T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Belleğin dehlizinde

Karısı öldürülen ve hafızasını kaybeden bir adamın intikam dolu macerası, psikolojik yanı ağır basan bir dille anlatılıyor. Akıl Defteri, son ayların en iyi yapımı.

'Memento' / Akıl Defteri, ilginç öyküsü ve son derece başarılı kurgusuyla haftanın ve hatta son ayların en dikkate değer yapımı. Filmde olayları izlerken, intikam mücadelesinde inanılmaz zorluklara / engellere karşı kahramanca bir savaşı mı, yoksa hafıza kaybına uğrayan Leonard'ın nevrozuna dair belirtileri mi; daha da kötüsü bir psikopatın yaşadıklarına bahanesini mi seyrettiğinizi kestirmeniz mümkün olmuyor. Kaçırılmaması gereken filmi Christopher Nolan yazıp yönetiyor.

Kaybetmek ve unut(a)mamak

Leonard Shelby (Guy Pearce), pahalı yaşayan başarılı bir sigorta müfettişidir. Ancak karısının tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından, cinayeti çözmek ve katili bulmak için zor bir mücadelenin içine girer. Şüpheleri polis tarafından dikkate alınmayan Leonard adalet arayışı içindedir.

Ancak karşısına çıkan en büyük engel; hafızası olur. Hafıza kaybına uğramıştır. 'Kaza' öncesi olayları ayrıntılarına kadar hatırlayabilen Leonard, onbeş dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir. Probleminin farkında olan ve bununla başa çıkacak disiplin ve motivasyona sahiptir Leonard; karısının son dakikalarının zalim anısı. Kaybettiğinin gölgesinde kalarak, yaşamını kart indeksleri, fotoğraflar, dosyalar, tablolar, dövmeler ve geçmişi hatırlamasını sağlayacak alışkanlıklarla yeniden biçimlendirmiştir.

Geçmişi / gerçeği kurgulamak

Geçmişini bir dereceye kadar hatırlar. Ancak kendisi hakkındaki parçacıkları biraraya getirinceye kadar, gerçek ne hale gelir? 'Akıl Defteri' bu psikolojik alanı, sıra dışı bir film derlemesiyle, Leonard'ın biriktirdiği rastgele kanıtları yorumlamaya çalışan bir tarzla sergilemektedir. Cinayet, açılış sahnelerinde geri alınarak gördüğümüz Leonard'ın öyküsünün son aşamasıdır. Film olayların tersi yönde, sondan geriye doğru ilerler.

Akıl Defteri

Yönetmen: Christopher Nolan
Senaryo: Christopher Nolan
Oyuncular: Guy Pearce (Leonard Shelby), Carrie-Anne Moss (Natalie), Joe Pantoliano (Teddy), Mark B. Junior (Burt), Stephen Tobolowsky (Sammy Jankis), Jorja Fox (C. Shelby-Leonard'ın karısı), Harriet Sansom Harris (Mrs. Jankis)

 
Tarihî romanlara isyan

Richard Gere 'Penguen'i oynayacak
Sinemanın yakışıklı aktörü, fotoğraf sanatçısı ve çevreci, "Penguen' lakaplı Bruno P. Zehnder'in hayatını konu alan filmde oynayacak. Vanity Fair'de yer alan habere göre, "Death Among The Emperors" ismini taşıyacak olan film, "İngiliz Hasta" veya "Benim Afrikam" gibi, görkemli bir yapım olacak. Zehnder, özellikle 80'li ve 90'lı yıllarda adını duyurmuş, 1945 doğumlu ünlü bir fotoğrafçı. Özellikle penguenlere ve Antarktika'ya olan sevgisi, fotoğraflarına da yansımış, "Antarktika'nın Bekçisi" diye anılmaya başlanmıştı. Penguen sevgisi o kadar büyüktü ki, takma isim olarak "Penguen' adını aldı. Yılmaz bir çevreci olan Zehnder, çektiği fotoğraflara sanat açısı verebilmek için en olmadık koşulları zorlamasıyla tanınıyordu. 'Penguen', 1997 yılında 52 yaşındayken Antarktika'da yakalandığı bir fırtınada hayatını kaybetti. Bu ilginç sanatçının hayatını filme alacak isimler arasında Stephan Frears'in adı ağırlık kazanıyor. Büyük bir olasılıkla, çekimlere gelecek yılın ilk aylarında başlanacak.
29 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED