (Bilgisayar Sektörel Araştırma ve Yazılım Takip Koruma Üretim Satış Kullanım Bürosu) ve yine aynı kişinin genel sekreterliğini yaptığı BSA (Bilgisayar Sektörü Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği), tescilli marka sahibinin kendileri olduğunu iddia ediyor. Uygur, BSA'nın kullandığı www.bsa.org.tr web adresini de askıya aldırdı. Uygur, BSA'nın yalnızca ABD'de kurulu bulunduğunu belirterek " yalnızca T.C. sınırları içerisinde kurulu bulunan ve faaliyet gösteren organizasyonlar org.tr alan adı kullanabilir. Yasal bir statüleri yok" dedi. Öte yandan Uygur hakkında dolandırıcılık suçundan açılan davadan 1 ay 11 gün hapis kararı çıktı. Karar temyizde. Uygur, aynı suçtan açılan diğer 7 davanın 4'ünden beraat etti, 2'si takipsizlikle sonuçlandı, bir tanesi ise ticaret mahkemesinde sürüyor.


Bilişimciler, Fortune'da döküldü

Fortune dergisinin yayınladığı, "dünyanın en büyük 500 şirketi" sıralamasında bilişimciler bu yıl alt sıralarda yer aldı. Fortune Global 500 listesinde geçen yıl 13'üncü olan telekom şirketi Nippon Telegraph & Telephone bu 15'inci sırada. BT Net'te yer alan habere göre, bilişim devi IBM de listede 16'ncılıktan 19'unculuğa geriledi. Hitachi ise 23'üncülükten bir basamak yükseldi. En Yüksek Kâr Elde Eden 50 şirket arasında ise bilişim şirketlerinin çokluğu göze çarpıyor. Bu kategoride 6'ıncı sırada Verizon Communications, 8'inci sırada Intel, 9'uncu sırada Microsoft, 10'uncu sırada Philips, 11'inci Siemens, 13'üncü sırada IBM, 14'üncü sırada SBC bulunuyor.


Üçüncülük ödülü Amasya'ya

Kamu sitelerinin en belirgin özelliği tekdüze ve işlevsiz oluşudur. Amasya Valiliği'nin sitesi bunun aksine, profesyonel bir tasarım ve içeriğiyle dikkat çekiyor. Bu nedenle de WEBİDOL Yarışması'nda Türkiye üçüncüsü seçilen site, bu sıralar ödül almanın keyfini yaşıyor. Siteye üçüncülük sertifikası, bir yıllık yayın hakkı, Domain, e-mail, ftp güncelleme, 50mb server alanı, bir yıllık erişim hakkı, Forsnet'e ait sitelerde 500 bin banner gösterimi ödül olarak verildi.


Yurtdışında eğitim

Uluslararası Eğitim adlı site, yurtdışında eğitim imkanlarıyla ilgili bilgi almak isteyenlerin başvurabileceği ana kaynaklardan biri. Sitedeki geniş içerik, lise, mesleki eğitim, akademik program, işletme ve MBA, kariyer-staj ve uzaktan eğitim başlıkları altında ziyaretçilere sunuluyor. Yurtdışına eğitim amaçlı gidenlerin izlenimlerini yazdığı bölüm ve askerlik bölümü ilginç notlarda dolu. http://www.uluslararasiegitim.com


'Dell'i gibi bir web sunucusu

Dell, İnternet altyapısı yazılımlarında öncü firma Inktomi'nin sektör lideri altyapı yazılımı ile PowerEdge sunucularını web uygulamalarının gerçek ustası haline getiriyor. Inktomi Traffic Server Engine üzerine kurulu, Inktomi yazılımını ve Dell PowerApp belleğini içeren Dell PowerEdge 1550 ve 2550 sunucuları, özellikle büyük ölçekli telekomünikasyon şirketlerine, servis sağlayıcılara, web barındırma hizmetinde bulunanlara ve her ölçekli kuruma kurulumu, yerleştirilmesi ve yönetimi son derece kolay bir çözüm sunuyor.


Microsoft'tan KoçSistem'e iki ödül

Yılın Microsoft Sistem Entegratörü ve 'Yılın Yetkili Destek Merkezi' kategorilerinde iki ödüle birden değer görülen KoçSistem, bilişim sektöründe iki ödüllü tek Microsoft iş ortağı oldu. KoçSistem, ödülleri, Koç Holding, Telsim, DZKK gibi büyük projeler ile katılarak değer görüldü. KoçSistem Genel Müdürü Bülent Gönç, "Kendimizi aşmak için çalışırken her ödül bize bir motivasyon kaynağı oldu" dedi.


 
Sanal üniversiteye buyrun!

Türkiye'nin ilk sanal üniversitesi, Microsoft ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl öğrenci alacak. Program, BT sektöründeki açığın giderilmesine de katkı sağlayacak.
Microsoft ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle açılacak olan "Bilgi Yönetimi" programına bu yıl 500 öğrenci alınacak. Daha önce çeşitli üniversiteler, yüksek lisans eğitiminde internet eğitimi başlatmıştı. "Bilgi Yönetimi Programı", Türkiye'de ön lisans düzeyinde internet üzerinden eğitim verecek ilk sanal üniversite olacak. Programın tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga, Türkiye'de BT (Bilgi Teknolojileri) alanında yetişmiş eleman açığının kapatılması için bu projeye başladıklarını ifade ederek, "Türkiye Bilişim Vakfı araştırmasına göre, 70 bin BT elemanı açığı var. Bu açığın kapatılmaması Türkiye açısından büyük tehlikedir" dedi. Maga, programı bitiren öğrencilere üniversite diplomasının yanısıra, Microsoft sertifikası da verileceğini kaydetti.
Anadolu Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Engin Ataç ise, dünyadaki ekonomik krizlerin temelinde eğitimin yattığına değinerek, "Nitelikli insan gücüne sahip olmayan ülkelerin ekonomik kriz yaşamaları kaçınılmazdır" dedi. Programa katılacak öğrencilerden, her öğretim yılı için 700 milyon lira öğrenim harcı alınacak. Bu ücrete, Microsoft yazılımları, CD, kitap ve sınav ücretleri dahil.
Öğrencilere kayıt esnasında, Windows 2000 Professional ile Office 2000 Professional yazılımları verilecek. Öğrencilerin, üniversitedeki öğretim görevlileriyle interaktif iletişimleri için MSN Messenger Service ile Microsoft Comic Chat yazılımlanı kullanılacak. Ders yazılımlarını izlemek içinse öğrencilerin bilgisayarında Macromedia Flash Player 5 yazılımının kurulu olması gerekiyor.
"Bilgi Yönetimi Programı"nda her 16 öğrenciye bir öğretim görevlisi düşecek şekilde planlama yapıldı. Öğrenciler günde 4 saat öğretim görevlilerine sohbet (chat) yoluyla ulaşarak, dersler hakkında görüşme imkanı bulabilecek. Diğer yandan, öğrencilerden gelen e-posta mesajları da en kısa zamanda bu görevlilerce cevaplandırılacak. Verilen ödevler de incelendikten sonra, e-posta ile geri gönderilecek.
bilgi.anadolu.edu.tr

Microsoft OEM ürünlerini Index dağıtacak
Microsoft ve İndex işbirliğiyle ilgili düzenlenen toplantıya, Datagata Genel Müdürü, Mehmet Şahin, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga ve İndex Bilgisayar Genel Müdürü Atilla Kayalıoğlu katıldı. Microsoft ve Index Bilgisayar Microsoft OEM ürünlerinin dağıtımı konusunda bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre Index Bilgisayar, Microsoft OEM ürünlerini Türkiye çapında satma yetkisine sahip oluyor. Microsoft yetkilileri Index'in geniş bayi portföyü, Anadolu illerindeki etkinliği ve bu pazardaki aktif dağıtım yapısı nedeniyle OEM dağıtıcılığı konusunda Index'i tercih ettiklerini belirttiler. Index Bilgisayar'ın OEM pazarında birçok uluslararası markanın dağıtıcısı olan Datagate firması ile bu yıl gerçekleştirdiği stratejik işbirliği anlaşmasının da Index'i seçme konusunda etkiliği olduğu açıklandı.
Kore Havayolları Linux'u seçti
IBM eServer sistemi, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Kore Havayolları, Flight Schedule Enquiry System ve Daily Revenue Accounting System'ini, IBM donanım ve yazılımı üzerinde çalışan Linux ortamına taşıdı. Kore Havayolları, üzerinde Linux çalışan bir eServer z900 ana bilgisayarına IBM WebSphere ve Tivoli sistemlerini uyarladı. Sistem, 3 bini aşkın pilot ve uçuş görevlisinin, gerçek zamanlı online uçuş programı bilgilerini, istediklerinde, güncellemelerini sağlıyor.
29 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED